Οι Μελχίτες χριστιανοί της Συρίας (Ελληνορθόδοξοι ουνίτες) ξεκίνησαν την Κυριακή την αναστήλωση του ναού του Αγίου Γεωργίου στην μικρή κωμόπολη Μααλούλα, που βρίσκεται 56 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Δαμασκού.
Συνεργεία εργατών εισήλθαν στην εκκλησία, που είχε λεηλατηθεί και πυρποληθεί από τους τζιχαντιστές το 2014 και ξεκίνησαν τις εργασίες.
Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS αναληθώς μεταδίδει ότι η εκκλησία αυτή ανήκει στο (υπό ρωσικό έλεγχο) Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αντιόχειας.
Ανήκει στην ουνίτικη Μελχίτικη Ελληνική Καθολική Εκκλησία, διάσπαση του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Αντιοχείας, η οποία αναγνωρίζει τα πρωτεία του Ποντίφικα της Ρώμης. Αυτό βεβαίως δεν αναιρεί την ελληνορωμαϊκή ή αραμαϊκή καταγωγή των πιστών της.
Δηλώσεις εργατών που φιλοξενεί το ρωσικό TASS αναφέρουν ότι η αναστήλωση θα πάρει περίπου ένα χρόνο και ζητάνε οικονομική βοήθεια από το εξωτερικό.
Οι ίδιοι είπαν ακόμα ότι οι τζιχαντιστές έκλεψαν την καμπάνα της εκκλησίας και ατίμασαν τις εικόνες των αγίων καταστρέφοντας τα πρόσωπά τους.
Αγνοείται επίσης και η τύχη της παμπάλαιας εικόνας του Αγίου Γεωργίου, που την έκλεψαν οι τζιχαντιστές αλλά κανείς δεν ξέρει τι την έκαναν. Δηλαδή εάν την κατέστρεψαν ή την πούλησαν.
Η Μελχίτικη Ελληνική Καθολική Εκκλησία διασπάστηκε από το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αντιόχειας το 1724, εξαιτίας έντονης διαμάχης για τον θρόνο του Πατριαρχείου και οι διασπαστές έγιναν ουνίτες αναγνωρίζοντας ως προκαθήμενό τους τον Πάπα.
Παγκοσμίως η Εκκλησία αυτή έχει 1,6 εκ. πιστούς, όλοι ελληνορωμαϊκής ή αραμαϊκής καταγωγής από τη Συρία, αλλά ως ουνίτες θεωρούνται μέρος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.
Ο πληθυσμός της Μααλούλα αποτελείται από Ελληνορθόδοξους, Μελχίτες και μουσουλμάνους.
Ωστόσο, το εντυπωσιακό με αυτή τη μικρή πόλη είναι ότι κανείς δεν έχει εξαραβιστεί, ούτε οι μουσουλμάνοι.
Οι κάτοικοι, ανεξαρτήτου θρησκεύματος, μιλάνε μια νεοαραμαϊκή διάλεκτο.
Αυτό σημαίνει ότι είναι απόγονοι του αρχαίου έθνους των Αραμαίων που κάποτε κυριαρχούσε στη Συρία.
Αραμαϊκά λέγεται ότι μιλούσε και ο Χριστός.
Οι Αραμαίοι υπέστησαν βίαιο εξαραβισμό, γλωσσικό και ταυτοτικό, μετά την αραβική κατάκτηση της Συρίας και τους εξισλαμισμούς.
Οι εικόνες της Εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου, όπως μπορείτε να δείτε και στις φωτογραφίες, άλλες είναι γραμμένες με αραβικά γράμματα και άλλες είναι στα ελληνικά.