Είδηση έχει γίνει σε βαλκανικά ΜΜΕ (republika.mk, focus-news.net) η πρωτοφανής δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Politico (δείτε εδώ), ότι «υπάρχει φόβος για “περιφερειακές αναταραχές” στην ελληνική Μακεδονία, όπου οι αυτονομιστικές δυνάμεις μπορούν να δουν τη συμφωνία (σ.σ. με την πΓΔΜ) ως πρόσκληση να οργανωθούν», «There’s fear of “regional unrest” in Greek Macedonia, where separatist forces may see the deal as an invitation to get organized».
Να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζήτησε εξηγήσεις από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για αυτή τη δήλωσή του, κατά τη δευτερολογία του την Πέμπτη από το βήμα της Βουλής, ωστόσο, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης όταν πήρε τον λόγο απέφυγε να απαντήσει τι εννοεί. Προτίμησε να μας αφήσει με την απορία.
Η σιωπή του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει πυροδοτήσει σενάρια σε βαλκανικά ΜΜΕ, τα οποία αναφέρονται ευθέως σε υπονοούμενο για εμφύλιο πόλεμο από την πλευρά του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας. Τόση είναι η ανευθυνότητα του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, που δεν φαίνεται να έχει αίσθηση των συνεπειών των λόγων του.
Όπως αναμεταδίδει το Βαλκανικό Περισκόπιο, βαλκανικά ΜΜΕ γράφουν:
«Ο ηγέτης της ελληνικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε στο Politico, ότι υπάρχει φόβος περιφερειακών αναταραχών στην ελληνική Μακεδονία, όπου αυτονομιστικές δυνάμεις μπορούν να δουν τη Συμφωνία του Ονόματος ως πρόσκληση να οργανωθούν.
»Ορισμένα ελληνικά μέσα ενημέρωσης ζητούν από τον ηγέτη της Νέας Δημοκρατίας να μάθουν, εάν οι δυνάμεις αυτές βρίσκονται στη Μακεδονία, εάν έχουν την ικανότητα να προκαλέσουν περιφερειακές εντάσεις και τι είδους αναταραχή μπορούν να ξεκινήσουν.
»Τα άλλα ερωτήματα είναι εάν ένας εμφύλιος πόλεμος μπορεί να διαιρέσει τη χώρα, ποιες είναι οι δυνάμεις που αναφέρεται ο Μητσοτάκης και αν συνδέονται με την Λίγκα του Βορρά, που αντιτίθεται στη συμφωνία.
»Ο Μητσοτάκης καλείται να απαντήσει άμεσα σε αυτό που εννοούσε η αμφιλεγόμενη δήλωσή του, διότι αυτή είναι η πρώτη φορά που ένας μελλοντικός πρωθυπουργός της Ελλάδας αναφέρει ότι υπάρχει κίνδυνος για ένα αυτονομιστικό κίνημα στη Βόρειο Ελλάδα, γράφουν τα δημοσιεύματα».