Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι εξηγεί τους τρεις λόγους που η ΠΓΔΜ «συνθηκολόγησε» με την Ελλάδα

Ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι εξηγεί τους τρεις λόγους που η ΠΓΔΜ «συνθηκολόγησε» με την Ελλάδα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βαλκάνια, Σκόπια, Χρίστιαν Μίτσκοσκι,

Επιμένει ο πρόεδρος του ψευδοαρχαιομακεδονικού εθνικιστικού VMRO-DPMNE (αδελφού κόμματος της Νέας Δημοκρατίας), Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ότι η συμφωνία που υπογράφηκε στις Πρέσπες μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ συνιστά «πράξη συνθηκολόγησης».

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη το βράδυ της Πέμπτης στον τηλεοπτικό σταθμό ALSAT-M, επανέλαβε τις γνωστές θέσεις του κόμματός του, υποστηρίζοντας ότι η συμφωνία των Πρεσπών συνιστά «πράξη συνθηκολόγησης», με την οποία έγινε αποδεκτό «το τελεσίγραφο της Ελλάδας και το 100% των ελληνικών αιτημάτων».

Σημείωσε, ακόμα, ότι η συμφωνία δεσμεύει μόνο την ΠΓΔΜ και όχι την Ελλάδα.

Επιχειρηματολογώντας κατά της συμφωνίας, ο Μίτσκοσκι τόνισε ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι που την καθιστούν «πράξη συνθηκολόγησης» και ανέφερε, ως παράδειγμα, τρεις από αυτούς τους λόγους:

Πρώτον, είπε, κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει αν η Ελλάδα δεν σεβαστεί τις δεσμεύσεις και τα χρονοδιαγράμματα που περιλαμβάνονται στη συμφωνία.

Δεύτερον, σημείωσε, το κοινοβούλιο της πΓΔΜ κύρωσε με 69 ψήφους μία συμφωνία που προβλέπει αλλαγές στο σύνταγμα, για τις οποίες είναι απαραίτητη ενισχυμένη πλειοψηφία δύο τρίτων, δηλαδή 80 βουλευτές.

Ως τρίτο παράδειγμα ανέφερε ότι στη συμφωνία η Ελλάδα κατονομάζεται ως Ελληνική Δημοκρατία ενώ η ΠΓΔΜ αναφέρεται μόνο ως «η δεύτερη πλευρά».

«Ως Υπουργός Εξωτερικών ποιας χώρας υπέγραψε τη συμφωνία ο Νίκολα Ντιμιτρόφ;» αναρωτήθηκε ο Μίτσκοσκι.

Υποστήριξε, επίσης, ότι η συμφωνία βγαίνει έξω από τα πλαίσια των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, οι οποίες, όπως είπε, αναφέρουν με σαφήνεια ότι οι συνομιλίες αφορούν αποκλειστικά τη διαφορά γύρω από το όνομα και όχι ζητήματα γλώσσας και ταυτότητας, «που είχαν κατοχυρωθεί εδώ και καιρό και τώρα χάνονται».

Παράλληλα, ο Μίτσκοσκι υποστήριξε ότι το γεγονός πως η συμφωνία των Πρεσπών συνιστά «πράξη συνθηκολόγησης» για την ΠΓΔΜ φαίνεται και από τις δηλώσεις Ελλήνων αξιωματούχων, περιλαμβανομένου του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ότι η Ελλάδα αποκόμισε τα μέγιστα με τη συμφωνία.

Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα, ο ηγέτης του VMRO-DPMNE σημείωσε ότι το κόμμα του θα στηρίξει τη διεξαγωγή του μόνο αν αυτό είναι δεσμευτικό και δημοκρατικό.

Πρόσθεσε ότι αν το δημοψήφισμα δεν είναι δεσμευτικό, το VMRO-DPMNE δεν θα το αναγνωρίσει ως έκφραση της λαϊκής βούλησης.

Κληθείς να σχολιάσει την κριτική που ασκείται στο κόμμα του ότι με την αρνητική στάση που τηρεί έναντι της συμφωνίας ουσιαστικά τάσσεται κατά της ένταξης στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, ο Μίτσκοσκι σημείωσε ότι τα δύο αυτά ζητήματα δεν πρέπει να συνδέονται και ότι το VMRO-DPMNE στηρίζει τους στρατηγικούς στόχους για ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, «όχι όμως με αντίτιμο την συνθηκολόγηση».

«Συμφωνία έπρεπε να υπάρξει, όχι όμως τέτοια συμφωνία, αλλά μία συμφωνία που η “Μακεδονία” θα κέρδιζε περισσότερα και δεν θα έδινε το 100%, όπως τώρα», ανέφερε ο πρόεδρος του VMRO-DPMNE.

Τέλος, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να συγκεντρώσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία δύο τρίτων προκειμένου να κινήσει διαδικασία αποπομπής του Προέδρου Γκιόργκι Ιβάνοφ, καθώς, όπως είπε, κανείς από τους βουλευτές που εξελέγησαν με τα ψηφοδέλτια του συνασπισμού με επικεφαλής το VMRO-DPMNE δεν πρόκειται να στηρίξει μία τέτοια πρόταση.

Σχετικά άρθρα