Μετά από 8 έτη όπου κάθε χρόνος έφερνε ένα κακό μαντάτο για τους συνταξιούχους και το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, έρχεται η χρονιά που θα σημάνει αυξήσεις στις συντάξεις.
Καθίσταται προφανές ότι τα 910 εκατ. ευρώ πλεόνασμα που προϋπολογίζονται στον ΕΦΚΑ για το 2019, αλλά και η συμφωνία με τους δανειστές για τη μη περικοπή των συντάξεων μαζί με την πρόβλεψη για μη προσφυγή στον κουμπαρά του ΑΚΑΓΕ, υπόσχονται «αλκυονίδες μέρες» για τους συνταξιούχους τουλάχιστον για το 2019.
«Δεν θα περικοπούν οι συντάξεις. Μάλιστα 1.420.000 συντάξεις δεν θα μειωθούν και σε αυτές πρέπει να προστεθούν και 620.000 συντάξεις που θα αυξηθούν, με μέσον όρο συνολικής αύξησης περίπου 90 έως 96 ευρώ μηνιαίως (στην πενταετία)» ανέφερε προχθές στη Βουλή ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος στην ομιλία του πριν από την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.
Αυτό σημαίνει ότι η μέση αύξηση που θα λάβουν οι συνταξιούχοι κυμαίνεται μηνιαίως στο ποσόν των 90 έως 96 ευρώ στο βάθος της πρώτης 5ετίας.
Ομως ποιοι είναι αυτοί οι… τυχεροί συνταξιούχοι, οι οποίοι εντός του 2019 θα δουν τις συντάξεις τους να αυξάνονται;
Ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης μίλησε για 620.000 συντάξεις που θα αυξηθούν.
Η «Εφ.Συν.» φέρνει στο φως τις κατηγορίες των ευεργετηθέντων, οι οποίοι λαμβάνουν αυξήσεις εξαιτίας του γεγονότος ότι είχαν αυξημένες παρακρατήσεις κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου…
Πώς προκύπτουν οι αυξήσεις
Με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου, όσον αφορά τους ασφαλισμένους που κατέβαλαν ή καταβάλλουν εισφορές ανώτερες από τις προβλεπόμενες στο κοινό καθεστώς του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (δηλαδή πάνω από 20%) χορηγείται για κάθε μία επιπλέον μονάδα προσαύξηση 0,075%.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην κατηγορία αυτή εντάσσονται κυρίως οι ασφαλισμένοι στα Βαρέα (επιπλέον 3,6% εισφορές) οι οποίοι συνταξιοδοτήθηκαν με τις κοινές διατάξεις, οι συνταξιούχοι των ΔΕΚΟ – τραπεζών, που είχαν εισφορές πάνω από 20%, καθώς και όσοι είχαν παράλληλη ασφάλιση, δηλαδή κατά τον ίδιο χρόνο ήταν σε δύο διαφορετικά Ταμεία.
Οι κατηγορίες των συνταξιούχων που πρέπει να περιμένουν αυξήσεις:
◼ Πρώην ΙΚΑ. Οι συνταξιούχοι που είχαν από 6.000 ημέρες ασφάλισης έως και 9.000 ημέρες ασφάλισης και ανήκαν στις ασφαλιστικές κλάσεις από 18-24.
◼ Οσοι εργάζονταν σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και ασφαλίζονταν μεν στο ΙΚΑ, αλλά ο υπολογισμός της σύνταξης τους έγινε μέσω των δημοσιοϋπαλληλικών διατάξεων (έλαβαν δηλαδή τη σύνταξή τους με βάση τις αποδοχές του τελευταίου μήνα).
◼ Συνταξιούχοι των πρώην ειδικών Ταμείων ΔΕΚΟ – Τραπεζών (ΤΑΠ – ΟΤΕ, ΟΑΠ – ΔΕΗ, ΤΣΠ – ΕΤΕ κ.λπ.). Ολοι αυτοί κατά τη διάρκεια του ασφαλιστικού τους βίου κατέβαλαν εξαιρετικά αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές σε σχέση με το καθεστώς του ΙΚΑ.
◼ Συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ – ΤΣΑ, πρώην αυτοκινητιστές που συνταξιοδοτήθηκαν με χρόνο ασφάλισης άνω των 35 ετών. Ουσιαστικά ευεργετούνται διότι ο νέος τρόπος υπολογισμού με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου δίνει καλύτερες συντάξιμες αποδοχές από τον τρόπο του ΟΑΕΕ-ΤΣΑ.
◼ Συνταξιούχοι που αποχώρησαν με διαδοχική ασφάλιση. Πρόκειται για περιπτώσεις που είχαν τεράστιες περικοπές λόγω της διαδοχικής ασφάλισης, καθώς το κάθε Ταμείο έκανε διαφορετικό υπολογισμό της σύνταξης του με βάση το καθεστώς διαδοχικής ασφάλισης.
◼ Συνταξιούχοι που λαμβάνουν πρόωρη / μειωμένη σύνταξη. Ουσιαστικά αναφερόμαστε σε όσους είδαν περικοπή από την κύρια σύνταξη άνω του 30%. Για να υπολογιστεί η μείωση στο προ του νόμου Κατρούγκαλου καθεστώς, υπήρχε «πέναλτι» ήταν 6% για κάθε έτος πριν από το όριο ηλικίας για πλήρη σύνταξη. Με τον νέο τρόπο που εισέρχεται η Εθνική Σύνταξη φέρνει αυξήσεις.
Δεν μπαίνουν στις προσαυξήσεις τα δώρα
Μπορεί οι 600.000 να είναι τυχεροί, ωστόσο όπως φαίνεται στις προβλέψεις για τις αυξήσεις δεν εντάσσονται 1,7 εκατ. συνταξιούχοι που κατέβαλαν κατά τη διάρκεια του ασφαλιστικού του βίου εισφορές στον 13ο και 14ο μισθό (δώρα Χριστουγένων και Πάσχα και επίδομα αδείας), αλλά όπως φαίνεται εξαιρούνται από τις ευεργετικές διατάξεις του άρθρου 30 του νόμου Κατρούγκαλου που αφορά τις προσαυξήσεις.
Ετσι από την προσαύξηση λόγω 13ου-14ου μισθού προσαυξάνεται μόνο η ανταποδοτική κατά 16,7%, με βάση τις κείμενες διατάξεις.
Ωστόσο δεν υπάρχει κυβερνητική πρόθεση να δοθούν αυτά τα χρήματα που με αναγωγή επί του συνόλου της ανταποδοτικής 1,7 εκατ. συντάξεων που δικαιούνται την προσαύξηση αυτή, μας δίνει το ποσόν του 1,8 δισ. ευρώ ετησίως.
Η ιδιαίτερη περίπτωση των επικουρικών συντάξεων
Η συμφωνία για μη περικοπή προσωπικής διαφοράς διασώζει και τις επικουρικές συντάξεις.
Υπολογίζεται ότι περίπου 200.000 συνταξιούχοι θα έχαναν ποσά (περικοπή έως 18%) λόγω του ότι λαμβάνουν συντάξιμες αποδοχές (κύρια+επικουρική) άνω των 1.300 ευρώ.
Υπολογίζεται ότι αυτοί που δεν χάσουν χρήματα από τις συντάξιμες αποδοχές τους είναι:
● Πρ. μισθωτοί ιδιωτικού τομέα
● Εμποροϋπάλληλοι – ΤΕΑΥΕΚ
● Ναυτιλιακοί και τουριστικοί πράκτορες (ΤΕΑΥΝΤΠ)
● Πρ. τραπεζοϋπάλληλοι της Τράπεζας Πίστεως (ΤΑΠΤ)
● Συνταξιούχοι δικηγόροι.
ΠΗΓΗ: «Εφ.Συν.»