Ενενήντα ελέφαντες έπεσαν θύματα λαθροκυνηγών στην Μποτσουάνα, αποτελώντας ένα από τα πιο άγρια και μαζικά περιστατικά λαθροθηρίας στην Αφρική.
Η πλειοψηφία των ελεφάντων ήταν αρσενικοί και έφεραν βαριούς χαυλιόδοντες, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΜΚΟ «Ελέφαντες Χωρίς Σύνορα».
Η οργάνωση διεξήγαγε εναέρια έρευνα και καταγραφή των ζώων την τελευταία περίοδο σε συνεργασία με το Τμήμα Άγριας Ζωής και Εθνικών Πάρκων της Μποτσουάνα, όταν ανακάλυψε τα νεκρά ζώα.
«Ξεκινήσαμε την έρευνα στις 10 Ιουλίου, από τότε έχουμε καταμετρήσει 90 πτώματα ελεφάντων» δήλωσε ο Μάικ Τσέις, διευθυντής της οργάνωσης.
Είναι σαφές ότι οι ελέφαντες θηρεύονται για ελεφαντόδοντο, παρά τις πρόσφατες απαγορεύσεις νέων εισαγωγών ελεφαντοστού από διάφορες μεγάλες αγορές.
Η λαθροθηρία συνεχίζει να προμηθεύει τη μαύρη αγορά στην Ασία, όπου η ζήτηση για φρέσκο ελεφαντόδοντο διαμορφώνει τιμές έως και 1.000 δολάρια ανά κιλό.
Τα πτώματα βρέθηκαν ακρωτηριασμένα με ανοιχτά τα κρανία τους και σε ορισμένες περιπτώσεις οι προβοσκίδες είχαν επίσης αφαιρεθεί.
Η Μποτσουάνα θεωρείται ευρέως ως καταφύγιο ελεφάντων σε σύγκριση με τις γειτονικές Ζάμπια και Αγκόλα, όπου τα πλάσματα έχουν κυνηγηθεί στο χείλος της εξαφάνισης, σύμφωνα με τον Τσέις.
Δεν αποτελεί έκπληξη ότι οι λαθροκυνηγοί στρέφονται τώρα προς την Μποτσουάνα, καθώς οι φύλακες έχουν πλέον αφοπλιστεί από τότε που ο πρόεδρος Ίαν Χάμα, ο οποίος ήταν υπέρμαχος της προστασίας της άγριας ζωής, παραιτήθηκε.
Η Μποτσουάνα φιλοξενεί τον μεγαλύτερο πληθυσμό ελεφάντων στην Αφρική, με περίπου 135.000 άτομα.
Οι αριθμοί αυτοί αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τρίτο του συνόλου των ελεφάντων στην Αφρική, δεδομένου ότι οι αριθμοί έχουν μειωθεί σε περίπου 415.000 κατά την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης.
Εξάλλου, τελευταία και οι ρινόκεροι έχουν γίνει στόχοι λαθροκυνηγών στην Μποτσουάνα, με έξι λευκούς ρινόκερους να έχουν βρεθεί σφαγμένοι τους τελευταίους μήνες, με τα κέρατά τους να έχουν αφαιρεθεί.