«Υπό την πίεση της αμερικανικής κυβέρνησης, σταμάτησαν τρία μεγάλα ρωσικά έργα στη Βουλγαρία», δήλωσε ο Βούλγαρος πρώην υπουργός Ενέργειας, Ρούμεν Οβτσάροφ, σε συνέντευξη του στο βρετανικό δίκτυο BBC, όπως αναμεταδίδει το Βαλκανικό Περισκόπιο.
Ο Ρούμεν Οβτσάροφ αναφέρθηκε σκωπτικά και στον «στόχο» της κυβέρνησης Μπορίσοφ για ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία.
«Αυτός ο στόχος ήταν τελείως φανταστικός και μάλλον ηλίθιος», είπε, «γιατί η Βουλγαρία δεν ήταν ποτέ από τις χώρες της ΕΕ που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη Ρωσία.
»Είμαστε μεταξύ των ανεξάρτητων ενεργειακά κρατών στην Ευρώπη, λόγω της πυρηνικής ενέργειας», υποστήριξε.
«Η μόνη άμεση εξάρτηση από τη Ρωσία ήταν το φυσικό αέριο και από εκεί άρχισαν να στέλνονται τα μηνύματα για ενεργειακή ανεξαρτητοποίηση», πρόσθεσε ο Οβτσάροφ.
Ο ίδιος ανέφερε ακόμα ότι «μιλάμε για μια αλληλεξάρτηση της τάξης του 30% με την μεταφορά φυσικού αερίου από τη Ρωσία».
Επεσήμανε ότι έχουν πληρωθεί 50 εκατ. ευρώ για αγωγούς προς τη Ρουμανία, οι οποίοι δεν έχουν τεθεί σε λειτουργία και παριστάνοντας ότι δήθεν του… διαφεύγει ότι η χώρα του επέλεξε να είναι μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τάχθηκε υπέρ της Ρωσίας.
«Λιθοβολούμε τη Ρωσία και ακολουθούμε τα συμφέροντα ξένης εξωτερικής πολιτικής», είπε, νομίζοντας προφανώς ότι βρίσκεται ακόμα στην εποχή που η Βουλγαρία βρισκόταν πίσω από το παραπέτασμα.
Όσον αφορά τα οφέλη για τη Βουλγαρία και τις παγίδες που κρύβονται από τον αγωγό Turkish Stream, τόνισε ότι «είναι μια σωστή επιλογή αλλά δεν υπάρχουν τα δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα που λένε πως θα διέρχονται από τη Βουλγαρία».
Οι Αμερικανοί επιθυμούν να απεξαρτοποιήσουν το συντομότερο δυνατό την Ευρώπη από το ρωσικό φυσικό αέριο, ώστε η Ρωσία να μην το χρησιμοποιεί ως μέσο πίεσης για να πετυχαίνει γεωπολιτικά οφέλη.
Οι ΗΠΑ θέλουν η Ευρώπη να τροφοδοτείται με αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο, που θα μεταφέρεται με ελληνικά τάνκερ, μετατροπή της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο -εδώ έχει ρόλο και η Βουλγαρία- και να ξεκινήσει η κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού EastMed και η άντληση φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο.
Από αυτούς τους σχεδιασμούς θίγονται η Ρωσία, που θέλουν να την αντικαταστήσουν και η Τουρκία επειδή δεν την «παίζουν».
Ρωσία και Τουρκία έχουν διαφορετικά ζητούμενα, ωστόσο, συμμάχησαν επειδή για διαφορετικούς λόγους η κάθε μία αισθάνεται ότι τίθεται «εκτός».
Αυτός είναι και ο λόγος που στη Συρία παλεύουν μαζί να απωθήσουν τους Κούρδους, ώστε να μην αποχτήσουν έξοδο στη θάλασσα. Και στην Ανατολική Μεσόγειο ξαφνικά η Ρωσία «ενοχλήθηκε» επειδή ενισχύεται η παρουσία των ΗΠΑ στην ελεύθερη Κύπρο.
Δεν θέλουν να «βγει» το κουρδικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο στη Μεσόγειο μέσω βόρειας Συρίας, δεν θέλουν τον EastMed, δεν θέλουν τους Αμερικανούς στην περιοχή. Ωστόσο, τα έθνη της περιοχής, δηλαδή Έλληνες, Ισραηλινοί, Αιγύπτιοι, έχουν συμμαχήσει μεταξύ τους και με τους Αμερικανούς.