Ευθύνες στην Άγκελα Μέρκελ για τα πρόσφατα βίαια επεισόδια στην πόλη Κέμνιτς της Γερμανίας επέρριψε εμμέσως ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι, κατηγορώντας τη Γερμανίδα καγκελάριο ότι «υποτίμησε» τη δυσκολία της ένταξης εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων στη χώρα της.
«Είναι σαφές ότι η Άγκελα Μέρκελ είχε υποτιμήσει τον κίνδυνο κοινωνικών εντάσεων τα τελευταία χρόνια όταν είχε διαβεβαιώσει ότι υπήρχε θέση για εκατοντάδες χιλιάδες από αυτούς τους ανθρώπους στη Γερμανία», υποστήριξε ο Σαλβίνι, ο οποίος είναι επίσης αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ιταλίας και επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος της Λέγκας.
«Θυμάμαι πολύ καλά τι είχε γίνει εκείνη τη διαβόητη νύχτα στην Κολονία και αλλού», πρόσθεσε στη διάρκεια συνέντευξής του που μεταδόθηκε το βράδυ της Δευτέρας από το γερμανικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο Deutsche Welle.
Ο Σαλβίνι προφανώς αναφερόταν στις καταγγελίες για σεξουαλικές επιθέσεις σε βάρος πολλών γυναικών για τις οποίες κατηγορήθηκαν μετανάστες και πρόσφυγες την 31η Δεκεμβρίου 2015 στην Κολονία.
Εκείνο το συμβάν άλλαξε τελείως το πώς η γερμανική κοινή γνώμη έβλεπε τους μετανάστες και την πολιτική της καγκελαρίου Μέρκελ απέναντί τους.
Η γερμανική ακροδεξιά πραγματοποιεί τις τελευταίες ημέρες συγκεντρώσεις στην ανατολικογερμανική πόλη Κέμνιτς, εναντίον των αιτούντων άσυλο και της πολιτικής της Μέρκελ για το ζήτημα των προσφύγων και των μεταναστών, μετά τη δολοφονία ενός Γερμανού με μαχαίρι.
Για τον φόνο έχουν συλληφθεί και θεωρούνται οι βασικοί ύποπτοι ένας Ιρακινός και ένας Σύρος, αμφότεροι αιτούντες άσυλο.
Ο Σαλβίνι υποστήριξε ότι η άνοδος του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) αποτέλεσε μια «ξεκάθαρη αντίδραση» στη «λανθασμένη κρίση» της Μέρκελ και της κυβέρνησής της ως προς τις δυνατότητες της χώρας για την υποδοχή και τη φιλοξενία προσφύγων.
«Αυτή είναι η απάντηση που θέλουν να δώσουν πολλοί δυσαρεστημένοι Γερμανοί», ανέφερε ο Σαλβίνι, ο οποίος έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι η νέα κυβέρνηση της Ιταλίας έχει σκοπό να μειώσει στο μηδέν τον αριθμό των μεταναστών και των προσφύγων που φθάνουν στις ιταλικές ακτές μέσω της Μεσογείου.