Έντονες αντιδράσεις των κομμάτων προκάλεσε η ομιλία του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο 11ο συνέδριο του κόμματός του.
«Ο Πρόεδρος της ΝΔ έχει μπερδέψει τον κυνισμό και την αναλγησία με την ειλικρίνεια», τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, απαντώντας στα όσα ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Σε σημερινές του δηλώσεις αποκαλύπτει, για ακόμη μια φορά, την απέχθεια των νεοφιλελεύθερων πολιτικών προς κάθε τι δημόσιο. Και την τεράστια απόσταση της σημερινής ηγετικής ομάδας της ΝΔ από τις ιδεολογικές αρχές του κοινωνικού φιλελευθερισμού», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου, συμπληρώνοντας ότι: «Ο κ. Μητσοτάκης ούτε λίγο ούτε πολύ διεκδικεί για τον εαυτό του ρόλο πρωθυπουργού-δημοπράτη, δηλώνοντας δημόσια την πρόθεσή του να εκχωρήσει τη δημόσια παιδεία, υγεία, εποπτεία και διοίκηση με κριτήριο την καλύτερη οικονομική προσφορά. Εκχωρώντας δομές, ανθρώπινο δυναμικό και υπηρεσίες –μέχρι και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους– σε ιδιώτες».
«Ας καταλάβει ο κ. Μητσοτάκης ότι το κράτος και ο δημόσιος χαρακτήρας του στήθηκαν βήμα-βήμα, διαχρονικά, με αγώνες, οράματα, κόπους και θυσίες του λαού μας» συνεχίζει η ανακοίνωση του υπουργείου που καταλήγει: «Δεν είναι φιλέτο προς πώληση. Δεν είναι ευκαιρία για αύξηση του ύψους των λογαριασμών κάποιων σε φορολογικούς παραδείσους».
ΑΝΕΛ: Οι δεσμεύσεις του Κ. Μητσοτάκη θύμισαν εποχές Μαυρογυαλούρου.
Σφοδρή κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη ασκούν οι ΑΝΕΛ με αφορμή την ομιλία του στο 11ο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας που ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής.
Συγκεκριμένα, η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, κυρία Μανταλένα Παπαδοπούλου τονίζει πως «Οι δήθεν «δεσμεύσεις» του κ. Μητσοτάκη στο κομματικό συνέδριο θύμιζαν εποχές Μαυρογυαλούρου και έχουν την ίδια αξία με τα λόγια που τα σκορπά ο άνεμος».
Παράλληλα, μιλά για «κομματική φιέστα» και για »απέλπιδες προσπάθειες του κ. Μητσοτάκη να παρασύρει τη Ν.Δ. στον ολισθηρό κατήφορο των προσωπικών του επιδιώξεων και να την καταστήσει όμηρο συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων».
«Οι Έλληνες πολίτες κάθε κατηγορίας, οι μισθοσυντήρητοι, οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, οι απόμαχοι της ζωής, οι νέοι, όλοι όσοι ανήκουν στη μεσαία τάξη, δεν έχουν να προσδοκούν τίποτα θετικό από τον κ. Μητσοτάκη. Οι αξίες που πρεσβεύει δεν έχουν τίποτα κοινό με τους ανθρώπους του μόχθου και της υγιούς επιχειρηματικότητας» συνεχίζει η κυρία Παπαδοπούλου και καταλήγει: «Οι μόνοι που μπορούν να ελπίζουν ότι θα ωφεληθούν από τον κ. Μητσοτάκη είναι τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα που τον στηρίζουν και οι ιδιοκτήτες offshore που εκπροσωπεί και στους οποίους παρέχει ασυλία».
Ένωση Κεντρώων για ΝΔ: Τι το ήθελαν αλήθεια αυτό το συνέδριο
Με αιχμηρό τρόπο σχολιάζει η Ένωση Κεντρώων την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας αφού τονίζει πως «θύμισε εκφωνητές ομιλιών στο Σύνταγμα παλαιοτέρων εποχών που με ένταση της φωνής, κραυγές και πολλά «θα» προσπαθούσαν να συνεπάρουν τα πλήθη».
Προσθέτει: «Μάλιστα σήμερα μάθαμε από τον κ. Μητσοτάκη, ότι η σημερινή νέα γενιά που πληρώνει την κρίση δεν έζησε τις όμορφες στιγμές της μεταπολίτευσης, δηλαδή τα ρουσφέτια του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, τα θαλασσοδάνεια, τις πελατειακές σχέσεις, την αλήστου μνήμης εκείνη εποχή, που το βράδυ πήγαινες σε κάποιο κόμμα και το πρωί διοριζόσουν στη ΔΕΗ».
«Ώστε υπάρχει και καλή εποχή της μεταπολίτευσης που έχασε η σημερινή νεολαία. Επανέλαβε ο κ. Μητσοτάκης ότι θα μειώσει φόρους, χωρίς να εξηγήσει με ποιους πόρους. Λυπούμαστε, αλλά ο κ. Μητσοτάκης του Δεκεμβρίου του 2017, είναι αυτοκόλλητο με τον κ. Τσίπρα του Δεκεμβρίου του 2014. Πάμε λοιπόν, για ένα νέο χαμένο γύρο που θα μας κοστίσει όλο και πιο ακριβά» συνεχίζει η Ένωση Κεντρώων και καταλήγει: «Τι το ήθελαν αλήθεια αυτό το συνέδριο, κανείς δεν μπορεί να καταλάβει».
ΚΙΔΗΣΟ κατά Κ. Μητσοτάκη: Ποιος έφερε την κρίση;
Την ομιλία Μητσοτάκη σχολίασε και το ΚΙΔΗΣΟ μέσω twitter:
«Ακούσαμε τον @kmitsotakis να υπόσχεται πως θα κάνει όσα η ΝΔ πολέμησε και μπλόκαρε ιστορικά, ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση – από το επιτελικό κράτος μέχρι την Πράσινη Ανάπτυξη. Τον καλωσορίζουμε στην πραγματικότητα, με μία ερώτηση: ποιος έφερε την κρίση; Είναι θέμα αξιοπιστίας».