Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πρώην εισηγητής ΟΗΕ: Οι ευρωπαίοι φταίνε για βλάβες από τα προγράμματα λιτότητας στην Ελλάδα

Πρώην εισηγητής ΟΗΕ: Οι ευρωπαίοι φταίνε για βλάβες από τα προγράμματα λιτότητας στην Ελλάδα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Λιτότητα,

Οι ζημιές που προκλήθηκαν στην Ελλάδα από τα προγράμματα λιτότητας θα μπορούσαν να εγείρουν ζήτημα νομικών ευθυνών των θεσμικών οργάνων της ΕΕ και πιθανών αποζημιώσεων, σύμφωνα με τον Ολιβιέ ντε Σούτερ, πρώην ειδικό εισηγητή του ΟΗΕ για το δικαίωμα στην τροφή, όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα Euractiv.

O ντε Σούτερ, σε ομιλία του στις Βρυξέλλες τόνισε ότι το άρθρο 340 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της ΕΕ «δηλώνει σαφώς ότι η ζημιά που προκαλείται ως αποτέλεσμα λάθους των Ευρωπαϊκών θεσμών αποτελεί αιτία αποζημίωσης».

«Γνωρίζω ανθρώπους που το σκέφτονται και μου έχει ζητηθεί να προσφέρω συμβουλές προς αυτήν την κατεύθυνση», πρόσθεσε. Ο ντε Σούτερ, που υπηρέτησε στον ΟΗΕ ως Ειδικός Εισηγητής για το δικαίωμα στην τροφή από το 2008 ως το 2014, σχολίασε έκθεση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, σύμφωνα με την οποία «τα μέτρα λιτότητας που υιοθετήθηκαν κατά την ελληνική κρίση οδήγησαν σε παραβιάσεις του δικαιώματος στην τροφή».

«Το δικαίωμα στην τροφή απλώς αγνοήθηκε όταν σχεδιάστηκαν και εφαρμόστηκαν μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα» τόνισε ο ντε Σούτερ.

Σύμφωνα με την έκθεση «Η Δημοκρατία δεν είναι προς Πώληση: ο Αγώνας για Τροφική Αυτάρκεια την Εποχή της Λιτότητας στην Ελλάδα», η οποία εκπονήθηκε από το Transnational Institute, FIAN International and Agroecopolis, τα προγράμματα διάσωσης έπληξαν σοβαρότατα την αγροτική οικονομία της Ελλάδας.

Η έκθεση αναφέρει ότι η κατάσταση χειροτέρευσε στο διάστημα 2010-2013, όταν οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν ενώ το εισόδημα μειώθηκε σημαντικά.

Σχεδόν το 40% των πολιτών σε αγροτικές περιοχές της Ελλάδα αντιμετωπίζουν κίνδυνο φτώχειας, ενώ η ανεργία στις αγροτικές περιοχές ανήλθε από 7% το 2008 σε 25% το 2013.

Το αγροτικό κατά κεφαλήν εισόδημα μειώθηκε κατά 23,5% κατά την περίοδο 2008-13. Επιπροσθέτως, διπλασιάστηκε η επισιτιστική ανασφάλεια κατά την κρίση, από 7% το 2008 σε άνω του 14% το 2016 ενώ 40% των παιδιών στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν υλικές και κοινωνικές στερήσεις.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έκθεσης, ο Χάρης Κωνσταντινίδης από το Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης, που συμμετείχε στην εκπόνησή της, είπε ότι ένας ήδη ευάλωτος αγροτοδιατροφικός τομέας συμπιέστηκε περαιτέρω κατά την διάρκεια υλοποίησης των πολιτικών λιτότητας.

Η Σίλβια Κέι, πολιτικός επιστήμονας και συν-συγγραφέας της έκθεσης, δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης αναλήφθηκαν πάντως πολλές πρωτοβουλίες που βασίζονται από τους πολίτες και υπογράμμισε το ρόλο διαφόρων κοινωνικών οργανώσεων που επέδειξαν αλληλεγγύη προς όσους είχαν ανάγκη.

Σχετικά άρθρα