Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τελεσίγραφο Κατρούγκαλου στα Σκόπια από την έδρα του ΟΗΕ: «Μόνον εφόσον σεβαστείτε το γράμμα και το πνεύμα»

Τελεσίγραφο Κατρούγκαλου στα Σκόπια από την έδρα του ΟΗΕ: «Μόνον εφόσον σεβαστείτε το γράμμα και το πνεύμα»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γιώργος Κατρούγκαλος, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Μάθιου Νίμιτς, Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), Σκόπια, Υπουργείο Εξωτερικών,

Η Ελλάδα θα μείνει προσηλωμένη στη Συμφωνία των Πρεσπών μόνον εφόσον η ΠΓΔΜ σεβαστεί το γράμμα και το πνεύμα των συμφωνηθέντων, επεσήμανε από τις ΗΠΑ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών για το ονοματολογικό, Μάθιου Νίμιτς, ο κ. Κατρούγκαλος επεσήμανε:

«Με τον κ. Νίμιτς επιβεβαιώσαμε την προσήλωσή μας, την προσήλωση της Ελλάδας [στις Πρέσπες] με την αυτονόητη προϋπόθεση ότι αυτή η προσήλωση είναι αμοιβαία και για την άλλη πλευρά».

Σημείωσε ότι συζήτησε με τον ειδικό διαμεσολαβητή «ορισμένα προβλήματα που δημιουργήθηκαν το τελευταίο διάστημα», χωρίς να μιλήσει πιο συγκεκριμένα.

Την δυσαρέσκεια της Αθήνας για τα σχόλια του κ. Ζάεφ, είχε εκφράσει και χθες, Τρίτη, ο πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας είχε τονίσει πως η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει είσοδο της ΠΓΔΜ σε διεθνείς οργανισμούς –όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση και το NATO– εάν δεν τηρηθεί πλήρως η συμφωνία των Πρεσπών.

Στη Βουλή της ΠΓΔΜ οι τελικές τροπολογίες του Συντάγματος

Το υπουργικό συμβούλιο της ΠΓΔΜ υιοθέτησε το απόγευμα και κατέθεσε στη Βουλή τα τελικά κείμενα των τροπολογιών του Συντάγματος, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Συγκεκριμένα, το υπουργικό συμβούλιο της χώρας κατέθεσε στη Βουλή τέσσερις τροπολογίες.

Η πρώτη τροπολογία του Συντάγματος αφορά την αλλαγή της ονομασίας της χώρας από «Δημοκρατία της Μακεδονίας» σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Η νέα ονομασία θα αναφέρεται παντού στο Σύνταγμα της χώρας, εκτός από το άρθρο 36, όπου υπάρχει μία ιστορική διάσταση.

Η δεύτερη τροπολογία αφορά το προοίμιο του Συντάγματος, με εξειδίκευση στην αναφορά στην ASNOM (σ.σ. Αντιφασιστική Συνέλευση για την Λαϊκή Απελευθέρωση της χώρας από το 1944), ενώ στο προοίμιο του Συντάγματος θα αναφέρεται πλέον και η Ειρηνευτική Συμφωνία της Οχρίδας (σ.σ. Αχρίδας) από το 2001, με την οποία δόθηκε τέλος στις ένοπλες συγκρούσεις που είχαν ξεσπάσει νωρίτερα τότε μεταξύ Αλβανών ανταρτών και κυβερνητικών δυνάμεων.

Με την τρίτη τροπολογία προστίθεται στο Σύνταγμα η αναφορά ότι η χώρα σέβεται την εθνική κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την πολιτική ανεξαρτησία των γειτονικών χωρών.

Στην τέταρτη τροπολογία αναφέρονται τα εξής:

«1. Η Πολιτεία προστατεύει, εγγυάται και καλλιεργεί τις ιδιαιτερότητες, την ιστορική και την πολιτιστική κληρονομιά του μακεδονικού λαού.

»2. Η Πολιτεία προστατεύει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των υπηκόων της που ζουν ή διαμένουν στο εξωτερικό.

»3. Η Πολιτεία μεριμνά για τη διασπορά του μακεδονικού λαού και τη διασπορά των άλλων (εθνικών) κοινοτήτων καλλιεργεί και προωθεί τους δεσμούς τους με την πατρίδα.

»4. Επ’ αυτού, η Πολιτεία δεν θα αναμειγνύεται στα κυριαρχικά δικαιώματα άλλων κρατών και στις εσωτερικές τους υποθέσεις».

Με τις τροποποιήσεις αυτές, απαλείφεται από το Σύνταγμα της χώρας το άρθρο 49, το οποίο σήμερα αναφέρει ότι «η Πολιτεία μεριμνά για τη θέση και τα δικαιώματα των ανηκόντων στον μακεδονικό λαό που ζουν στις γειτονικές χώρες».

Για την έγκριση των τελικών τροπολογιών του Συντάγματος απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων (80 στους 120 βουλευτές).

Η σχετική ψηφοφορία στη Βουλή επί των τελικών τροπολογιών αναμένεται να διεξαχθεί περί τα μέσα Ιανουαρίου 2019.

Σχετικά άρθρα