Φρίκη προκαλούν οι αποκαλύψεις για τη δράση της μαφίας διακίνησης αντικαρκινικών φαρμάκων, την ώρα που στις 21 έφτασαν οι συλλήψεις για το μεγάλο κύκλωμα που εξαρθρώθηκε χθες Πέμπτη από την Οικονομική Αστυνομία.
Ο τζίρος από τη δράση του αγγίζει τα 25.000.000 ευρώ. Εμπλεκόμενοι, εκτός από γιατρούς, φαρμακοποιοί, βοηθοί φαρμακοποιών, όπως και νοσηλευτές δημόσιων και ιδιωτικών νοσοκομείων.
Η οργάνωση κατηγορείται ότι διακινούσε αντικαρκινικά φάρμακα υψηλού κόστους, τα οποία περιλαμβάνονται στη λίστα του ΕΟΦ με τα 20 πιο ακριβά φάρμακα.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η κάθε συσκευασία για το φθηνότερο από αυτά είχε λιανική τιμή 1.200 ευρώ, ενώ για το ακριβότερο η τιμή έφτανε τις 3.300 ευρώ. Στο σύνολό τους πρόκειται για φάρμακα μόνο για νοσοκομειακή χρήση.
Το κύκλωμα είχε τέσσερις υποομάδες, τα μέλη των οποίων είχαν διακριτούς ρόλους που περιγράφονται αναλυτικά στη δικογραφία που σχηματίζει η Οικονομική Αστυνομία. Από την έρευνα προέκυψε ότι οι κατηγορούμενοι υπεξαιρούσαν τα φάρμακα από δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία και στη συνέχεια τα πουλούσαν παράνομα σε καρκινοπαθείς σε χαμηλότερη τιμή.
Σε αυτό φέρονται να… συνέδραμαν φαρμακοποιοί. Οι συλληφθέντες, πολλοί εκ των οποίων εργάζονταν σε νοσοκομεία, φαίνεται ότι έβρισκαν την ευκαιρία να κλέβουν φάρμακα όταν δεν τους έβλεπε κανείς.
Από τα παραστατικά που κατάσχεσε η Αστυνομία προκύπτει ότι από το 2013 ο τζίρος τους ανέρχεται στα 25.000.000 ευρώ. Μία άλλη τακτική τους ήταν οι παράνομες συνταγογραφήσεις και οι συντογογραφήσεις σε ανύπαρκτους ασθενείς.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, εντύπωση προκαλεί ότι εξετάζεται σοβαρά το κατά πόσο νοσηλεύτριες έφταναν στο σημείο να χορηγούν σε καρκινοπαθείς, που έκαναν θεραπεία σε νοσοκομεία, μικρότερη δόση φαρμάκων, προκειμένου να κρατούν για το κύκλωμα ποσότητες από αυτά. Για παράδειγμα, αντί να χορηγήσουν τρία χάπια σε έναν ασθενή, μπορεί να χορηγούσαν δύο για να κρατήσουν το ένα, χωρίς να αντιλαμβάνεται το παραμικρό ο καρκινοπαθής.
Μεταξύ άλλων, θα ερευνηθεί και το κατά πόσο μπορεί να εξήγαγαν αντικαρκινικά φάρμακα σε χώρες της Ευρώπης. Αστυνομική πηγή αναφέρει ότι «η έρευνα μόλις άρχισε», αφήνοντας να εννοηθεί ότι από εδώ και πέρα θα ερευνηθούν οι διαδρομές του μαύρου χρήματος και οι τρόποι με τους οποίους ξεπλένονταν.
Επίσης, αναμένεται να ανοίξουν -μετά από εισαγγελικές παραγγελίες- τραπεζικοί λογαριασμοί.
Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία για βαριά αδικήματα, ενώ η επίσημη παρουσίαση της υπόθεση θα γίνει σήμερα, το μεσημέρι της Παρασκευής, στο αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας στη λεωφόρο Κατεχάκη.
Τη σύλληψη και την παραδειγματική τιμωρία των εμπλεκομένων ζήτησε σχολιάζοντας το θέμα ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Κυριάκος Θεοδοσιάδης:
«Παρά το γεγονός ότι η έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας είναι σε εξέλιξη και δεν έχει εκδοθεί επίσημη ανακοίνωση έως τώρα, σε κάθε περίπτωση όσοι εμπλέκονται στην υπόθεση παράνομης διακίνησης φαρμάκων, από όπου και αν προέρχονται πρέπει να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη και να τιμωρηθούν παραδειγματικά. Κανείς δεν δικαιούται να παίζει με το δημόσιο συμφέρον και την υγεία των ασφαλισμένων».