«Το γεγονός ότι ακόμα και τώρα μπορούμε να έχουμε τις πολιτικές μας διαφορές, μπορούμε να έχουμε μια μεγάλη δημοκρατική συζήτηση, οφείλεται σε αυτούς τους ανθρώπους, γιατί δημιούργησαν τις συνθήκες, ώστε να το κάνουμε και ώστε να βρίσκουμε σαν Ελλάδα τον κοινό μας βηματισμό για να προχωράμε μπροστά».
Την επισήμανση αυτή έκανε την Κυριακή ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας ο οποίος έδωσε την εκκίνηση στον λαϊκό αγώνα μνήμης και τιμής Μπλοκ 15 (στρατόπεδο Χαϊδαρίου-Σκοπευτήριο Καισαριανής), μήκους 14 χιλιομέτρων, κατά τον οποίο οι 360 δρομείς – ανάμεσα τους πολλοί σπουδαστές στρατιωτικών σχολών καθώς και στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων- έτρεξαν τη συνήθη διαδρομή που επέλεγαν τα γερμανικά καμιόνια για να μεταφέρουν τους μελλοθανάτους αγωνιστές.
Με την ευκαιρία του λαϊκού αγώνα, ο κ. Βίτσας σχολίασε ότι «αποδεικνύουμε για άλλη μια φορά ότι σε εμάς τους Έλληνες και τις Ελληνίδες, τίποτα δε μας χαρίστηκε.
»Από τη μια μεριά κερδίσαμε την κυριαρχία μας, κερδίσαμε την ανεξαρτησία μας και δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να μας την αμφισβητήσει και από την άλλη δείχνουμε την αποφασιστικότητά μας αυτό που μας έδωσαν, οι άνθρωποι που δώσανε το αίμα τους για την ελευθερία, να το μεταφέρουμε κι εμείς στις επόμενες γενιές με το ίδιο κουράγιο, με την ίδια παρρησία, με την ίδια περηφάνια που και αυτοί το κράτησαν σε άλλες συνθήκες αλλά δημιουργώντας ένα κλίμα ασφάλειας, δημοκρατίας και μεταφέροντας τη δάδα της ελευθερίας σε όλες τις γενιές».
Απευθυνόμενος δε προς τους συμμετέχοντες που όλοι τερμάτισαν υπογράμμισε:
«ο καθένας στον αριθμό του έχει και ένα μήνυμα ενός πατριώτη, μιας πατριώτισσας που πήγαινε για εκτέλεση και όμως το έκανε με ψηλά το κεφάλι, το έκανε με τη δύναμη της ψυχής, κουβαλώντας την ιστορία αλλά κουβαλώντας και τον πόθο οι επόμενες γενιές να ζήσουν ελεύθερες».
Οι τρεις πρώτοι στην κατηγορία των ανδρών είναι:
Πρώτος ο σμηνίας Ιωάννης Ζερβάκης με χρόνο 50 λεπ. και 17”.
Δεύτερος ο Νικόλαος Τσιδώνης σπουδαστής στη σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας με χρόνο 53 λεπ. και 52”.
Τρίτος ο Ευθύμιος Ζαμπλάκος σπουδαστής στη ΣΜΥ με χρόνο 56 λεπ. και 31”.
Οι τρεις πρώτες στην κατηγορία των γυναικών είναι:
Πρώτη η εύελπις Καλλιόπη Γαβρά με χρόνο 1 ώρα 7 λεπ. και 17”.
Δεύτερη η Μαρία Καλαϊτζή σπουδάστρια στη ΣΜΥ με χρόνο 1 ώρα 8 λεπ. και 10”.
Τρίτη η αρχιλοχίας Ευσταθία Ορφανίδου με χρόνο 1 ώρα 9 λεπ. και 56”.
Η εκκίνηση έγινε μπροστά από το κτήριο των μελλοθανάτων ΜΠΛΟΚ-15 εντός του στρατοπέδου Χαϊδαρίου «ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ Α’» και ο τερματισμός έγινε στον τόπο εκτελέσεων στο Σκοπευτήριο Καισαριανής.
Μετά τον τερματισμό οι συμμετέχοντες επισκέφθηκαν τον χώρο εκτελέσεων και κατέθεσαν λουλούδια.