Για οριστική απόφαση να μην παραδοθούν στην Τουρκία αμερικανικά αεροσκάφη F-35, ή άλλα οπλικά συστήματα, εφόσον η Άγκυρα επιμείνει στην αγορά των ρωσικών S-400, μεταδίδει η ιστοσελίδα του Μιχάλη Ιγνατίου, Hellas Journal.
Όπως γράφει η Hellas Journal, σήμερα μπορούμε να πούμε ότι είναι οριστικό: Η αμερικανική κυβέρνηση δεν πρόκειται να παραδώσει τα μαχητικά F-35 στην Τουρκία εάν αυτή δεν ακυρώσει την αγορά του ρωσικού συστήματος S-400.
Σύμφωνα με πληροφορίες είναι η τελική απόφαση του Πενταγώνου.
Αυτή είναι η πρότασή του προς τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.
Την Τρίτη το πρωί οι γερουσιαστές μέλη της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων άκουσαν με ικανοποίηση ότι το Πεντάγωνο συμφωνεί με τη θέση τους ότι η Τουρκία δεν πρέπει να προμηθευτεί πια αμερικανικά οπλικά συστήματα στην περίπτωση που εγκαταστήσει τους S-400 στο έδαφος της.
Ο Αμερικανός στρατηγός, Κέρτις Σκαπαρρόττι, που κλήθηκε από τους γερουσιαστές μέλη της Επιτροπής Ένοπλων Δυνάμεων δήλωσε δημόσια ότι δεν θα προτείνει την παράδοση των F-35 στην Άγκυρα αν αυτή δεν αναστείλει τη συμφωνία για τους S-400 με τη Ρωσία.
Ο κ. Σκαπαρόττι είναι ο επικεφαλής της αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη.
Ο στρατηγός σημείωσε ότι, ως στρατιωτικός αξιωματούχος, συμβουλεύει να μην επιτρέπεται η χρήση των κορυφαίων αεροσκαφών των ΗΠΑ σε χώρες που λειτουργούν ρωσικά στρατιωτικά συστήματα, και ειδικά συστήματα αεροπορικής άμυνας.
«Θα έλεγα», είπε, «αν αποδεχτούν (οι Τούρκοι) το σύστημα S-400 και το εγκαταστήσουν μέσα στην Τουρκία […] Αυτό παρουσιάζει ένα πρόβλημα σε όλα τα αεροσκάφη μας [και] ειδικά τα F-35.
»Οι καλύτερες στρατιωτικές συμβουλές μου είναι ότι δεν πρέπει να προχωρήσουμε με την παράδοση των F-35, και δεν πρέπει να εργαζόμαστε με ένα σύμμαχο που διαθέτει ρωσικά συστήματα, ειδικά συστήματα αεράμυνας», όπως οι S-400.
Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διοίκησης των ΗΠΑ, ανέφερε ότι η Τουρκία θα πρέπει να επανεξετάσει το σχέδιό της να αγοράσει τους S-400 από τη Ρωσία φέτος ή να χάσει τα μελλοντικά αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη και συστήματα.
Είπε ότι το ρωσικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας θα αποτελούσε απειλή για το F-35.
Ο κ. Σκαπαρόττι είπε ότι αξιωματούχοι των ΗΠΑ βρίσκονται σήμερα στην Τουρκία όπου εξηγούν τις συνέπειες της αγοράς των S-400.
Τη Δευτέρα το βράδυ, ο κ. Τραμπ προχώρησε σε μία κίνηση που φαίνεται ότι συνδέεται με την αγορά των S-400.
Ανακοίνωσε ότι τερματίζει τις συμφωνίες με την Τουρκία και την Ινδία για προνομιακή μεταχείριση στο πεδίο του εμπορίου.
Βάζει για δασμούς για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες.
Τι κοινό έχουν η Ινδία και η Τουρκία;
Αγόρασαν και οι δύο χώρες τους S-400 από την Ρωσία.
Σύμφωνα με μία πηγή, ο κ. Τραμπ χρησιμοποιεί τον δοκιμασμένο τρόπο της οικονομίας, όταν θέλει να συνετίσει τους συμμάχους του.
Πεντάγωνο: Σοβαρές συνέπειες
Η απόκτηση του ρωσικού συστήματος αεροπορικού αμυντικού συστήματος S-400 από την Τουρκία θα έχει σοβαρές συνέπειες για τις αμυντικές σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με την Τουρκία.
Τα παραπάνω δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Έρικ Πάχον σε γραπτή δήλωση, χθες Δευτέρα, στην ιστοσελίδα AHVAL.
Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών αντιτίθεται στην αγορά αυτή από τη Ρωσία, για πολλούς λόγους, με τα ζητήματα της μη συμβατικότητας και της μη διαλειτουργικότητας να βρίσκονται πρώτα στην ατζέντα.
Αμερικανοί αξιωματούχοι και αναλυτές υποστηρίζουν επίσης ότι το ρωσικό σύστημα αεροπορικής άμυνας και οι Ρώσοι στρατιωτικοί που είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα σταθμεύουν στην Τουρκία, θα δημιουργούσε σημαντικό κίνδυνο για τα μαχητικά αεροσκάφη νέας γενιάς F-35, που αγόρασε η Τουρκία από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τα οποία βρίσκονται σε αμερικανική βάση της Αριζόνας.
Σε μια προηγούμενη έκθεση προς το Κογκρέσο στα τέλη Νοεμβρίου, το Πεντάγωνο δήλωσε ότι η αγορά από την Τουρκία των ρωσικών συστημάτων S-400 θα μπορούσε να οδηγήσει στον αποκλεισμό της Άγκυρας από το πρόγραμμα κατασκευής και απόκτησης των F-35, άλλα και άλλων οπλικών συστημάτων, όπως το ελικόπτερο CH-47F Chinook της Boeing Co. και το μαχητικό F-16 του Lockheed και τα ελικόπτερα UH-60 Black Hawk.
Σύμφωνα με την τουρκική ιστοσελίδα, ο κ. Pahon δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον κατανοεί την επιθυμία της Τουρκίας να βελτιώσει την αεράμυνα της.
Ωστόσο, τόνισε ότι «η απόκτηση του ρωσικού συστήματος S-400 από την Τουρκία θα έχει σοβαρές συνέπειες για τη σχέση άμυνας των ΗΠΑ με την Τουρκία».
Ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «εργάζονται για να βοηθήσουν την Τουρκία να βρει καλύτερες λύσεις για την αντιμετώπιση των αμυντικών της αναγκών, ενώ παράλληλα προειδοποιεί για τις ευρύτερες επιπτώσεις της αγοράς των ρωσικών S-400» (από την Τουρκία).
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τράμπ, υπέγραψε στις 15 Φεβρουαρίου ένα νομοσχέδιο για τις δαπάνες που εμποδίζει τη μεταφορά των F-35 μαχητικών αεροσκαφών νέας γενιάς στην Τουρκία.
Δεν είναι ακόμη γνωστό αν αυτή η απαγόρευση θα περιλαμβάνει και τα δύο F-35 που έχουν ήδη παραδοθεί στην τουρκική κυβέρνηση και παραμένουν σε αμερικανικό έδαφος.
Ο Πάχον δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία έχουν ανοιχτό διάλογο για το θέμα αυτό.
Πρόσθεσε ότι η Ουάσιγκτον «τόνισε τη σημασία της διατήρησης της συμβατικότητας (των συστημάτων) του ΝΑΤΟ σε όλες τις μεγάλες προμήθειες αμυντικού οπλισμού».