Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Washington Post: Οι εγκάρδιες συναντήσεις Τσίπρα-Ερντογάν γέννησαν ελπίδες για τη Σχολή της Χάλκης

Washington Post: Οι εγκάρδιες συναντήσεις Τσίπρα-Ερντογάν γέννησαν ελπίδες για τη Σχολή της Χάλκης
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Εφημερίδα Washington Post, Θεολογική Σχολή Χάλκης, Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, Ορθόδοξη Εκκλησία, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τουρκία, Υπουργείο Εξωτερικών, Χάλκη,

Παρά τις επί σειρά ετών εκκλήσεις από Αμερικανούς προέδρους, θρησκευτικούς ηγέτες, την ΕΕ και ορθοδόξους κληρικούς για επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, η τελευταία παραμένει κλειστή.

Η τελευταία προσπάθεια για άνοιγμα της σχολής πραγματοποιήθηκε με την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία, γράφει ο Καρέεμ Φαχίμ στη Washington Post.

Οι εγκάρδιες συναντήσεις του με τον πρόεδρο Ερντογάν γέννησαν ελπίδες στο Πατριαρχείο και την ελληνική κοινότητα ότι το ζήτημα μπορεί επιτέλους να διευθετηθεί.

«Την επόμενη φορά, ελπίζω ότι θα είμαι εδώ με τον Ερντογάν για να ξανανοίξουμε τη σχολή», δήλωσε ο Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία.

Οι τουρκικές Αρχές έκλεισαν τη σχολή πριν από 47 χρόνια βάσει νόμου που έφερε την ανώτατη εκπαίδευση, συμπεριλαμβανομένων των θρησκευτικών σχολών, υπό κρατικό έλεγχο.

Το κλείσιμο απειλούσε με υπαρξιακή κρίση για το Πατριαρχείο, καθώς ο τουρκικός νόμος απαιτεί από τον πατριάρχη να είναι Τούρκος πολίτης.

Το κλείσιμο της σχολής και ο συρρικνούμενος πληθυσμός της εθνικής ελληνικής μειονότητας της Τουρκίας, οδήγησε αξιωματούχους της Εκκλησίας να προειδοποιήσουν ότι μπορεί να μην είναι σε θέση να αναθρέψουν έναν μελλοντικό θρησκευτικό ηγέτη.

Τα τελευταία 15 χρόνια, οι ορθόδοξοι ηγέτες ελπίζουν ότι η Τουρκία θα πιεστεί να βελτιώσει τον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να κερδίσει μια θέση στην ΕΕ.

Η ένταξη στην ΕΕ θα μπορούσε να αναγκάσει την Άγκυρα να χαλαρώσει τους περιορισμούς για τη σχολή της Χάλκης.

Το Πατριαρχείο έχει κερδίσει σημαντικούς υποστηρικτές, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα, ο οποίος έθεσε το ζήτημα του κλεισίματος της σχολής όταν ο Ερντογάν, τότε πρωθυπουργός της Τουρκίας, είχε επισκεφθεί την Ουάσινγκτον το 2009.

Ο Βαρθολομαίος επανειλημμένως επικαλούμενος πίεση από τη Δύση ή υποσχέσεις Τούρκων αξιωματούχων, επέμεινε ότι η επανέναρξη του σεμιναρίου ήταν επικείμενη.

Ωστόσο, όλο και περισσότερο, η μοίρα του σεμιναρίου φαίνεται να συνδέεται με τις ελληνο-τουρκικές διαφορές.

Σχετικά άρθρα