SΟS εκπέμπει ο ΟΗΕ αφού όπως ανακοίνωσε περισσότεροι από 22 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πλέον ανάγκη ανθρωπιστική βοήθεια στην Υεμένη, όπου ο κίνδυνος λιμού εξαπλώνεται καθώς συνεχίζεται ο πόλεμος μεταξύ των σιιτών ανταρτών Χούτι και της κυβέρνησης, η οποία στηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία.
Νέα έκθεση του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha) επισημαίνει ότι 22,2 εκατομμύρια Υεμενίτες (το 76% του πληθυσμού) έχουν ανάγκη ανθρωπιστική βοήθεια σε αυτή τη φτωχή και εμπόλεμη χώρα. Ο αριθμός σημείωσε αύξηση κατά 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους σε διάστημα μόλις έξι μηνών.
Αύξηση παρατηρείται επίσης και στον κίνδυνο λιμού, με 8,4 εκατομμύρια ανθρώπους να είναι αντιμέτωποι με την πείνα έναντι 6,8 εκατομμυρίων το 2017, σύμφωνα με το Ocha. Οι 72 από τις 95 επαρχίες της Υεμένης είναι πιο εκτεθειμένες στον κίνδυνο λιμού.
Περισσότερα από 1.500 σχολεία σε όλη την Υεμένη έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καταστραφεί εντελώς εξαιτίας του πολέμου που διαρκεί τρία χρόνια, τονίζεται στην έκθεση. Κάποια σχολεία μάλιστα έχουν καταληφθεί από ένοπλες οργανώσεις.
Πέρυσι ο ΟΗΕ είχε ανακοινώσει ότι η Υεμένη αντιμετωπίζει «τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση παγκοσμίως».
Από τον Μάρτιο του 2015 ένας συνασπισμός υπό τη Σαουδική Αραβία ενεπλάκη στον πόλεμο στηρίζοντας τον κυβερνητικό στρατό.
Περίπου 9.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί έκτοτε και περισσότεροι από 51.000 έχουν τραυματιστεί, εκ των οποίων πολλοί άμαχοι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Εξάλλου περισσότεροι από 2.200 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή της από την επιδημία χολέρας που πλήττει τη χώρα από τον Απρίλιο.
Η Υεμένη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη διεθνή βοήθεια και την εισαγωγή τροφίμων, όμως η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της έχουν επιβάλει περιορισμούς στις εισαγωγές ισχυριζόμενοι ότι προωθούνται ιρανικά όπλα στους Χούτι.