Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα εξοικονομεί 10 δισ. ετησίως από τον «φθηνό» δανεισμό του ESM

Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα εξοικονομεί 10 δισ. ετησίως από τον «φθηνό» δανεισμό του ESM
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ESM, ΔΝΤ - Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ευρωζώνη, Κλάους Ρέγκλινγκ,

Oι χώρες που βρέθηκαν σε πρόγραμμα του ESM, του μόνιμου μηχανισμού στήριξης της Ευρωζώνης, εξοικονομούν σημαντικά κεφάλαια από τον «φθηνό» δανεισμό του μηχανισμού ανέφερε ο Kλάους Ρέγκλινγκ μιλώντας στο Κολλέγιο των Επιτρόπων, υπενθυμίζοντας την περίπτωση της Ελλάδας, η οποία εξοικονομεί 10 δισ. ετησίως ή 5,6% του ΑΕΠ.

“Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που βρίσκεται ακόμη σε ενεργό πρόγραμμα του ESM.Είναι στο τελευταίο έτος του τρέχοντος προγράμματος και η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση για να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει δεσμευτεί.

Εάν συνεχίσει να κάνει αυτές τις αλλαγές, οι πιθανότητες είναι καλές να μπορεί να αναχρηματοδοτείται τακτικά από τις αγορές μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του επόμενου έτους.Ήδη, η Ελλάδα έκανε ένα πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή τον Ιούλιο, όταν εξέδωσε το πρώτο της ομόλογο από το 2014.

Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης υποσχέθηκαν να παράσχουν περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους στο τέλος του προγράμματος εάν χρειαστεί και εάν η Ελλάδα συνεχίσει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις.Εν ολίγοις, η Ευρώπη έδωσε μια ολοκληρωμένη πολιτική απάντηση στην κρίση”.

Συνεχίζοντας ο Κλάους Ρέγκλινγκ είπε: “Ο ESM δάνεισε τις χώρες με το ίδιο επιτόκιο με αυτό που ο μηχανισμός δανείστηκε μέσω των αγορών, ανέφερε.

Τα κεφάλαια που δανείζει ο ESM τα αντλεί μέσω των αγορών, με τη δυνατότητα που έχει να διαμορφώνεται στα 700 δισ. ευρώ.
Μέχρι τώρα έχουν διατεθεί 273 δισ. ευρώ, ή 2,5 φορές υψηλότερα από ότι έχει διαθέσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από το 2011.

Άρα η ικανότητα της Ευρώπης να δημιουργήσει πλούτο για τους πολίτες της είναι τόσο μεγάλη όσο αυτή στις Η.Π.Α., η οποία μπορεί να φανεί από την αύξηση των κατά κεφαλήν ΑΕΠ.

Το θεσμικό μου όργανο – ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας – γεννήθηκε σε μια εποχή που η Ευρώπη χρειαζόταν ρεαλισμό.
Ήταν στο αποκορύφωμα της κρίσης του ευρώ.
Ο ESM – και ο προκάτοχός του, ο EFSF – έπρεπε να τεθεί σε εφαρμογή γρήγορα, για να υπερασπιστεί τη νομισματική ένωση.
Αυτό δείχνει ότι τα καλά πράγματα συμβαίνουν στην Ευρώπη τόσο σε περιόδους ευφορίας, όσο και σε περιόδους ρεαλισμού.
Το αποτέλεσμα είναι σταθερή πρόοδος.
Σταδιακή πρόοδος κατά τη διάρκεια των επτά δεκαετιών που χρειάστηκε για την οικοδόμηση του σπιτιού που τώρα ονομάζουμε Ευρωπαϊκή Ένωση”.

“Η Ευρώπη είναι πλέον ισχυρότερη από πριν από την κρίση – θεσμικά και οικονομικά, πρόσθεσε ο Regling.
Μερικές από τις μεγαλύτερες προκλήσεις μας μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο σε ευρωπαϊκό επίπεδο: η μετανάστευση, η τρομοκρατία, η αλλαγή του κλίματος.

Η ενίσχυση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης είναι επίσης μία από αυτές τις προκλήσεις..
Ένας κατάλογος των μεταρρυθμίσεων της ζώνης του ευρώ βρίσκεται υπό συζήτηση, ο οποίος είναι συγκεκριμένος και εφικτός.
Οι χώρες της ζώνης του ευρώ αναμένουν να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά τον Ιούνιο του επόμενου έτους.
Αλλά δεν σημαίνει πλήρη αναθεώρηση της νομισματικής ένωσης.
Δεν το χρειαζόμαστε αυτό, επειδή η ευρωζώνη έχει ήδη σημειώσει τεράστια πρόοδο κατά τη διάρκεια της κρίσης και έλαβε μέτρα που θα ήταν αδιανόητα πριν από λίγα χρόνια.

Για να μπορέσει ο ESM να δανείσει μία χώρα, τότε αυτή η χώρα θα πρέπει να διορθώσει τις ανισορροπίες της, να προχωρήσει δηλαδή σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις, πρόσθεσε ο Ρέγκλινγκ.

Δηλαδή οι χώρες πρέπει να δεσμευτούν για προγράμματα οικονομικής μεταρρύθμισης για την επίλυση προβλημάτων που οδήγησαν σε κρίση.

Τα δημόσια ελλείμματα έχουν συρρικνωθεί, δίνοντας στη ζώνη του ευρώ περισσότερο χώρο δημοσιονομικής πολιτικής από άλλες μεγάλες οικονομίες σε μια μελλοντική κρίση

Οι μακροοικονομικές ανισορροπίες της ζώνης του ευρώ έχουν μειωθεί δραματικά, τα ελλείμματα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών έχουν εξαφανιστεί, παρατήρησε μεταξύ άλλων.

Για τις τράπεζες

Αναφορικά με τις τράπεζες, ο Ρέγκλινγκ παρατήρησε ότι έχουν ανακάμψει, τα κεφάλαια έχουν διπλασιαστεί, η κερδοφορία επιστρέφει, αν και είναι ακόμα χαμηλότερα από τα επίπεδα των ΗΠΑ.Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώθηκαν σταδιακά από το ανώτατο όριο το 2013 και είναι επαρκώς καλυμμένα.
Ωστόσο, είναι προφανώς ότι είναι ακόμη υπερβολικά υψηλές, ιδιαίτερα σε ορισμένες χώρες.

Η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων δεσμεύει κεφάλαια που διαφορετικά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη χορήγηση δανείων και την τόνωση της οικονομίας.
Και σημαίνει επίσης ότι χρειάζεται πολύς χρόνος διαχείρισης για τη αντιμετώπιση αυτών των χαρτοφυλακίων.
Είναι σαφές ότι η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελεί επείγουσα προτεραιότητα.
Υπό αυτό το πρίσμα, ήταν θετικό το γεγονός ότι οι υπουργοί της ΕΕ ενέκριναν σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων τον Ιούλιο.

Το ποσοστό απασχόλησης είναι υψηλότερο σήμερα από ό, τι το 2000, ενώ η κατανομή των εισοδημάτων είναι καλύτερη στην Ευρώπη.

Σχετικά άρθρα