Η Τουρκία δεν είναι πλέον σύμμαχος με τις ΗΠΑ αλλά με τη Ρωσία και το Ιράν συμπεραίνει σε άρθρο του στην εφημερίδα Hürrıyet ο Ντενίζ Ζεϊρέκ.
Στο άρθρο επισημαίνεται ότι σε μία στιγμή όπου χώρες, όπως η Γαλλία, καταδίκασαν τη Ρωσία και το καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ για τον υποτιθέμενο θάνατο 150 πολιτών κατά τη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, η Τουρκία δεν αντέδρασε.
Η Άγκυρα έλαβε υπόψη της την άρνηση της Ρωσίας, ενώ σημειώνεται στο ίδιο άρθρο ότι οι ελιγμοί στην πόλη Ντέιρ Αλ Ζουρ (ανατολική Συρία) που έγιναν από τα κυβερνητικά συριακά στρατεύματα με τη στήριξη της Ρωσίας, είναι μία από τις εξελίξεις που έκαναν την Άγκυρα “ευτυχισμένη”.
Όλα συνηγορούν στην ερμηνεία ότι οι στρατιωτικοί και διπλωματικοί σύμμαχοι της Τουρκίας στη Συρία δεν είναι πια οι ΗΠΑ και οι χώρες του ΝΑΤΟ, αλλά η Ρωσία και το Ιράν, ισχυρίζεται το άρθρο στην τουρκική εφημερίδα.
Σημειώνεται επίσης ότι αυτό που τράβηξε την προσοχή της Ουάσιγκτον ακόμη περισσότερο ήταν η αποφασιστικότητα της Άγκυρας να αγοράσει το αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα των S-400 από τη Ρωσία.
Σε ένα γράφημα αναφορικά με τους S-400, που δημοσιοποιήθηκε από το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ANADOLU, τα περισσότερα από εκείνα τα οπλικά συστήματα που αποτελούν τον στρατό των ΗΠΑ, την εναέρια δύναμη του ΝΑΤΟ, ακόμη και την ίδια την Τουρκία, είναι μεταξύ της λίστας με «τους εχθρούς που μπορεί να εξαλειφθούν από τους S-400».
Αναφέρεται ότι οι ΗΠΑ, οι οποίες άρχισαν να ασκούν πιέσεις κατά της προσέγγισης Τουρκίας-Ρωσίας δείχνοντας αυτό το γράφημα σε ανθρώπους του ΝΑΤΟ, εξέτασαν προσεχτικά την πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου Πούτιν στην Άγκυρα.
Ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι αυτή τη χρονιά υπήρξαν σίγουρα πολλές εξελίξεις που θα μπορούσαν να εξαναγκάσουν την Τουρκία να απομακρυνθεί από τις ΗΠΑ και τη Δύση σε αναζήτηση νέων συμμάχων.
Ωστόσο από τις πολλές εμπειρίες του παρελθόντος «μάθαμε επίσης ότι οι νέοι σύμμαχοι, όπως η Ρωσία, το Ιράκ και το Ιράν, δεν είναι 100% αξιόπιστοι».