Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Διπλό “ματ” στον Κήπο των Ρόδων: Επενδυτική απόβαση, γεωπολιτική αναβάθμιση

Διπλό “ματ” στον Κήπο των Ρόδων: Επενδυτική απόβαση, γεωπολιτική αναβάθμιση
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Αναδιάρθρωση Χρέους, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Επενδυτικό Σχήμα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ντόναλντ Τραμπ, Οικονομική Ανάπτυξη, Πολεμική Αεροπορία, Τουρκία,

Μπορεί η ΝΔ να πασχίζει μικροπολιτικά να επικεντρώσει τα απότοκα της επίσκεψης στο Λευκό Οίκο στην αναβάθμιση των F-16, ωστόσο στο Μέγαρο Μαξίμου και την ελληνική αποστολή τα χαμόγελα για τα αποτελέσματα της συνάντησης με τον Ντόναλντ Τραμπ είναι έκδηλα.

‘Εχοντας στρώσει το έδαφος για την γενικότερη ατζέντα στο οβάλ γραφείο και στη συνέχεια στις διευρυμένες συζητήσεις στην αίθουσα του υπουργικού συμβουλίου στο Λευκό Οίκο, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει σήμερα τη συνάντηση που θα μπει στις λεπτομέρειες των συμπεφωνηθέντων με τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο, Μάικ Πενς.

Στις 2,5 ώρες που αναμένεται να μείνουν τετ α τετ ο Αλέξης Τσίπρας με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ αναμένεται να μπουν οι τελευταίες πινελιές στις συμφωνίες που περνούν σε νέα ενισχυμένη φάση της ελληνοαμερικανικές σχέσεις και το ενιαίο γεωπολιτικό και γεωενεργειακό δόγμα στην νοτιοανατολική λεκάνη της Μεσογείου.

Την ίδια ώρα στο επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα επικρατεί έκδηλη ικανοποίηση για τη μέχρι στιγμής πορεία της αποστολής, δεδομένου ότι η χθεσινή παρουσία στο Λευκό Οίκο και η σαφής στήριξη του Ντόναλντ Τραμπ έρχεται ως αποκορύφωμα της θετικής ανταπόκρισης από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού για την οικονομία, τις επενδύσεις και τον αναβαθμισμένο γεωπολιτικό ρόλο της χώρας.

Ο σεβασμός στην Ελλάδα «και την πετυχημένη προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας», η «αναγνώριση της κρίσιμης γεωστρατηγικής θέσης και ρόλου της χώρας», αλλά και η «έμπρακτη στήριξη για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας» είναι τα τρία βασικά μηνύματα που έλαβε η κυβερνητική αποστολή πίσω και μπροστά από τις κάμερες στον κήπο των Ρόδων, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Είναι γεγονός ότι ο Ντόναλντ Τραμπ, αφού θέλησε να περάσει τα μηνύματα πρώτα για το εσωτερικό του ακροατήριο, με την προβολή της συμφωνίας για την αναβάθμιση του ελληνικού στόλου των F-16, συνολικού κόστους 2,4 δισ. δολαρίων από τα οποία η Ελλάδα θα βάλει το ένα δισ., στη συνέχεια δεν υπήρξε καθόλου φειδωλός στις απανωτές ψήφους εμπιστοσύνης για την ελληνική οικονομία που έχει γυρίσει σελίδα.

Ο ένοικος του Λευκού Οίκου αναφέρθηκε πολλάκις στην προοπτική εξόδου της χώρας από την κρίση, στήριξε στο κρίσιμο θέμα του ελληνικού χρέους, ζητώντας «αξιόπιστα μέτρα ανακούφισης» και, πίσω από τις κάμερες και τις πόρτες του Λευκού Οίκου όλα δείχνουν πως όσα ελέχθησαν και συμφωνήθηκαν ήταν περισσότερα απ’ όσα ανακοινώθηκαν μόλις άνοιξαν μικρόφωνα και κάμερες και το δεύτερο επεισόδιο της ελληνοαμερικανικής σύμπραξης στο επενδυτικό επίπεδο θα παιχθεί στην Αθήνα σε λίγους μήνες…

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της συμφωνίας για επενδυτική ενίσχυση της Ελλάδας, η οποία επισφραγίστηκε με την σύσταση μόνιμης επιτροπής υπό τους δύο υπουργούς Οικονομίας, Ρος και Παπαδημητρίου, «προκειμένου να εξετάσουν και να προωθήσουν την οικονομική συνεργασία στους τομείς του εμπορίου, των επενδύσεων και καινοτομίας», όπως έλεγαν κυβερνητικές πηγές, σύμφωνα με πληροφορίες του TRIBUNE μέσα στους επόμενους δύο μήνες συμφωνήθηκε να γίνει “απόβαση” αμερικανικής επιχειρηματικής αποστολής για επενδύσεις σε εμπόριο και μεταποίηση.

Η ιδιαίτερη μνεία που έκαναν τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Ντόναλντ Τραμπ στην ερχόμενη ΔΕΘ, η οποία θα είναι αφιερωμένη στις σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ προσφέρουν μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για να καλλιεργηθεί όλο αυτό το έτος μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβρη το έδαφος για σημαντικές επενδυτικές πρωτοβουλίες.

Δεν είναι τυχαία εξάλλου η εμφατική πρόσκληση του Προέδρου των ΗΠΑ για επενδύσεις στην Ελλάδα: “Παρέχει τρομερές ευκαιρίες για επενδύσεις”, σημείωσε ο κ. Τραμπ, έχοντας πρώτα ταχθεί αναφανδόν υπέρ της ελάφρυνσης του χρέους και τονίζοντας πως η Ελλάδα βγαίνει από τη μνημονιακή στενωπό. Οι ίδιες πηγές έλεγαν πως ο πρωθυπουργός όχι μόνο αναφέρθηκε στην ανάγκη διευθέτησης του ελληνικού χρέους, αλλά και ότι επαναβεβαιώθηκε η «σταθερή ταύτιση απόψεων με την αμερικανική πλευρά σχετικά με τα μέτρα ελάφρυνσης» του χρέους.

Στο πλαίσιο αυτό, πηγές της κυβέρνησης αποκάλυψαν πως ο Αλέξης Τσίπρας, στον Λευκό Οίκο «αναφέρθηκε εκτενώς στα στοιχεία που επιβεβαιώνουν την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας», με έμφαση στην «αύξηση των Ξένων Άμεσων Επενδύσεων, που πέρυσι έφτασαν σε ιστορικό δεκαετίας, εικόνα που βελτιώνεται περαιτέρω το 2017», όπως έλεγαν χαρακτηριστικά. Επίσης, κατά τους ίδιους κυβερνητικούς αξιωματούχους, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε «στη μετάβαση στην ανάπτυξη, η οποία αναμένεται να κινηθεί στα επίπεδα του 2% φέτος». Ο πρωθυπουργός, μάλιστα, χαρακτήρισε αυτό το απτέλεσμα ως «άκρως σημαντικό», υπενθυμίζοντας στον πρόεδρο Τραμπ ότι «η Ελλάδα έχασε το 25% του ΑΕΠ της την καταστροφική πενταετία 2010-2014».

Εκτενής συζήτηση έγινε και για την «επιτυχημένη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές», αλλά και στον στόχο της κυβέρνησης να είναι «διαρκής και απρόσκοπτη» η σχέση της Ελλάδας με τις αγορές. Άλλωστε, όπως έλεγαν κυβερνητικά στελέχη, «αυτό είναι κάτι στο οποίο μπορούν να συμβάλλουν αποφασιστικά και οι ΗΠΑ».

Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε σε μία εμφατική προειδοποίηση στην αντίπερα όχθη της Μεσογείου, στέλνοντας μήνυμα συμμόρφωσης στην Τουρκία με τον Ντόναλντ Τραμπ στο πλευρό του, κίνηση υψηλής σημειολογίας και διπλωματίας.

«Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε την ισχυρή συνεργασία που υπάρχει με τις ΗΠΑ στα ζητήματα της άμυνας και της ασφάλειας, σε μια κρίσιμη περιοχή με πολλές προκλήσεις, στην οποία η Ελλάδα αποτελεί πόλο σταθερότητας και θα συνεχίσει να είναι ακόμα ισχυρότερος πόλος στο βαθμό που γίνονται σεβαστές οι θέσεις και τα κυριαρχικά της δικαιώματα», πρόσθεταν κυβερνητικές πηγές για την παρουσία Τσίπρα στον Λευκό Οίκο, αναφέροντας μάλιστα ότι ο πρωθπουργός «ανέλυσε τη στρατηγική της χώρας στην περιοχή, η οποία ενισχύει δεσμούς με μια σειρά από χώρες, αναβαθμίζοντας σημαντικά την Ελλάδα στο ρόλο της στις διεθνείς εξελίξεις».

Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στις τριμερείς και τετραμερείς συνεργασίες στη Μεσόγειο και στα Βαλκάνια, με ξεχωριστή μνεία στο Ισραήλ και την Αίγυπτο που αποτελούν χώρες της “αμερικανικής γραμμής”, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα αποτελεί σημείο αναφοράς για την ομαλότητα και την ασφάλεια, την ίδια στιγμή που στην ευρύτερη περιοχή αναπτύσσονται αποσταθεροποιητικές τάσεις».

Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωσε τον πρόεδρο Τραμπ πως «η αναβάθμιση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων είναι διαρκής επιδίωξη της ελληνικής πλευράς», υπογραμμίζοντας παράλληλα πως «η Ελλάδα προσβλέπει στη στήριξη των ΗΠΑ στον τομέα των επενδύσεων και της ενίσχυσης της σταθερότητας στην περιοχή».

Σχετικά άρθρα