Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κανένα μέτρο, καμία αξιολόγηση: Ο Τσίπρας “ταράζει” τα θολά νερά του Μητσοτάκη

Κανένα μέτρο, καμία αξιολόγηση: Ο Τσίπρας “ταράζει” τα θολά νερά του Μητσοτάκη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Eurogroup, Αλέξης Τσίπρας, ΔΝΤ - Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Μέγαρο Μαξίμου, Μνημόνιο, Νέα Δημοκρατία,

Κανένα επιπλέον προαπαιτούμενο, καμία περαιτέρω αξιολόγηση και καμία παραπάνω αποστολή των θεσμών πέραν των δύο που προβλέπονται για όλες τις χώρες της ΕΕ που βγαίνουν από Μνημόνια.

Με αυτόν τον τρόπο απαντούν από την κυβέρνηση στην εργώδη προσπάθεια της ΝΔ και των φίλα προσκείμενων σε αυτή Μέσων να απομειώσουν τη σημασία της “καθαρής εξόδου”, η οποία πλέον δεν αποτελεί μία αποστροφή του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, αλλά δημόσια παραδοχή τόσο του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και έχει και τη βούλα του χθεσινού Eurogroup.

Πίσω από την προσπάθεια αυτή βρίσκεται, όπως σημειώνουν συνεργάτες του Πρωθυπουργού, το άδειασμα της κλεψύδρας για τον Πρόεδρο της ΝΔ. “Κάθε μέρα που περνάει σβήνουν και οι τελευταίες ελπίδες του κ. Μητσοτάκη και της ΝΔ να αποτύχει η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια που οι δικές της κυβερνήσεις την οδήγησαν” τόνιζαν χαρακτηριστικά από το περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα, εκτιμώντας πως το ορόσημο του Αυγούστου θα σηματοδοτήσει και την τελική αντεπίθεση για τις κάλπες του 2019 που θα γίνουν σε ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον, με τη χώρα πλέον σε κανονικότητα και ανάπτυξη και τον κ. Μητσοτάκη να αναζητά αφήγημα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί απόλυτη ικανοποίηση για τις αποφάσεις της χθεσινής συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών, δεδομένου πως όχι μόνο επαναβεβαιώθηκε πως ουδεμία πιστοληπτική γραμμή πίστωσης θα υπάρχει στην έξοδο από το Μνημόνιο τον Αύγουστο, αλλά συμφωνήθηκε επακριβώς το χρονοδιάγραμμα μέχρι το Eurogroup της 21ης Ιουνίου που θα έχουν κλείσει όλα, συμπεριλαμβανομένου και του χρέους.

Παράλληλα με τις συζητήσεις για το χρέος, οι οποίες εκκίνησαν και επίσημα απόντος του ΔΝΤ που δεν είχε εκπροσώπηση στη χθεσινή συνεδρίαση, γεγονός που εκλήφθηκε από πολλούς ως προανάκρουσμα αποχώρησης από το ελληνικό πρόγραμμα που λήγει, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος χθες βρήκε ευήκωα ώτα τόσο για το χρονοδιάγραμμα συμφωνίας, με τους θεσμούς να επιστρέφουν στις 14 Μαΐου για να έχει συνταχθεί το SLA της τέταρτης αξιολόγησης μέχρι τις 25 του μήνα, όσο και στο μείζον ζήτημα της αναπτυξιακής στρατηγικής που παρουσιάστηκε και επίσημα.

Ειδικά για το Growth Strategy επικρατεί κλίμα ικανοποίησης στο ελληνικό επιτελείο, δεδομένου ότι δεν υπήρξαν ενστάσεις ούτε από τους θεσμούς αλλά ούτε και από κράτη μέλη της Ευρωζώνης, παρά το γεγονός ότι σε αυτό συμπεριλαμβάνονται εμβληματικές πρωτοβουλίες για τη μετά τα μνημόνια εποχή, όπως η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και η σταδιακή αποκατάσταση του κατώτατου μισθού.

Κινήσεις οι οποίες φέρουν αμιγώς αριστερό και κοινωνικό πρόσημο και οι οποίες θα μπορέσουν να σηματοδοτήσουν το πέρασμα στη νέα εποχή από τις 20 Αυγούστου και μετά στην πορεία προς τις κάλπες του 2019.

Ως προς το θέμα της αυξημένης εποπτείας, αυτή όπως προκύπτει έγκεται στην στενότερη παρακολούθηση της δημοσιονομικής πορείας της χώρας μετά τον Αύγουστο, η οποία ωστόσο δεν θα γίνεται με “κάθοδο” των θεσμών στην Ελλάδα περισσότερες από δύο φορές το χρόνο, όπως γίνεται σε όλες τις χώρες που βγαίνουν από μνημόνια, αλλά με σχετικά reports, τα οποία θα αποστέλλονται στην επιτροπή που θα παρακολουθεί την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Την ίδια ώρα πάντως, στο εσωτερικό πεδίο το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να διεμβολίσει το επικοινωνιακό τείχος που έχει χτίσει η ΝΔ στη θετική ατζέντα της οικονομίας, μέσα από τα πλειοψηφικά φίλα προσκείμενα Μέσα της, προκειμένου να μην περάσει στην κοινή γνώμη η προσπάθεια απομείωσης της σημασίας της καθαρής εξόδου από τα μνημόνια.

Το σχετικό σήμα έδωσε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μιλώντας στους τομεάρχες της ΝΔ επιχείρησε για ακόμη μία φορά να θολώσει τα νερά της καθαρής εξόδου, εμπλέκοντας την με το θέμα της μεταμνημονιακής εποπτείας και αποσιωπώντας το γεγονός ότι σύμφωνα με τον κανονισμό της ΕΕ αυτή προβλέπεται για όλες τις χώρες που εξέρχονται από προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής και εφαρμόζεται αντίστοιχα μέχρι και σήμερα στην Κύπρο, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία.

Για αυτό το λόγο και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στις δηλώσεις του μετά το Eurogroup, υπογράμμισε πως δεν υπάρχει καμία σχέση της μεταμνημονιακής εποπτείας με την πιστοληπτική γραμμή, επαναλαμβάνοντας πως η έξοδος από το μνημόνιο θα είναι καθαρή.

Στον απόηχο πάντως του τρόπου κάλυψης – ή θαψίματος – της επίσκεψης Γιούνκερ, αφού μόνο ο Alpha και ο ANT1 δεν “χαντάκωσαν” τα όσα είπε ο Πρόεδρος της Κομισιόν, δεν είναι τυχαίο ότι από την Ηρώδου Αττικού εξαπέλυσαν χθες σκληρή επίθεση σε κανάλια και εφημερίδες, εγκαλώντας τα για εξυπηρέτηση της επικοινωνιακής ατζέντας του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στο ίδιο ακριβώς πλαίσιο γαλάζιας προπαγάνδας αποδίδεται και η προσπάθεια εμφάνισης χάσματος μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και του Ευκλείδη Τσακαλώτου για την έξοδο από τα μνημόνια, δεδομένου ότι ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, είπε ακριβώς τα ίδια πράγματα με τον υπουργό Οικονομικών για την αυξημένη εποπτεία. Παρά ταύτα, τα περισσότερα Μέσα και χθες το βράδυ ανακάλυπταν “επιτήρηση του Μεγάρου Μαξίμου” στον υπουργό Οικονομικών, περνώντας σε δευτερότριτη μοίρα τις θετικές ειδήσεις του Ζ. Κ. Γιούνκερ και του Eurogroup.

Σχετικά άρθρα