Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πώς ο Τσίπρας «σκότωσε» την πρόταση Ζάεφ για Ilindenska Makedonija για το Σκοπιανό

Πώς ο Τσίπρας «σκότωσε» την πρόταση Ζάεφ για Ilindenska Makedonija για το Σκοπιανό
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Μάθιου Νίμιτς, Μέγαρο Μαξίμου, Νέα Δημοκρατία, Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, Σκόπια,

Με μία αποστροφή του στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, “σκότωσε” την πρόταση του Ζόραν Ζάεφ, με την οποία προσήλθε στις διαπραγματεύσεις η γείτονα χώρα, παραβλέποντας τις πέντε προτάσεις που βρίσκονται επί τάπητος από τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.

Έχοντας από το πρωί ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους πολιτικούς αρχηγούς, ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του υπογράμμισε την επιμονή της κυβέρνησης στην εθνική γραμμή της σύνθετης ονομασίας erga omnes με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό.

Με τον τρόπο αυτό επί της ουσίας ο Αλέξης Τσίπρας “σκότωσε” την πρόταση Ζάεφ, η οποία όπως όλα δείχνουν πληρούσε την ισχύ έναντι όλων με συνταγματική αναθεώρηση αλλά είχε ως βάση τον εθνοτικό προσδιορισμό.

Ο κ. Τσίπρας, επιβεβαιώνοντας εμμέσως τη δυσφορία που εξέπεμψε και κατά τη χθεσινή του ομιλία στη Βουλή για τις διαρροές στα ΜΜΕ της ΠΓΔΜ περί του “Μακεδονία του Ιλιντέν” , επέλεξε να απευθυνθεί στο εσωτερικό των γειτόνων, καλώντας τους:

“Ας μη χάσουμε αυτή την ιστορική ευκαιρία, ας μην κάνουμε ‘άτσαλα βήματα στα τελευταία κρίσιμα μέτρα”.

Υπογραμμίζοντας ότι “υπερασπιζόμαστε την εθνική γραμμή που έχει διαμορφωθεί εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες” ο Πρωθυπουργός τόνισε πως “εργαζόμαστε για μία λύση που δεν θα αφήνει εκκρεμότητες”, δεν θα είναι “εύθραυστη” και “δε θα θίγει την ιστορία και την αξιοπρέπεια” καμίας εκ των δύο πλευρών.

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε πως “η Ελλάδα προσήλθε από την πρώτη στιγμή υπερασπιζόμενη την εθνική θέση για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις, έναντι όλων”.

Παράλληλα, επανέλαβε τη θέση του πως σήμερα οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά, ωστόσο “απομένουν τα τελευταία κρίσιμα μέτρα να διανυθούν”, απευθύνοντας έκκληση στη γείτονα “να μην κάνουμε άτσαλα βήματα στα τελευταία μέτρα προς τον τερματισμό”.

Στο πλαίσιο αυτό έστειλε εκ νέου μήνυμα πως η Ελλάδα θα είναι ο πρώτος σύμμαχος στην ενταξιακή πορεία των Σκοπίων σε ΕΕ και διεθνείς οργανισμούς, υπό τον όρο να πραγματοποιήσει η γείτονα το “τελευταίο μεγάλο βήμα”, παραπέμποντας στην αποδοχή της θέσης για σύνθετη ονομασία erga omnes με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό.

Ενημέρωση Τσίπρα σε Παυλόπουλο και Πολιτικούς Αρχηγούς

Νωρίτερα, την πορεία των διαπραγματεύσεων, τις δύο απαράβατες προϋποθέσεις που έχει θέσει ο Πρωθυπουργός στον Ζόραν Ζάεφ για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ και τις σαφείς αποστάσεις του από την ονοματολογία που έχει διαρρεύσει στο δημόσιο διάλογο η πλευρά της γείτονος υπογράμμισε κατά την ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας και των πολιτικών αρχηγών στον κύκλο τηλεφωνημάτων που είχε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από το γραφείο του Πρωθυπουργού, μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τους πολιτικούς αρχηγούς, προκειμένου να τους ενημερώσει για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε την πάγια θέση της κυβέρνησης για αναζήτηση μίας βιώσιμης συμφωνίας, στην εθνική γραμμή της σύνθετης ονομασίας με ισχύ για όλες τις χρήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε την απαραίτητη προϋπόθεση για Συνταγματική Αναθεώρηση στη γείτονα, η οποία θα εξαλείψει κάθε μορφή αλυτρωτισμού, αλλά και την ανάγκη υλοποίησης της Συνταγματικής Αναθεώρησης ως βασική προϋπόθεση για ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς.

Τέλος, ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς σε σχέση με την ονοματολογία, πως θέση της κυβέρνησης είναι να μην προχωρήσει σε ειδικότερες συζητήσεις, εφόσον δεν έχουν πρώτα εκπληρωθεί οι παραπάνω προϋποθέσεις.

Τη διαφωνία τους για την ονομασία «Ιλιντεν», η οποία βρίσκεται από χθες στο προσκήνιο των διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ, εξέφρασαν προς τον πρωθυπουργό οι Κυριάκος Μητσοτάκης, Φώφη Γεννηματά, Βασίλης Λεβέντης και Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που πραγματοποιήθηκαν από χθες.

Τι γίνεται με τα ονόματα στο τραπέζι

Το επίδικο της ενημέρωσης και η πρόοδος, όπως υπογράμμιζαν από το πρωί διπλωματικοί κύκλοι, δεν είναι η πρόταση των Σκοπίων για το έκτο όνομα που έριξαν στο τραπέζι, καθώς αυτό φαίνεται ήδη να είχε «καεί» μετά τη χθεσινή διαρροή και την αντίθεση τόσο της ΝΔ όσο και του Κινήματος Αλλαγής αλλά και τις αποστάσεις που έχει τηρήσει το Μέγαρο Μαξίμου.

Ωστόσο, η ουσία των εξελίξεων φαίνεται πως κινείται στον εκ των ων ουκ άνευ όρο του erga omnes, στον οποίο η γειτονική χώρα διαφαίνεται για πρώτη φορά εδώ και δέκα χρόνια πως έχει αρχίσει να κάνει βήματα πίσω, αποδεχόμενη την ανάγκη για αλλαγή στο Σύνταγμά της.

Σχετικά άρθρα