Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πώς ο Τσίπρας ξεκίνησε με δηλώσεις και κατέληξε με σφαλιάρες στον Ερντογάν

Πώς ο Τσίπρας ξεκίνησε με δηλώσεις και κατέληξε με σφαλιάρες στον Ερντογάν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αιγαίο Πέλαγος, Αλέξης Τσίπρας, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Κύπρος, Μέγαρο Μαξίμου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Συνθήκη της Λωζάνης, Τουρκία,

Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι ο θεμέλιος λίθος για τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Επισήμανε ότι είναι σημαντικό να ενισχυθούν οι δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες και χαρακτήρισε ιστορική την επίσκεψη αλλά και την πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο να τον προσκαλέσει, λέγοντας πως η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει τα προβλήματα που χωρίζουν την Ελλάδα και την Τουρκία, καθώς κάποιοι τις δυναμιτίζουν καθημερινά.

«Είμαι ευτυχής που μετά από 65 χρόνια πραγματοποιώ επίσημη επίσκεψη Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα.

»Ο χώρος αυτός μού είναι αρκετά οικείος, τον επισκέφτηκα με τον τίτλο του πρωθυπουργού, αλλά είναι η πρώτη φορά που τον επισκέπτομαι ως Πρόεδρος Δημοκρατίας» ανέφερε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

«Τα βήματα που έχουμε κάνει είναι σημαντικά, θίξαμε και θέματα όπως το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, το οποίο έγινε επί δικής μου προεδρίας», σημείωσε ο Τ. Ερντογάν.

«Στην περίοδο που διανύουμε είναι σημαντικό να ενισχύσουμε τους διαύλους επικοινωνίας μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας.

»Αυτό μπορούμε να το κάνουμε μόνο στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού. Του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και του θεμέλιου λίθου των σχέσεων μας, της Συνθήκης της Λωζάννης» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας μετά το τετ α τετ με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ λίγο αργότερα απαντώντας σε ερώτηση σχεδόν… τον τρόλαρε, αφού ανέφερε ότι δεν έχει γίνει απολύτως κατανοητό τι εννοεί ο Τούρκος Πρόεδρος.

«Δεν ζητά την αναθεώρηση και δεν υπάρχει καμιά αμφισβήτηση για τα σύνορά μας που ορίζονται από αυτή την συνθήκη. Είμαι λίγο μπερδεμένος αν με τον εκσυχρονισμό εννοεί την ορθή τήρηση της συνθήκης».

«Οι Έλληνες Μουσουλμάνοι είναι εσωτερική μας υπόθεση»

Για το θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, το οποίο σήκωσε τόσο στη συνάντηση με τον Προκόπη Παυλόπουλο όσο και με τον Αλέξη Τσίπρα ο Ερντογάν, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, τόνισε ότι «είναι σαφές ότι σεβόμαστε απολύτως τα θρησκευτικά δικαώματα.

»Σε ό,τι αφορά θέματα εσωτερικής πολιτικής, θα εφαρμόσουμε δικές μας αποφάσεις», στέλνοντας μήνυμα πως δεν του πέφτει λόγος για ζητήματα εσωτερικής πολιτικής, όπερ και στην απάντησή του ο Τούρκος Πρόεδρος αναγνώρισε λέγοντας ούτε λίγο ούτε πολύ πως απλά είπε τη… γνώμη του.

«Τα ζητήματα που αφορούν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, που αφορούν τους Έλληνες πολίτες δεν είναι ζητήματα διαπραγμάτευσης μεταξύ δύο κρατών», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος σε όσα είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων Νίκου Λιονάκη.

«Εκεί θα εφαρμόσουμε την πολιτική μας, γιατί θέλουμε να την εφαρμόσουμε, και το πρόγραμμα μας το μεταρρυθμιστικό, γιατί αυτό αφορά δική μας υπόθεση και θα την υλοποιήσουμε», είπε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε:

«Η μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, αλλά και η ελληνική μειονότητα στην Τουρκία πρέπει να αποτελέσουν μοχλό έλξης ανάμεσα στις δύο χώρες, να μας φέρουν πιο κοντά.

»Η δική μας κυβέρνηση έχει ιδιαίτερη μέριμνα για τους Έλληνες μουσουλμάνους πολίτες και ιδιαίτερη ευαισθησία σε κάθε είδους μειονότητα και σε θρησκευτικές» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, στέλνοντας μήνυμα απεμπλοκής του Ερντογάν από τα δικά μας ζητήματα, ενώ έκανε λόγο για ελληνική μειονότητα στην Τουρκία!

«Εμείς δεν κάνουμε ορθόδοξες λειτουργίες σε τζαμιά»

Σηκώνοντας έτι περαιτέρω το γάντι ο Αλέξης Τσίπρας για το θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας, άφησε αιχμές για την τουρκική στάση, τονίζοντας ότι «εμείς ποτέ δεν σκεφτήκαμε να κάνουμε ορθόδοξες λειτουργίες σε κάποιο τζαμί, όπως συμβαίνει τελευταία με την Αγιά Σοφιά. Πρέπει να υπάρχει σεβασμός στις ιδιαιτερότητες κάθε θρησκείας»!

Οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου συνιστούν απειλή

«Επισήμανα ότι οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη συνιστούν απειλή. Για την μείωση των εντάσεων στο Αιγαίο, συμφωνήσαμε, με δική μας πρωτοβουλία, να ξεκινήσουν πάλι οι συνομιλίες για οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης» σημείωσε σε άλλο σημείο ο Αλ. Τσίπρας.

«Οι εμπλοκές στο Αιγαίο αποτελούν κίνδυνο για τις σχέσεις αλλά κυρίως για τους πιλότους μας. Δεν συνάδει με το καλό κλίμα το γεγονός ότι εν έτει 2017 επικρέμεται από πάνω μας η έννοια του casus beli.

»Στην ανάγκη εξομάλυνσης των εντάσεων, συμφωνήσαμε να αρχίσουν ξανά οι συνομιλίες για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και Ασφάλειας, αλλά και η συζήτηση για την υφαλοκρηπίδα», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Κυπριακό

«Yπογράμμισα τις πάγιες θέσεις μας για μια επανενωμένη, ομόσπονδη Κυπριακή Δημοκρατία χωρίς εγγυήσεις και ξένα στρατεύματα όπου Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι ζουν με ασφάλεια” σημείωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, ενώ όταν επέμεινε ο Ερντογάν που εμφανίστηκε να επιδιώκει “δίκαιη και βιώσιμη λύση” κάνοντας ωστόσο λόγο για εγγυήτριες δυνάμεις, του θύμισε σε ζωντανή σύνδεση [ως το Κυπριακό “είναι ζήτημα παράνομης εισβολής και κατοχής από την Τουρκία”!

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, «η λύση αυτή θα πρέπει να βασίζεται στο πλαίσιο που έθεσε ο γγ του ΟΗΕ», και εξέφρασε την ελπίδα όλες οι πλευρές και η Τουρκία να συμβάλλουν ώστε οι συνομιλίες για το Κυπριακό να ξαναρχίσουν σύντομα.

“Συμφωνήσαμε σε μέτρα για ακόμα πιο αποτελεσματική συνεργασία των αρχών μας για εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, που έχει βοηθήσει και έχει αποτρέψει θανάτους στο Αιγαίο» πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Τούρκοι ικέτες στην Ελλάδα

Αναφερόμενος στο ζήτημα των 8 πραξικοπηματιών, ο πρωθυπουργός ξέκοψε κάθε κουβέντα περί παράδοσής τους στην Άγκυρα, αναφέροντας ότι η «Ελλάδα είναι η χώρα της δημοκρατίας και της ελευθερίας, έτσι δεν μπορεί να υποστηρίζει πραξικοπηματίες.

»Αλλά ως κράτος δικαίου, τηρούμε την διάκριση των εξουσιών. Οι αποφάσεις της δικαιοσύνης γίνονται απόλυτα σεβαστές από όλους μας».

Προσφυγικό

«Χαιρέτισα την μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει ο τουρκικός λαός για φιλοξενία πάνω από 3,5 εκατομμυρίων Σύρων στην Τουρκία. Oι λαοί μας δίνουν, καθημερινά, μαθήματα ανθρωπισμού και αλληλεγγύης».

Ισραήλ-Παλαιστίνη

Όσον αφορά το παλαιστινιακό, επανέλαβε ότι η ελληνική θέση είναι απολύτως σαφής. Η Ελλάδα παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην ειρηνευτική διαδικασία που προβλέπει τη δημιουργία δύο κρατών όπως αυτή προβλέπεται από τις αποφάσεις του ΟΗΕ.

«Σας προσκαλώ να ανοίξουμε μαζί ένα νέο κεφάλαιο που δεν θα βασίζεται στην αμοιβαία καχυποψία αλλά στην προσπάθεια να οικοδομούμε γέφυρες σε στέρεα θεμέλια. Είμαι βέβαιος ότι θα το αποδεχθείτε. Αν δεν το αποδεχθείτε θα αποδειχθεί εις βάρος όλων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Σχετικά άρθρα