Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι Κούρδοι ζητάνε από τον Διεθνή Συνασπισμό να παραμείνουν 1.000 με 1.500 άνδρες στη Συρία

Οι Κούρδοι ζητάνε από τον Διεθνή Συνασπισμό να παραμείνουν 1.000 με 1.500 άνδρες στη Συρία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ισλαμιστές, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Μαζλούμ Άμπντι, Συρία, Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), Τζιχαντιστές, Τζόσεφ Βότελ,

Την παραμονή στη Συρία 1.000 έως 1.500 ανδρών των δυνάμεων του Διεθνούς Συνασπισμού ζήτησε τη Δευτέρα ο διοικητής των υπό κουρδική διοίκηση Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), Μαζλούμ Κομπάνι, για να συνδράμουν στη μάχη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι ειδικά οι ΗΠΑ θα αναστείλουν τα σχέδιά τους για πλήρη αποχώρηση.

Οι δηλώσεις του Κομπάνι έγιναν έπειτα από συνομιλίες που είχε με Αμερικανούς ανώτερους αξιωματικούς στη βορειοανατολική Συρία κι έδωσαν ίσως την πιο περιεκτική εικόνα, μέχρι σήμερα, των αιτημάτων των SDF για μια μακροχρόνια στρατιωτική βοήθεια του Διεθνούς Συνασπισμού δυνάμεων που υπό τις ΗΠΑ πολεμά το Ισλαμικό Κράτος.

«Θα θέλαμε να έχουμε αεροπορική κάλυψη, αεροπορική στήριξη και μια χερσαία δύναμη που θα συνεργάζεται μαζί μας» τόνισε ο Κομπάνι, μιλώντας σε μικρή ομάδα δημοσιογράφων που ταξίδεψε με τους αξιωματικούς του αμερικανικού στρατού σε μια μυστική αεροπορική βάση στη βορειοανατολική Συρία.

Με τη βοήθεια των αμερικανικών δυνάμεων, οι μαχητές των SDF βρίσκονται ένα βήμα πριν την κατάληψη του τελευταίου προπυργίου των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στην ανατολική Συρία.

Ωστόσο, το Ισλαμικό Κράτος εξακολουθεί να διαθέτει χιλιάδες μαχητές, οι οποίοι σήμερα είναι σκορπισμένοι κι αναμένεται να στραφούν σε επιθέσεις ανταρτοπόλεμου.

Ο Κομπάνι τόνισε ότι υπήρξαν συζητήσεις για βοήθεια των SDF στη Συρία πιθανώς από Γάλλους και Βρετανούς στρατιώτες.

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι επιθυμεί παράλληλα την παραμονή τουλάχιστον «μιας μικρής ομάδας Αμερικανικών δυνάμεων», που σήμερα αριθμούν περισσότερες από 2.000.

Ο Αμερικανός στρατηγός Τζόζεφ Βότελ, επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή, δήλωσε, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Κομπάνι, ότι συνεχίζει να εκτελεί την εντολή που έδωσε τον Δεκέμβριο ο πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, για πλήρη αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη Συρία.

«Σαφώς και κατανοούμε τι θα θέλανε από μας να κάνουμε, αλλά βεβαίως αυτός δεν είναι ο δρόμος τον οποίο διανύουμε αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή» τόνισε ο Βότελ στους δημοσιογράφους.

Η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων θέτει έναν άμεσο κίνδυνο για τις δυνάμεις των SDF, που φοβούνται ότι η Τουρκία θα κάνει πράξη τις απειλές της, εξαπολύοντας επίθεση εναντίον τους.

Ο Κομπάνι, μάλιστα, προειδοποίησε για μια «νέα γενοκτονία» στις περιοχές που ελέγχουν οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις στη Συρία.

Ο διοικητής των SDF ευχαρίστησε τον Τραμπ, που δήλωσε δημοσίως την πρόθεσή του να προστατέψει τους SDF, αλλά είπε: «Θέλω από αυτόν να κάνει πράξη τα λόγια του».

Σχετικά άρθρα