Τέλος τα μνημόνια για την Ελλάδα, βιώσιμο το χρέος, διαβεβαιώνει ο Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι.
«Ζούμε πολύ θετικές και πολύ σημαντικές μέρες για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Η Ελλάδα είναι σε σημείο καμπής της ιστορίας της και η επιτυχής ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος είναι ορόσημο στη διαδικασία επανόδου της Ελλάδας σε βιώσιμη ανάπτυξη», ανέφερε μιλώντας στη Βουλή ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων (ΕCON) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
«Είναι πραγματικά τεράστια επιτυχία και για την Ευρώπη που απέδειξε ότι έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίζει πολύ συγκεκριμένες κρίσεις και να διατηρεί την ενότητα της ευρωζώνης.
Η ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος είναι επίσης μια πολύ μεγάλη επιτυχία και για την Ελλάδα, και είναι επιτυχία για όλους τους Έλληνες – και επαινώ το ότι εγκρίθηκαν όλα τα προαπαιτούμενα ώστε να ολοκληρωθεί και η τελευταία αξιολόγηση.
Έχουμε υπόψη ότι τα μέτρα αυτά ήταν πολύ απαιτητικά και ήταν και πολλά τα προαπαιτούμενα και όλες οι μεταρρυθμίσεις, όχι μόνο στην τελευταία φάση του προγράμματος, αν και αυτό το τελευταίο ήταν περισσότερο κοινωνικά ισορροπημένο από τα προηγούμενα, αλλά και αυτό το πρόγραμμα εξακολουθούσε να είναι πολύ απαιτητικό. Το γεγονός λοιπόν ότι εφαρμόστηκαν όλες αυτές οι μεταρρυθμίσεις, έπαιξε ζωτικό ρόλο και πολύ θετικό”, είπε ο κ. Γκουαλτιέρι.
«Θεωρούμε ότι το πακέτο που αποφάσισε το τελευταίο Eurogroup είναι θετικό. Το γεγονός ότι από τη μια η Ελλάδα ολοκλήρωσε το πρόγραμμα και δεν θα υπάρξουν καθόλου περαιτέρω μνημόνια στην Ελλάδα, αλλά και το ότι δόθηκαν και 15 δισ. για μαξιλάρι ρευστότητας και επίσης ότι λήφθηκαν σημαντικά μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, δεν νομίζω ότι μπορεί να αρνηθεί κανείς ότι όλα αυτά είναι πολύ θετικές εξελίξεις», είπε ο πρόεδρος της ECON.
Ειδικά για το πακέτο ελάφρυνσης του χρέους είπε ότι σαφώς καταδεικνύει ότι το ελληνικό χρέος είναι πλήρως βιώσιμο, βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, καθότι θα αναβληθεί η καταβολή και των τόκων και του κεφαλαίου για τα δάνεια του EFSF και τα άλλα συμπληρωματικά μέτρα.
Επισήμανε δε, ότι η απόφαση του Eurogroup πρέπει να αναγνωστεί και ως προς την μακροπρόθεσμη προοπτική του χρέους, αφού το 2032, αν χρειαστεί, θα ληφθούν και περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, ούτως ώστε να διασφαλιστεί ότι θα επιτυγχάνονται οι στόχοι για τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες και άρα και αυτό αποτελεί ένα τμήμα της ελάφρυνσης του χρέους.
Επισήμανε δε, ότι πλέον αυτό το πακέτο «διανοίγει σημαντικές ευκαιρίες και εναπόκειται στην Ελλάδα να τις αξιοποιήσει πλήρως».
Ο κ. Γκουαλτιέρι, δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει την ανάγκη να διατηρηθεί ο ρυθμός των μεταρρυθμίσεων και μετά το τέλος του προγράμματος και να υπάρξει και ένα μείγμα πολιτικής για την ανάπτυξη.
«Ξέρουμε ότι οι στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% είναι απαιτητικοί, μέχρι το 2022, αν και μέχρι σήμερα η Ελλάδα έχει υπερβεί αυτό το στόχο. Επομένως, πιθανώς δεν θα χρειαστούν συμπληρωματικά μέτρα», είπε.
Επισήμανε δε, ότι στη συνέχεια, ο στόχος του 2,2% με βάση το πλαίσιο της δημοσιονομικής κατάστασης, θα είναι κάτι που θα έχει μια σχετική ευελιξία στην εφαρμογή. Δηλαδή, όταν είμαστε σε φάση ανόδου θα πρέπει να εφαρμόζονται πλήρως οι δημοσιονομικοί κανόνες για να δημιουργούνται μαξιλάρια.
Όταν δε, είμαστε σε άσχημη περίοδο, θα πρέπει να αποφεύγουμε τα σφάλματα του παρελθόντος, θα πρέπει να έχουμε προκυκλική δημοσιονομική πολιτική.
Ο κ. Γκουαλτιέρι πρόσθεσε ταυτόχρονα, ότι για να γίνει πραγματικότητα η στρατηγική της ανάπτυξης, θα πρέπει και η Ελλάδα να συμβάλει αλλά και η Ευρώπη να βοηθήσει.
Στο πλαίσιο αυτό, είπε, θα συζητηθεί η παράταση του προγράμματος Γιούνκερ και θα αναδιατυπωθεί η πολιτική συνοχής. «Είμαστε όλοι φίλοι της Ελλάδας και πρέπει να δεσμευτούμε να σας βοηθήσουμε από την ευρωπαϊκή πλευρά, ώστε η Ελλάδα να έχει μια στρατηγική ανάπτυξης», είπε και πρόσθεσε ότι και τώρα που η Ελλάδα θα έχει ενισχυμένη εποπτεία, πάλι θα έχει ενεργό ρόλο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ώστε να υπάρχει το καλύτερο επίπεδο δημοκρατικής υπευθυνότητας στη σχέση της Ελλάδας με την Επιτροπή.