Την περασμένη Τρίτη ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σόιγκου, έκανε γνωστό ότι η Μόσχα παρέδωσε αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα S-300 στις συριακές ένοπλες δυνάμεις, για να αυξήσει την ασφάλεια των Ρώσων στρατιωτικών στην αραβική χώρα.
Ως απάντηση στον εξοπλισμό της Συρίας με S-300, ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε εντολή να παραδοθούν επιπλέον βομβαρδιστικά F-35 στο Ισραήλ, τα οποία είναι τεχνολογίας στέλθ. Να σημειωθεί ότι το Ισραήλ είναι η μοναδική χώρα της περιοχής που διαθέτει ήδη F-35, μεταδίδει η ιστοσελίδα Debka.
Οι Ισραηλινοί έχουν παραγγείλει 50 F-35 με στόχο να τα φτάσουν μέχρι 75. Από αυτά έχουν παραδοθεί 12 και μάχιμα είναι αυτή τη στιγμή 9.
Η αμερικανική κυβέρνηση ενημέρωσε επίσης τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ότι το πρώτο αμερικανικό σμήνος F-35 στην περιοχή θα αναπτυχθεί σύντομα στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Αλ Ντάφρα, 32 χιλιόμετρα νότια της πόλης του Άμπου Ντάμπι.
Στρατιωτικές πηγές που επικαλείται το Debka ανέφεραν ότι η ταχύτερη παράδοση επιπλέον F-35 στο Ισραήλ αποσκοπεί στο να εξουδετερωθεί η απειλή από τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα S-300.
Πριν μερικές ημέρες ο Ισραηλινός υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης έκανε σαφές ότι τα F-35 δεν κινδυνεύουν από τα ρωσικά S-300 και δεν απέκλεισε να καταστρέφουν τα ρωσικά αντιαεροπορικά.
Τη δυσαρέσκειά του για την παράδοση S-300 στη Συρία εξέφρασε και ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Άβιγκντορ Λίμπερμαν, τονίζοντας ωστόσο ότι η κίνηση αυτή δεν θα σταματήσει το Ισραήλ από το να βομβαρδίζει ιρανικούς στόχους στο έδαφος της Συρίας.
Στα τέλη του περασμένου Μαΐου το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι χρησιμοποίησε σε αεροπορική επιδρομή F-35. Έτσι έγινε η πρώτη χώρα που χρησιμοποίησε αυτό το αεροπλάνο σε στρατιωτική επιχείριση.
Επίσης το Ισραήλ είναι η πρώτη χώρα που παρέλαβε μονοθέσια F-35. Τα διθέσια είναι συνήθως για εκπαιδευτικούς σκοπούς.