Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Υπό κράτηση ο Γάλλος δισεκατομμυριούχος Μπολορέ – Γιατί ανακρίνεται

Υπό κράτηση ο Γάλλος δισεκατομμυριούχος Μπολορέ – Γιατί ανακρίνεται
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Bloomberg, Γαλλία, Διαφθορά,

Ο δισεκατομμυριούχος Βίνσεντ Μπολορέ (Vincent Bollore) κρατείται και ανακρίνεται από τις γαλλικές αρχές στο πλαίσιο έρευνας για ενδεχόμενη δωροδοκία αξιωματούχων σε δύο αφρικανικές χώρες.

Σύμφωνα με το Bloomberg o έλεγχος – ο οποίος θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατηγορίες εναντίον του Bollore – εξετάζει τις συμβάσεις που ανατέθηκαν στην εταιρεία του για τη λειτουργία τερματικών σταθμών εμπορευματοκιβωτίων στη Λομέ, το Τόγκο και το Κονακρύ της Γουινέας, με βάση ατόμου που ζήτησε να μην κατονομαστεί αφού η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η δικαστική αρχή υποψιάζεται ότι οι διαχειριστές της Bollore Group χρησιμοποίησαν τη διαφημιστική εταιρία Havas για να διευκολύνουν την εκλογή αφρικανών αξιωματούχων με την παροχή συμβουλών επικοινωνίας πριν από περίπου μια δεκαετία σε χαμηλή τιμή. Άλλοι διευθυντές οδηγήθηκαν επίσης για ανάκριση την Τρίτη, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Η έρευνα είναι ένα σημάδι ότι οι γαλλικές αρχές εντείνουν τη δίωξη των διεθνών υποθέσεων διαφθοράς. O Bollore διαχειρίζεται μια εταιρεία αξίας 14,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η οποία έχει σχεδόν μονοπώλιο στα λιμάνια της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής. Είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Vivendi SA .

Η Bollore Group ανέφερε σε δήλωσή της ότι μία από τις μονάδες της είναι ο στόχος έρευνας σχετικά με τη χρέωση για τις υπηρεσίες επικοινωνίας στη Γουινέα και το Τόγκο το 2009 και το 2010.

“Η ανάκριση των στελεχών της θα δώσει απαντήσεις στη δικαιοσύνη για ζητήματα, τα οποία αποτέλεσαν αντικείμενο ανεξάρτητου ελέγχου, που διαπίστωσε ότι οι πράξεις ήταν απολύτως κανονικές”, ανέφερε η εταιρεία. Τα στελέχη “χαίρονται να συνεργάζονται πλήρως” με τις αρχές.

Η αστυνομική ανάκριση, η οποία αναφέρθηκε νωρίτερα την Τρίτη από τη γαλλική εφημερίδα Le Monde, θα μπορούσε να διαρκέσει όλη την ημέρα και μάλιστα να παραταθεί σε συνολικά 48 ώρες, σύμφωνα με τον Stephane Bonifassi, ποινικό δικηγόρο στο Παρίσι, ο οποίος δεν εμπλέκεται στην υπόθεση.

Η τοποθέτηση ενός υπόπτου υπό κράτηση για ανάκριση αντί για απλή κλήτευση είναι ένα παλιό “θεαματικό” τέχνασμα που αποσκοπούσε στην ανατροπή του δισεκατομμυριούχου που είχε ήδη χρησιμοποιηθεί στον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, σύμφωνα με τον Μπονιφάσι.

“Κατά τη διάρκεια της ανάκρισης είστε με το δικηγόρο σας και μόλις τελειώσετε επιστρέφετε στο κελί της κράτησής σας και έχετε αρκετό χρόνο να συζητήσετε”, είπε ο Μπονιφάσι.

Ο δισεκατομμυριούχος ήταν ο πλειοψηφικός ιδιοκτήτης της διαφημιστικής Havas πριν από τη Vivendi το 2017.

Οι μετοχές της Bollore μειώθηκαν κατά 8% στο Παρίσι. Έχουν μειωθεί μέχρι στιγμής 7,8% φέτος.

Η κράτηση και η ανάκριση του Bollore είναι ένας τρόπος για τον οικονομικό εισαγγελέα της Γαλλίας – ο οποίος εποπτεύει την έρευνα – να στείλει ένα μήνυμα ότι οι αρχές αντιμετωπίζουν σοβαρά τη διεθνή διαφθορά, σύμφωνα με τον Bonifassi.

Ο Bollore, 66 ετών σήμερα, ανέλαβε την προβληματική εταιρεία της οικογένειάς του το 1981 και δημιούργησε ένα ομίλο 14,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με εκμεταλλεύσεις που περιλαμβάνουν αφρικανικούς σιδηρόδρομους και ασιατικές ελαστικές φυτείες.

Στενός φίλος του Νικολά Σαρκοζί, είναι ένας από τους πλουσιότερους άνδρες της Γαλλίας, με καθαρή αξία 6,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Bollore παρέδωσε τα ηνία της Vivendi, τη γαλλική εταιρεία μέσων ενημέρωσης, όπου ήταν πρόεδρος από το 2014, στο γιο του Yannick Bollore.

Η Bollore έχει πρόσβαση σε λιμένες της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής, στη λειτουργία τερματικών σταθμών εμπορευματοκιβωτίων σε 15 χώρες, μεταξύ των οποίων η Γουινέα, το Τόγκο και η Νιγηρία.

Η εταιρεία διαθέτει επίσης 25 στεγνά λιμάνια, συμπεριλαμβανομένων των μεσόγειων κρατών όπως η Μπουρκίνα Φάσο και το Τσαντ. Το μερίδιο αγοράς του ομίλου στην Αφρική είναι περίπου 13%, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εταιρείας. Έχει επιχειρήσεις σχεδόν σε όλες τις χώρες της ηπείρου.

Σχετικά άρθρα