Να σκεφθούν τις συνέπειες, της αποχώρησής τους από μια διεθνή συνθήκη που αποσκοπεί στην εξάλειψη μιας κατηγορίας πυρηνικών όπλων (INF), κάλεσε τις ΗΠΑ ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών.
Ο Χάικο Μάας έκανε λόγο για συνέπειες τόσο για την Ευρώπη όσο και για τις μελλοντικές προσπάθειες αφοπλισμού.
Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την πρόθεσή του να αποσύρει μονομερώς τις ΗΠΑ από την ιστορική διμερή Συνθήκη για τα πυρηνικά όπλα μέσου βεληνεκούς, INF, που είχε συναφθεί πριν από 31 χρόνια με τη Ρωσία.
Ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγορεί τη Μόσχα ότι την παραβιάζει εδώ και χρόνια και με την απόφασή του αυτή έρχεται να θολώσει περαιτέρω τις σχέσεις των δύο χωρών, με τους αναλυτές να κάνουν λόγο για διπλά μηνύματα.
Την ώρα που ανακοίνωνε την απόφαση ο σύμβουλος ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Μπόλτον, βρισκόταν στη Μόσχα για επαφές με κορυφαίους Ρώσους αξιωματούχους.
Η συμφωνία του 1987 για τα πυρηνικά όπλα είχαν υπογράψει ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρίγκαν και ο ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ στην Ουάσινγκτον.
Απαγόρευε την παραγωγή και την ανάπτυξη πυραύλων ικανών να φέρουν συμβατικές ή πυρηνικές κεφαλές με δραστικό βεληνεκές από 500 ως 5.500 χιλιόμετρα, καθώς και των εκτοξευτήρων τους.
Ήρθε δε να βάλει τέλος στην κρίση που είχε προκαλέσει τη δεκαετία του 1980 η ανάπτυξη των σοβιετικών SS-20 οι οποίοι στόχευαν τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
«Η συμφωνία είναι για 30 χρόνια τώρα ένας σημαντικός πυλώνας της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής για την ασφάλεια», τόνισε ο Μάας.
«Έχουμε καλέσει τη Ρωσία να αντιμετωπίσει τους σοβαρούς ισχυρισμούς που έχουν διατυπωθεί ότι παραβιάζει τη συμφωνία. Καλούμε τώρα τις ΗΠΑ να σκεφθούν τις πιθανές συνέπειες», πρόεσθεσε.