Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Θυρανοίξια βουλγαρικής εκκλησίας στην Κωνσταντινούπολη από τον Οικ. Πατριάρχη παρουσία Ερντογάν

Θυρανοίξια βουλγαρικής εκκλησίας στην Κωνσταντινούπολη από τον Οικ. Πατριάρχη παρουσία Ερντογάν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βουλγαρία, Κωνσταντινούπολη, Μπιναλί Γιλντιρίμ, Μπόικο Μπορίσοφ, Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, Ορθόδοξη Εκκλησία, Πατριαρχείο Βουλγαρίας, Πατριάρχης Βουλγαρίας Νεόφυτος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τουρκία, Χριστιανισμός, Χριστιανοί,

Τον Αγιασμό των θυρανοιξίων του ανακαινισθέντος Ιερού Ναού του Αγίου Στεφάνου, που βρίσκεται στην περιοχή του Φαναρίου, πολύ κοντά στην Έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τέλεσε το πρωί, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση που του απηύθυνε η Εκκλησιαστική Επιτροπή της Βουλγαρικής Παροικίας της Πόλεως.

Ο σιδερένιος προκατασκευασμένος Ναός, μοναδικός του είδους του, ανεγέρθη στα τέλη του 19ου αι. και πριν από 7 χρόνια ξεκίνησαν ριζικές ανακαινιστικές εργασίες, με την οικονομική συνδρομή των κυβερνήσεων της Τουρκίας και της Βουλγαρίας, οι οποίες ολοκληρώθηκαν πρόσφατα επιτρέποντας και πάλι τη λειτουργική χρήση του.

Στον Αγιασμό των θυρανοιξίων παρέστησαν ο Πατριάρχης Βουλγαρίας Νεόφυτος, συνοδευόμενος από τους μητροπολίτες Λοφτσού Γαβριήλ, Ρούσσης Ναούμ και Στάρας Ζαγόρας Κυπριανό, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, συνοδευόμενος από πολυπληθές κυβερνητικό κλιμάκιο, και πλήθος πιστών της Βουλγαρικής Παροικίας της Πόλεως.

Στην ομιλία του, μετά την Ακολουθία του Αγιασμού, ο Οικουμενικός Πατριάρχης συνεχάρη όλους όσοι συνέβαλαν για την ανακαίνιση του ιστορικού Ιερού Ναού, ο οποίος, όπως είπε, αποτελεί σημαντική πολιτιστική κληρονομιά της Πόλεως, με ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά.

Αναφέρθηκε στους πνευματικούς δεσμούς των Εκκλησιών Κωνσταντινουπόλεως και Βουλγαρίας και επεσήμανε ότι ο Ναός του Αγίου Στεφάνου βρίσκεται στην ιστορική συνοικία του Φαναρίου, πολύ κοντά στην Έδρα του πρώτου Θρόνου της Εκκλησίας, στην ίδια περιοχή όπου λειτουργούν πολλοί παλαιοί Ναοί και τα Μετόχια του Παναγίου Τάφου και του Σινά.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα πρόσφατα θυρανοίξια του κοντινού Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Εδιρνεκαπί, επίσης ανακαινισθέντος με τη συνδρομή της Πολιτείας.

Τις θερμές ευχαριστίες του προς όλους όσοι εργάστηκαν και συνέβαλαν οικονομικώς για την ανακαίνιση του Ιερού Ναού του Αγίου Στεφάνου εξέφρασε, σε σύντομη ομιλία του, και ο Πατριάρχης Βουλγαρίας.

Ακολούθως στον περιβάλλοντα χώρο του Ναού πραγματοποιήθηκε επίσημη τελετή με αφορμή την ολοκλήρωση των έργων ανακαίνισης, στην οποία απηύθυνε χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, o πρωθυπουργός της χώρας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, και ο πρόεδρος της Εκκλησιαστικής Επιτροπής της Βουλγαρικής Παροικίας, Βασίλειος Λιάζε.

Το μεσημέρι, στην έδρα της Βουλγαρικής Παροικίας, στο Σισλή, παρετέθη επίσημο γεύμα προς τιμήν των εκκλησιαστικών και κρατικών Αρχών.

Στην ομιλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε γι’ άλλη μία φορά τη χαρά του για την ανακαίνιση του Ιερού Ναού του Αγίου Στεφάνου και αναφέρθηκε στους δεσμούς ανάμεσα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και το Πατριαρχείο Βουλγαρίας.

«H Μήτηρ Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως διατηρεί παλαιοτάτους πνευματικούς δεσμούς μετά του ευσεβούς βουλγαρικού λαού και της Εκκλησίας της Βουλγαρίας, αναγνωρίζουσα ότι αύτη υπήρξεν ο πρώτος ευλογημένος καρπός των ιεραποστολικών προσπαθειών του εν αγίοις Προκατόχου ημών Φωτίου του Μεγάλου», είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και συνέχισε:

«Η Μήτηρ Εκκλησία, ενεργήσασα αδελφικώς και εκκλησιαστικώς, ήρε κατά το έτος 1945, κατόπιν συνοδικής αποφάσεως, το Βουλγαρικόν Σχίσμα, επηυλόγησε το Αυτοκέφαλον της εν Βουλγαρία Ορθοδόξου Εκκλησίας, κατοχυρώσασα τούτο διά Πατριαρχικού και Συνοδικού Τόμου.

»Η σημερινή εόρτιος τελετή των θυρανοιξίων του περικαλλούς Ιερού Ναού του Αγίου Στεφάνου, διά την ανακαίνισιν του οποίου ευχαριστούμεν, ως Οικουμενικόν Πατριαρχείον, τόσον τας τουρκικάς Αρχάς, αι οποίαι επωμίσθησαν το μεγαλύτερον βάρος της δαπάνης, όσον και τας βουλγαρικάς τοιαύτας διά την συμβολήν των, αποτελεί έμπρακτον απόδειξιν των συμφωνηθέντων και υπογραφέντων κατά το σωτήριον έτος 1945 μεταξύ των δύο Εκκλησιών ημών, ότι δηλαδή, εν τω πλαισίω των Ιερών Κανόνων, αι εντός της δικαιοδοσίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου βουλγαρικαί κοινότητες προστατεύονται κανονικώς και ποιμαντικώς υπό του εκάστοτε Οικουμενικού Πατριάρχου και των κατά τόπους αρχιερέων αυτού».

Καλωσορίζοντας για άλλη μία φορά τον Πατριάρχη Βουλγαρίας και τη συνοδεία του, «εις τον εκκλησιαστικόν αμπελώνα της Μητρός Εκκλησίας», ο Οικουμενικός Πατριάρχης διαβεβαίωσεν ότι «τα βουλγαρικής καταγωγής τέκνα του Οικουμενικού Πατριαρχείου διαποιμαίνονται μετά πολλής στοργής και αγάπης, επευχόμεθα δε όπως ο Κύριος ευλογή την αδελφήν Εκκλησίαν της Βουλγαρίας, ίνα πορεύηται αύτη εν κανονικότητι και ενότητι, ορθοτομούσα τον λόγον της Αληθείας».

Σχετικά άρθρα