«Η ελληνική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη Συμφωνία των Πρεσπών. Σέβεται τις συνταγματικές διαδικασίες στη γείτονα και στηρίζει τις προσπάθειες του κ. Ζάεφ να υλοποιήσει τις προϋποθέσεις για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία», σχολίασαν κυβερνητικοί κύκλοι στον «απόηχο» των δηλώσεων του Πάνου Καμμένου από τις ΗΠΑ, ο οποίος αναφέρθηκε σε «σχέδιο Β» για τα Σκόπια.
Η ελληνική πλευρά έδειξε την «καλή της θέληση» στη Συμφωνία των Πρεσπών ανέφερε νωρίτερα ο Πάνος Καμμένος κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για θέματα Ευρώπης, Γουες Μίτσελ στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας υποστήριξε πως τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στη γειτονική χώρα καταδεικνύουν ότι η πλειοψηφία των πολιτών δεν στηρίζει τη Συμφωνία, ένα γεγονός που, όπως εκτίμησε, θα δώσει συνέχεια στο φαινόμενο του αλυτρωτισμού.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Καμμένος εξέφρασε την πεποίθηση πως η Συμφωνία δεν θα καταφέρει να επικυρωθεί στην πΓΔΜ, ενώ κατέθεσε και ένα εναλλακτικό σχέδιο, το όποιο, όπως εξήγησε, θα υλοποιεί μεν τους ίδιους γεωπολιτικούς στόχους με τη Συμφωνία των Πρεσπών, χωρίς, όμως, να αγγίζει το θέμα του ονοματολογικού.
Ειδικότερα, ο Έλληνας υπουργός πρότεινε την υπογραφή αμυντικής συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα, τη ΠΓΔΜ, την Αλβανία, τη Βουλγαρία και σε μεταγενέστερο επίπεδο και τη Σερβία, με στόχο τη δημιουργία ενός τόξου σταθερότητας στα βόρεια σύνορα της χώρας.
Υποστήριξε πως με αυτόν τον τρόπο θα αναχαιτιστεί η ρωσική διείσδυση στα Βαλκάνια και θα θωρακιστεί η σταθερότητα στην ΠΓΔΜ, παραπέμποντας έτσι για το μέλλον την επίλυση του ονοματολογικού.
Το TRIBUNE υπενθυμίζει ότι δίχως τη Συμφωνία των Πρεσπών η γειτονική χώρα θα συνεχίζει να ονομάζεται διεθνώς σκέτο «Μακεδονία», θα συνεχίσει να διδάσκει στα σχολεία της την ψευδομακεδονική ιστορία, ενώ η υπογραφή της αμυντικής συμφωνίας, που πρότεινε ο Πάνος Καμμένος, προφανώς συμπεριλαμβάνει τον λεγόμενο «Μακεδονικό Στρατό» και όχι τον «Στρατό της Βόρειας Μακεδονίας», όπως θα μετονομαστεί με τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Το TRIBUNE με μεγάλο ενδιαφέρον θα ήθελε να αποσαφηνιστεί εάν ο υπουργός Άμυνας είναι διατεθειμένος να συνυπογράψει αμυντική συμφωνία με τον λεγόμενο «Στρατό της Μακεδονίας», διότι έτσι θα αναφέρεται στα διεθνή έγγραφα δίχως επίλυση του ονοματολογικού.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα υπάρξει ελληνική κυβέρνηση που θα αναγνωρίσει τον σκοπιανό στρατό ως «Στρατό της Μακεδονίας», λεπτομέρεια που δεν ξέρουμε πώς έχει σκεφτεί να τη διαχειριστεί ο υπουργός Άμυνας. Αναμένουμε όταν επιστρέψει από το ταξίδι του να εξηγήσει στον ελληνικό λαό το περιεχόμενο της πρότασής του σε αυτές τις λεπτομέρειες.