Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

65 δημοσιογράφοι δολοφονήθηκαν το 2017 σε όλο τον κόσμο

65 δημοσιογράφοι δολοφονήθηκαν το 2017 σε όλο τον κόσμο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Δημοσιογράφοι,

Εξήντα πέντε δημοσιογράφοι δολοφονήθηκαν σε όλο τον κόσμο το 2017, οι περισσότεροι στη Συρία (12) και ακολουθούν το Μεξικό (11), το Αφγανιστάν (9), το Ιράκ (8) και οι Φιλιππίνες (4), σύμφωνα με τον ετήσιο απολογισμό της μη κυβερνητικής οργάνωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (Reporters sans frontières, RSF), ο οποίος δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη.

Ανάμεσα στους δολοφονηθέντες, πενήντα επαγγελματίες, επτά «πολίτες-δημοσιογράφοι» (μπλόγκερ) και οκτώ «συνεργάτες μέσων ενημέρωσης»,

Ο απολογισμός αυτός σημαίνει ότι το 2017 ήταν η χρονιά που καταγράφηκαν οι λιγότεροι φόνοι επαγγελματιών δημοσιογράφων εδώ και δεκατέσσερα χρόνια, σύμφωνα με τη ΜΚΟ, η οποία έχει την έδρα της στο Παρίσι. Αυτό οφείλεται εν μέρει στην καλύτερη προστασία των δημοσιογράφων, αλλά και στο γεγονός ότι οι πιο επικίνδυνες χώρες «εγκαταλείπονται από τους δημοσιογράφους τους».

Από τους 65 δημοσιογράφους (επαγγελματίες και μη) οι οποίοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της χρονιάς, οι 39 δολοφονήθηκαν ή στοχοθετήθηκαν εσκεμμένα, ενώ άλλοι 26 σκοτώθηκαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Μολονότι σκοτώθηκαν λιγότεροι δημοσιογράφοι παγκοσμίως το 2017 εν συγκρίσει με την προηγούμενη χρονιά -πέρυσι είχαν χάσει τη ζωή τους 79, δηλαδή καταγράφηκε μείωση 18%- αυτό, σύμφωνα με την οργάνωση, οφείλεται στην «αυξανόμενη συνειδητοποίηση της ανάγκης καλύτερης προστασίας των δημοσιογράφων και του πολλαπλασιασμού των εκστρατειών που διεξήχθησαν για τον σκοπό αυτό από διεθνείς οργανώσεις, αλλά και τα ίδια τα μέσα ενημέρωσης». Καθώς και στο γεγονός ότι «οι χώρες που έχουν γίνει πολύ επικίνδυνες εγκαταλείπονται από τους δημοσιογράφους τους».

«Αυτό συνέβη στη Συρία, στο Ιράκ, στην Υεμένη, στη Λιβύη, όπου το επάγγελμα υφίσταται αιμορραγία», τονίζει η RSF.

Ενώ οι ένοπλες συρράξεις θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των δημοσιογράφων που καλύπτουν αυτούς τους πολέμους, σε χώρες όπως το Μεξικό, «τα καρτέλ (των ναρκωτικών) και οι πολιτικές» που εφαρμόζονται δημιουργούν μια ατμόσφαιρα «βασιλείας του τρόμου», αναγκάζοντας τους δημοσιογράφους «να εγκαταλείπουν τη χώρα τους ή το επάγγελμά τους».

«Το Μεξικό είναι η πιο επικίνδυνη μη εμπόλεμη χώρα του κόσμου για τους δημοσιογράφους», υπογραμμίζει η έκθεση της RSF.

Σε χώρες όπου η δράση των καρτέλ των ναρκωτικών είναι έντονη, οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν τη διαφθορά των πολιτικών ή το οργανωμένο έγκλημα γίνονται συστηματικά στόχοι απειλών και πολλές φορές εκτελούνται.

Αυτό συνέβη στον Χαβιέρ Βαλδές Κάρδενας, έναν εξαιρετικά πεπειραμένο μεξικανό δημοσιογράφο 50 ετών, συνεργάτη του Γαλλικού Πρακτορείου και πολλών μεξικανικών μέσων ενημέρωσης, ο οποίος δολοφονήθηκε εν ψυχρώ στις 15η Μαΐου.

Σχετικά άρθρα