Μια ομάδα Σαουδαράβων και Βρετανών πανεπιστημιακών ξεκίνησαν τις προετοιμασίες για να συμπεριληφθεί το μάθημα της φιλοσοφίας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση της Σαουδικής Αραβίας μετέδωσε η Al-Araby Al-Jadeed.
Η ίδια ομάδα έχει βάλει μπροστά και ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, στο οποίο συμμετέχουν περισσότεροι από 200 δάσκαλοι, οι οποίοι και θα αναλάβουν να διδάξουν τη φιλοσοφία.
Το μάθημα της φιλοσοφίας ήταν απαγορευμένο εδώ και δεκαετίες στο βασίλειο.
Το σχέδιο να εισαχθεί η φιλοσοφία ως μάθημα ανακοινώθηκε από τον Σαουδάραβα υπουργό Εκπαίδευσης, Άχμεντ μπιν Μοχάμεντ Αλ Ισά (κεντρική φωτο), κατά τη διάρκεια διεθνούς εκπαιδευτικού συνεδρίου την προηγούμενη εβδομάδα στο βασίλειο.
Ωστόσο, μια διευθύντρια σχολείου στην ανατολική περιφέρεια της Σαουδικής Αραβίας -η οποία προτίμησε να παραμείνει ανώνυμη- δήλωσε στην Al-Araby Al-Jadeed ότι δεν έχει λάβει οδηγίες για να ξεκινήσει την προετοιμασία για διδασκαλία της φιλοσοφίας στο σχολείο της, ούτε της ζητήθηκε να προτείνει δασκάλους για εκπαίδευση.
Το μάθημα κατά πάσα πιθανότητα θα εισαχθεί αρχικά στα σχολεία της πρωτεύουσας, Ριάντ και μετά στην υπόλοιπη χώρα.
Το μάθημα της φιλοσοφίας είχε απαγορευτεί στη Σαουδική Αραβία από ιμάμηδες που είχαν εκδώσει και σχετικούς φετφάδες (θρησκευτικά διατάγματα).
Από μία άποψη η Σαουδική Αραβία δεν πρέπει να μας ξαφνιάζει, αφού στην Ελλάδα, στη χώρα που γεννήθηκε η φιλοσοφία, το μάθημά της παραμένει απαγορευμένο, η δε αυτοαποκαλούμενη φιλοσοφική σχολή Αθηνών δεν βγάζει διδάσκαλους της φιλοσοφίας αλλά φιλολόγους, δηλαδή γραμματικούς, πρόκειται δηλαδή περί φιλολογικής σχολής.
Ο λόγος που το μάθημα της φιλοσοφίας είναι απαγορευμένο στην Ελλάδα και ουδέποτε διδάχθηκε η φιλοσοφία στο νέο ελληνικό κράτος, οφείλεται στον αναθεματισμό της από τη χριστιανική Εκκλησία και στον φόβο διαχρονικά των ελληνικών ελίτ, ότι εάν οι Έλληνες διδαχθούν τη φιλοσοφία θα ανατρέψουν το κοτζαμπάσικο πολιτικό σύστημα.
Δίχως τη φιλοσοφία οι λαοί παραμένουν όχλοι που χειραγωγούνται από τους ολιγάρχες και τους ολιγαρχικούς.