Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ολομέτωπη επίθεση του σαμαρικού Antinews στον Κουμουτσάκο για το οικόπεδο της ελληνικής πρεσβείας στην Κύπρο

Ολομέτωπη επίθεση του σαμαρικού Antinews στον Κουμουτσάκο για το οικόπεδο της ελληνικής πρεσβείας στην Κύπρο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γιώργος Κουμουτσάκος, Διπλωματικό Σώμα, Ελληνική Πρεσβεία Λευκωσία, Κύπρος, Νέα Δημοκρατία, Υπουργείο Εξωτερικών,

Τις τελευταίες ημέρες εκδηλώθηκε η -σκληρή και σε υψηλούς λεκτικούς τόνους- κόντρα του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών με τη Μονή Κύκκου, στην Κύπρο, με αφορμή το οικόπεδο που είχε παραχωρήσει, ουσιαστικά έναντι συμβολικού τιμήματος, στην Ελλάδα ο ηγούμενός της, με τον απαράβατο όρο, όμως, να κτίσει εκεί η χώρα μας την πρεσβεία της και την πρεσβευτική κατοικία της.

Η πρεσβεία, ωστόσο, όχι μόνο δεν φτιάχτηκε, αλλά το 2013, η τότε κυβέρνηση, μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, φέρεται να πούλησε (!) την έκταση.

Τα τελευταία χρόνια, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, έχοντας ως στόχο να παραμένει το οικόπεδο – φιλέτο στην ιδιοκτησία του ελληνικού Δημοσίου, επεδίωξε και πέτυχε, όπως δήλωσε ο ίδιος, συμφωνία με τον ηγούμενο Κύκκου, Νικηφόρο, το 2017.

Μάλιστα, έχει πει πως ήδη βρέθηκαν τα σχετικά κονδύλια για την ανέγερση της πρεσβείας μας.

Αίφνης, ωστόσο, η Μονή Κύκκου, «άδειασε» την Αθήνα, πουλώντας, έναντι του πολύ υψηλού τιμήματος των δέκα εκατομμυρίων ευρώ, το οικόπεδο σε ρωσικό fund (!).

Να σημειωθεί πως, στο μεταξύ, η Μονή Κύκκου, το 2013, με «πρόσχημα» το γεγονός ότι το ΤΑΙΠΕΔ είχε βγάλει το οικόπεδο στο σφυρί, είχε προσφύγει στην κυπριακή Δικαιοσύνη, πετυχαίνοντας το 2017 απόφαση, σύμφωνα με την οποία, το οικόπεδο έπρεπε να επιστραφεί στη Μονή.

Βέβαια, για την πολυετή δικαστική διαμάχη που ξεκίνησε το 2013 και συνεχίζεται έως σήμερα, μεγάλες ευθύνες έχουν και οι δυο πλευρές.

Από τη μια η Αθήνα που δεν τήρησε τις υποχρεώσεις της και το 2013 πήγε να πουλήσει το «φιλέτο», και από την άλλη η Μονή Κύκκου που έδειξε πρωτοφανή πρεμούρα για να το δώσει σε Ρώσους.

Σε αυτό το σκηνικό συνέβη το εξής πρωτόγνωρο.

Εκλήθη εν ενεργεία υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας σε ξένο Δικαστήριο για να καταθέσει, κατόπιν αιτήματος του δικηγόρου της Μονής Κύκκου, Κώστα Βελάρη.

Προφανώς, ουδείς ανέμενε ότι ο Ν.Κοτζιάς θα κατέβαινε στην Κύπρο για να καταθέσει.

Πόσο μάλλον, αφού ουδέποτε στο παρελθόν Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είχε κάνει κάτι τέτοιο, και μάλιστα για τέτοιου είδους διαφορές.

Κάτι που δείχνει τη βαρύτητα που δίδει το υπουργείο Εξωτερικών στην υπόθεση, αλλά και το ότι έχει εκλάβει ως απαράδεκτη κίνηση το «άδειασμα» της Ελλάδας από σημαντικούς εκκλησιαστικά και ισχυρούς οικονομικά και πολιτικά κύκλους στη Μεγαλόνησο, προς όφελος ξένου fund.

Η Νέα Δημοκρατία, αντί να στηρίξει αυτή την κίνηση, δια του τομεάρχη της των Εξωτερικών, και πρώην διπλωμάτη μάλιστα που οφείλει να ξέρει αυτά τα θέματα, Γιώργου Κουμουτσάκου, έσπευσε να κατηγορήσει τον Ν.Κοτζιά ότι «έχασε την ψυχραιμία» του, «διέσυρε τον ίδιον και την εικόνα της Ελλάδας στην Κύπρο», ενώ τον εγκάλεσε για «τις αυταρχικές και αλαζονικές αντιδράσεις του».

Γιατί τον εγκαλεί; Διότι πήγε στην Κύπρο ώστε να μην χάσει η Ελλάδα το οικόπεδο;

Ή επειδή τα έσουρε στον δικηγόρο της Μονής, τη στιγμή που αυτός απευθυνόταν σε υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας (σε κείνον μάλιστα που διαπραγματευόταν μόλις προ μηνών το Κυπριακό) λες και είχε μπροστά του κάναν Δήμαρχο κυπριακής κωμόπολης;

Σκάνδαλο

Η ΝΔ, προτού τοποθετηθεί, θα έπρεπε να γνωρίζει ότι η περίεργη υπόθεση του οικοπέδου – φιλέτο στη Λευκωσία αναδύει οσμή σκανδάλου, πίσω από το οποίο, προς το παρόν, είναι άγνωστο ποιοι βρίσκονται.

Πολύ περισσότερο, κάποιοι πρέπει να απολογηθούν διότι, ενώ ήξεραν ότι η Ελλάδα είχε δεσμευτεί να οικοδομήσει στο οικόπεδο την πρεσβεία της, και ότι στην αντίθετη περίπτωση θα έχανε το οικόπεδο και θα το ξανάπαιρνε η Μονή Κύκκου, όχι μόνον το ενέταξαν προς πώληση στο ΤΑΙΠΕΔ, αλλά το 2013 αποφάσισαν να το πουλήσουν.

Το Antinews αποκαλύπτει ότι η μεγάλη κυπριακή εταιρεία real estate, Tofarco, η οποία υποστηρίζει ότι της είχε πουληθεί το 2013 το οικόπεδο, έστειλε περίπου προ μηνός στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευ.Τσακαλώτο, επιστολή, με την οποία, ούτε λίγο ούτε πολύ, τον εγκαλεί, διότι, ενώ υποστηρίζει ότι είχε αγοράσει έναντι 8,3 εκ. ευρώ το οικόπεδο στο παρελθόν, η Αθήνα δεν την πληροφορεί για την εξέλιξη της διαφοράς του ελληνικού Δημοσίου με την Μονή Κύκκου.

Χαρακτηριστικά, σε ένα σημείο της επιστολής της αναφέρει ότι το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, σε επιστολή του προς την εταιρεία, τον Αύγουστο του 2013, την καλούσε «να παρατείνει την εγγυητική επιστολή της», δίνοντας παράλληλα «διαβεβαιώσεις ότι οι αξιώσεις της Μονής Κύκκου ήταν εξωπραγματικές» και ότι «σύντομα το πρόβλημα θα λυνόταν».

Κοντολογίς, η ελληνική πλευρά έγραφε τότε ότι η διαφορά οσονούπω θα λήξει και το «φιλέτο» θα καταλήξει στην εταιρεία, η οποία είναι άγνωστο που θα το «έσπρωχνε» στη συνέχεια.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα σε μικρή μερίδα του ελληνικού Τύπου της εποχής, τότε την έκταση διεκδικούσε στενός συγγενής του νυν προέδρου της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη, αλλά το ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισε να το πουλήσει στην Tofarco, η οποία έδινε δυο εκ. ευρώ περισσότερα.

Τότε, λοιπόν, με «επιχείρημα» την πώληση, καθώς και ότι η Ελλάδα αθέτησε τον ρητό όρο να οικοδομήσει εκεί πρεσβεία και οικία, η Μονή Κύκκου προσέφυγε στην κυπριακή Δικαιοσύνη.

Το δικαστήριο άρχισε το 2016 και η απόφασή του βγήκε τον Φεβρουάριο του 2017.

Προέβλεπε ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει την έκταση από τη στιγμή που θα πάρει πίσω τα χρήματα τα οποία είχε καταβάλει στο παρελθόν συν τους τόκους από το 1999 (περισσότερα από δυο εκ. ευρώ – είχε δώσει 800 χιλιάδες ευρώ).

Στο μεταξύ, το οικόπεδο που είχε δοθεί έναντι αυτού του χαμηλού, συμβολικού τιμήματος, αποτιμάτο περί τα εννέα εκ. ευρώ.

Να σημειωθεί πως πρόκειται για ιδιαιτέρως προνομιακή περιοχή, όπου βρίσκονται και άλλες πρεσβείες, όπως αυτή των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Ρωσίας.

Δεν πέρασαν, όμως, παρά μερικοί μήνες, και η Μονή Κύκκου, με συνοπτικές διαδικασίες βρήκε ταχύτατα αγοραστή, ένα από τα πολλά ρωσικά fund που δραστηριοποιούνται και στην Κύπρο, που έδιδε περί τα 10 εκ. ευρώ.

Άραγε, για όλα τα παραπάνω απαράδεκτα, δεν νοιώθουν κάποιοι ότι πρέπει να απολογηθούν, διότι εξέθεσαν τη χώρα;

Η ΝΔ, από τη μεριά της, δεν θα έπρεπε να τους «χαϊδεύει», ούτε και να αλείφει βούτυρο στο ψωμί κάποιων πλούσιων Ρώσων «ολιγαρχών» (;), με τις ανακοινώσεις της. Προέχει το εθνικό συμφέρον.

Πρεμούρα για το ρωσικό fund

Ο υπουργός Εξωτερικών, πάντως, θεωρώντας, ως όλα δείχνουν, ότι το «δωρηθέν» οικόπεδο δεν πρέπει να πάει χαμένο και ότι είναι ευκαιρία να αποκτήσει εκεί η Ελλάδα ιδιόκτητη πρεσβεία, δεν πήρε τα χρήματα που όριζε η απόφαση του κυπριακού Δικαστηρίου.

Πιθανότατα, για να μην νομιμοποιήσει την επιστροφή του οικοπέδου στη Μονή.

Παράλληλα, μετά την δικαστική απόφαση, έσπευσε να συναντηθεί το Μάρτιο του 2017, με τον ηγούμενο της Μονής.

Εκεί, παρουσία και του πρέσβη μας στην Κύπρο, κατά τα λεχθέντα του υπουργού, επήλθε συμφωνία.

Ωστόσο, έντονη είναι η υποψία ότι κάποιοι «κύκλοι» στη Λευκωσία πίεζαν για να περάσει το οικόπεδο σε άλλα χέρια, και μάλιστα ήδη είχαν βρει αγοραστές.

Έτσι, ξεκίνησε νέος γύρος δικαστικής αντιπαράθεσης, με τη Μονή να διεκδικεί την υλοποίηση της δικαστικής απόφασης και να ζητάει να επιστραφεί το οικόπεδο σε αυτήν.

Να σημειωθεί ότι σε αυτό εναντιώθηκε ακόμα και ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου.

Μάλιστα, η Μονή Κύκκου, επιδεικνύοντας ιδιαίτερη βιασύνη, εν μέσω θέρους, στις 23 Αυγούστου 2017, υπέγραψε συμφωνία για την πώληση του οικοπέδου «με την ξένων συμφερόντων κυπριακή εταιρεία Senaberg Finance Ltd».

Βέβαια, σύμφωνα με τα δεδομένα που εμφανίζονται στο Διαδίκτυο, στην ταυτότητα της συγκεκριμένης εταιρείας δεν παρουσιάζονται παρά οι διαχειριστές της.

Ως συνήθως στην Κύπρο δικηγόροι, γνωστοί παράγοντες ενός από τα μεγαλύτερα δικηγορικά γραφεία στην Κύπρο, με συχνές εμφανίσεις σε δεξιώσεις και εκδηλώσεις προς τιμήν της Ρωσίας στην Κύπρο.

Ο Ν.Κοτζιάς, εμφανιζόμενος τη Δευτέρα στο Δικαστήριο στη Λευκωσία, προσπάθησε να κρατήσει τις ισορροπίες.

Αφενός απέφυγε τη ρήξη με μια σημαντική εκκλησιαστική «δύναμη», όπως η Μονή Κύκκου, αφετέρου άφησε σαφή υπονοούμενα για την «περίεργη» υποστήριξη των ρωσικών funds που θέλουν να αγοράσουν το οικόπεδο.

Ενδεικτικές είναι οι παρακάτω ατάκες του: «Εσείς εξυπηρετείτε τη γραμμή του χρήματος», είπε για τον δικηγόρο της Μονής, Κ.Βελάρη.

«Έχετε άλλη γραμμή, όχι το φιλελληνισμό. Ο ηγούμενος μου είχε πει με δάκρυα στα μάτια ότι θέλει να ξυπνά το πρωί και να βλέπει απέναντί του την ελληνική σημαία από την πρεσβευτική κατοικία».

Σχετικά με τον ισχυρισμό του δικηγόρου ότι το ελληνικό Δημόσιο έχει ήδη πουλήσει το οικόπεδο, είπε:

«Δεν το πουλήσαμε. Και υποψιάζομαι ότι ο κ.Βελάρης το έταξε σε άλλα funds».

Πάντως, μετά τον θόρυβο που προκάλεσε η δημόσια κόντρα στα κυπριακά Δικαστήρια, στη Μεγαλόνησο εκδηλώθηκε θύελλα φημολογίας, σύμφωνα με την οποία ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το οικόπεδο – φιλέτο επεδείκνυαν και εξακολουθούν να επιδεικνύουν επιχειρηματικοί κύκλοι, που διαθέτουν στενές σχέσεις διαπλοκής με ισχυρούς πολιτικούς κύκλους στη Λευκωσία.

Μάλιστα, κάποιοι από αυτούς στο πρόσφατο παρελθόν, όταν ξέσπασε η κρίση στην Κύπρο, είχαν κατηγορηθεί ότι, παρά τα capital controls, έβγαζαν σωρηδόν από το νησί εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, αλλά και… ρούβλια (!).

Τα ίδια πρόσωπα φέρονται να εμπλέκονται και σε μαζικές μεταφορές μεγάλων χρηματικών ποσών από την Ελλάδα στην Κύπρο.

Πηγή: ANTINEWS

Διαβάστε ακόμα:

1. Hellas Journal: Εκτεθειμένη η Εκκλησία της Κύπρου για το οικόπεδο της Ελληνικής Πρεσβείας

2. Πώς ο Κουμουτσάκος έδωσε «χαρά» σε ρωσικά «επιχειρηματικά» συμφέροντα επιτιθέμενος στον Κοτζιά

Σχετικά άρθρα