Ηχηρό «χαστούκι» έριξε ο οίκος Fitch στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αφού υποβάθμισε σε «ΒΒ» την τουρκική οικονομία και παραμένει αρνητικό το outlook, προειδοποιώντας για μία σειρά κινδύνων, οι οποίοι απειλούν την πορεία της γειτονικής χώρας.
Η Fitch πιστεύει ότι οι κίνδυνοι για τη μακροοικονομική σταθερότητα έχουν επιδεινωθεί λόγω της διεύρυνσης του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών), του μεγαλύτερου παγκόσμιου περιβάλλοντος εξωτερικής χρηματοδότησης, του άλματος στον πληθωρισμό και του αντίκτυπου της πτώσης της συναλλαγματικής ισοτιμίας στον ιδιωτικό τομέα και του χρέους σε ξένο νόμισμα.
Σύμφωνα με τη Fitch, η αξιοπιστία της οικονομικής πολιτικής έχει επιδεινωθεί τους τελευταίους μήνες και οι αρχικές ενέργειες μετά τις εκλογές του Ιουνίου έχουν προκαλέσει αύξηση της αβεβαιότητας.
Η Fitch αναμένει ότι το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα διευρυνθεί στο 6,1% του ΑΕΠ το 2018, λόγω των υψηλότερων τιμών των καυσίμων.
Η πτώση της λίρας σε συνδυασμό με τις προβλέψεις της Fitch για χαμηλότερες τιμές πετρελαίου και συνεχιζόμενη ανάκαμψη του τουρισμού θα οδηγήσουν το έλλειμμα να μειωθεί στο 4,1% το 2019.
Οι άμεσες ξένες επενδύσεις (ΑΞΕ) προβλέπεται να παραμείνουν γύρω στο 1% του ΑΕΠ, πράγμα που σημαίνει ότι το έλλειμμα θα είναι σε μεγάλο βαθμό χρηματοδοτούμενο από την έκδοση χρέους.
Η Fitch προβλέπει ότι το καθαρό εξωτερικό χρέος θα ανέλθει στο 35% του ΑΕΠ στα τέλη του 2018, σε σύγκριση με το σημερινό μέσο όρο της κλίμακας «BB» 8%.
Η μεγάλη ακαθάριστη απαίτηση εξωτερικής χρηματοδότησης της Τουρκίας την αφήνει ευάλωτη σε κραδασμούς.Για το 2018, η Fitch την εκτιμά στα 229 δισ. δολάρια.
Η Fitch υποθέτει ότι τα συναλλαγματικά αποθεματικά θα μειωθούν στα 96 δισ. δολάρια μέχρι το τέλος του 2018, μειώνοντας το ποσοστό ρευστότητας της Τουρκίας στο 70%.
Ο πρωτογενής πληθωρισμός σημείωσε άνοδο σε υψηλά 15 ετών, σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 15,4% (αύξηση 2,6%), τον Ιούνιο, μετά την απότομη υποτίμηση της λίρας (κατά 27% μέχρι σήμερα).
Η Fitch προβλέπει ότι ο ετήσιος μέσος πληθωρισμός θα υπερβεί το διπλάσιο του μέσου όρου της τρέχουσας «ΒΒ», στο 13% 10,8% το 2019.
Σύμφωνα με την Fitch, η συνεχής μείωση του πληθωρισμού θα απαιτούσε αύξηση της αξιοπιστίας και της ανεξαρτησίας της νομισματικής πολιτικής και ανεκτικότητα σε μια περίοδο ασθενέστερης οικονομικής ανάπτυξης.
Οι προοπτικές τόσο για τη διαρθρωτική όσο και για τη διαρθρωτική μεταρρύθμιση είναι αβέβαιες.
Βασικά στοιχεία από την προηγούμενη διοίκηση με τα μεταρρυθμιστικά διαπιστευτήρια αποκλείστηκαν από ένα νέο υπουργικό συμβούλιο, το οποίο διορίστηκε στις 9 Ιουλίου, ενώ ο γαμπρός του προέδρου διορίστηκε υπουργός Οικονομικών και Οικονομικών.
Η σημαντική συρρίκνωση των χρηματοπιστωτικών συνθηκών θα προκαλέσει επιβράδυνση της αύξησης του ΑΕΠ.
Μετά από μια πτωτική πορεία 2% το πρώτο τρίμηνο (7,4% σε ετήσια βάση) και τον λογικό Απρίλιο, είναι πιθανό ότι η οικονομία έχει συρρικνωθεί και η Fitch αναμένει να συνεχίσει να συρρικνώνεται μέχρι το 4ο τρίμηνο.
Το βασικό σενάριο της Fitch είναι η αύξηση του ΑΕΠ κατά 4,5% το 2018 και το 3,6% το 2019. Ωστόσο, ο κίνδυνος μιας σκληρής προσγείωσης για την οικονομία έχει αυξηθεί.
Η αδυναμία της τουρκικής λίρας αποτελεί τεστ για τον ιδιωτικό τομέα, δεδομένων των δανείων που έχει σε δολάρια που ανέρχονται στα 221 δισ. δολάρια στο τέλος Απριλίου 2018, ενώ οι αυστηρότεροι χρηματοπιστωτικοί όροι δοκιμάζουν τη μεγάλη απαίτηση εξωτερικής χρηματοδότησης.
Οι αυστηρότεροι όροι χρηματοδότησης και η ασθενέστερη οικονομία θα επηρεάσουν πιθανώς τις επιδόσεις του τραπεζικού τομέα, αυξάνοντας τις πιέσεις στην ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού, την κεφαλαιοποίηση και τη ρευστότητα.
Τα ποσοστά του εξωτερικού χρέους για τις τράπεζες έχουν συγκρατηθεί και οι τράπεζες έχουν γενικά επαρκή ρευστότητα σε ξένο νόμισμα για να καλύψουν χρεωστικές υποχρεώσεις σε ξένο νόμισμα που λήγουν εντός του 2018.