Αναφορά στην τουρκική απειλή, όχι μόνο εξ ανατολών αλλά και από τη διείσδυσή της στα Βαλκάνια, δηλαδή κατά μήκος των βόρειων συνόρων μας, έκανε ο Νίκος Κοτζιάς το βράδυ της Δευτέρας, στην τηλεοπτική του συνέντευξη στο Kontra.
Εξηγώντας γιατί μια συμφωνία με τα Σκόπια είναι προς όφελος της Ελλάδας, ο υπουργός Εξωτερικών εξήγησε:
«Εμείς είμαστε σταθερά υπέρ της λύσης. Εμείς βάλαμε το χέρι στην καρδιά και είπαμε «ό,τι δυσκολίες κι αν έχει η λύση, συμφέρει τον τόπο».
»Γιατί συμφέρει τον τόπο;
»Διότι, πρώτον, αυτή η χώρα πρέπει να βρεθεί κοντά μας, πρέπει να βρεθεί σε μια αλληλοεπίδραση επιρροής ωφέλιμη για τους λαούς της περιοχής.
»Δεύτερον, είναι καλό τώρα που βγαίνουμε από την κρίση, όλη η περιοχή να συμπαρασυρθεί προς στην ανάπτυξη που θα δυναμώσει και τη δική μας ανάπτυξη.
»Και τρίτον, όπως πάντα λέω έχουμε πράγματι προβλήματα ταυτότητας, πολιτισμού, κληρονομίας με τη φίλη χώρα των Σκοπίων, όμως αυτά τα προβλήματα είναι υποδεέστερα από τα μεγάλα γεωπολιτικά, γεωστρατηγικά που έχουμε με την Τουρκία.
»Κατά συνέπεια, ήρθε η ώρα η ελληνική διπλωματία και η ελληνική πολιτική σκηνή να αποφασίσει ποιο είναι το μεγάλο πρόβλημα της χώρας, ποιο πρέπει να λυθεί, ποιο μπορεί να λυθεί προς όφελος και των δύο πλευρών», ανέφερε ο Νίκος Κοτζιάς.
Ο υπουργός Εξωτερικών σε παλαιότερη συνέντευξή του είχε μιλήσει για την «τουρκική δαγκάνα» στα βόρεια σύνορά μας, αυτό που παλαιότερα είχε ονομαστεί βαλκανικό «μουσουλμανικό τόξο».
Ο Νίκος Κοτζιάς έχει τονίσει επανειλημμένως ότι η Ελλάδα πρέπει να λύσει τις εκκρεμότητες στα βόρεια σύνορά της όχι μόνο για να μπορέσει να επιτελέσει τον ρόλο της ως ηγέτιδα δύναμη των Βαλκανίων αλλά και για να στραφεί, με καλυμμένα τα νώτα της, απερίσπαστη στην Ανατολή.
Την ίδια ακριβώς στρατηγική είχε ακολουθήσει και ο Φίλιππος της Μακεδονίας, ο πατέρας του Αλεξάνδρου.
Ο Φίλιππος πρώτα έκλεισε τα μέτωπα με τους Ιλλυριούς και τους Παίονες και ύστερα μπόρεσε η Ελλάδα να λύσει, με τον τρόπο που το έλυσε, το τότε «ανατολικό πρόβλημα».
Η αρχαία Ιλλυρία είναι η σημερινή Αλβανία και η αρχαία Παιονία είναι η σημερινή ΠΓΔΜ. Βεβαίως ο Φίλιππος τακτοποίησε τις τότε βαλκανικές εκκρεμότητες με πολεμικά μέσα.
Ο Νίκος Κοτζιάς από την άλλη το επιχειρεί με διπλωματικά, για αυτό στην ίδια απάντηση ανέφερε:
«…μερικοί νομίζουν ότι μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα, λες και έχουμε κάνει κανένα πόλεμο και τον κερδίσαμε, ισοπεδώνοντας την άλλη πλευρά.
»Όταν ισοπεδώνεις την άλλη πλευρά, και το έδειξε το αποτέλεσμα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, γεννάς αναθεωρητικές τάσεις που αυτό που καταναγκαστικά δέχτηκαν, θα το αρνηθούν στην πρώτη ευκαιρία.
»Γι’ αυτό υπογραμμίζαμε εμείς από την αρχή ότι θέλουμε μια συμφωνία που να έχει τη δυνατότητα να επιβιώσει μέσα στο χρόνο, να γίνει αποδεκτή από τους λαούς».