Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σε ποιους στέλνει ο ΕΦΚΑ ραβασάκια να πληρώσουν για να μην τους κρεμάσει στα μανταλάκια

Σε ποιους στέλνει ο ΕΦΚΑ ραβασάκια να πληρώσουν για να μην τους κρεμάσει στα μανταλάκια
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αναστάσιος Πετρόπουλος, Ασφαλιστικά Ταμεία, Ασφαλιστικές Εισφορές, Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών,

Μέχρι τις 30 Νοεμβρίου έχουν την δυνατότητα οι 18.146 οφειλέτες του ΕΦΚΑ, με χρέη από 150.000 ευρώ και άνω να ενταχθούν σε ρύθμιση, καθώς σε αντίθετη περίπτωση το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) θα προχωρήσει στη δημοσιοποίηση των ονομάτων τους.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το σχετικό ειδοποιητήριο αναμένεται να λάβουν οι 18.146 μεγαλοοφειλέτες με συνολικά χρέη που αντιστοιχούν στο 50% όλων των οφειλών, ήτοι 11,65 δισ. από τα συνολικά 23,31 δισ. ευρώ που έχουν μεταφερθεί στο ΚΕΑΟ.

Η σχετική υπουργική απόφαση έχει ήδη καταρτιστεί από τον αρμόδιο υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσο Πετρόπουλο και δίνει περιθώριο έως τις 30 Νοεμβρίου στους οφειλέτες να προβούν σε εξόφληση ή ρύθμιση των οφειλών, καθώς σε διαφορετική περίπτωση τα ονόματά τους θα δημοσιοποιηθούν κατά τα πρότυπα της αντίστοιχης διαδικασίας που ακολουθεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, προστίθεται στο σχετικό δημοσίευμα.

Μέχρι τότε, εκτιμάται ότι θα έχει καθαρογραφεί και επίσημα η έγκριση της διαδικασίας και από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Παράλληλα θα τους γνωστοποιείται ότι σύντομα θα κινηθεί εναντίον τους η προβλεπόμενη διαδικασία αναγκαστικών εισπράξεων, ήτοι κατασχέσεις και πλειστηριασμοί. Να σημειωθεί ότι βάσει της μνημονιακής υποχρέωσης που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση, η λίστα και των μεγαλοοφειλετών της εφορίας πρέπει να επικαιροποιηθεί για οφειλές οι οποίες κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά τη δημοσιοποίηση της προηγούμενης λίστας, ήτοι τον Ιούλιο του 2016.

Στην περίπτωση των οφειλών προς τον ΕΦΚΑ, η διαδικασία που θα ακολουθηθεί προβλέπει την αποστολή ηλεκτρονικού μηνύματος από το ΚΕΑΟ, με το οποίο ο οφειλέτης θα ενημερώνεται για τη ληξιπρόθεσμη οφειλή του. Θα καλείται, δε, να ρυθμίσει το χρέος του, καθώς σε αντίθετη περίπτωση το όνομά του θα δημοσιοποιείται στη σχετική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί στο ΚΕΑΟ.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, από 150.000 έως 200.000 ευρώ χρωστούν στα Ταμεία 6.104 οφειλέτες με συνολική οφειλή (κύρια συν πρόσθετα τέλη) 1,04 δισ. ευρώ. Μεταξύ 200.000 και 500.000 ευρώ οφείλουν 7.991 άτομα-επιχειρήσεις, με τη συνολική οφειλή να ανέρχεται σε 2,43 δισ. ευρώ, από 500.000 έως 1.000.000 χρωστούν 2.417 άτομα (συνολικό χρέος 1,66 δισ. ευρώ), ενώ πάνω από 1.000.000 ευρώ οφειλή έχουν 1.634 άτομα (συνολικό χρέος 6,52 δισ. ευρώ). Οπως γίνεται αντιληπτό, το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών αφορά λίγους μεγαλοοφειλέτες με οφειλές άνω του 1 εκατ. ευρώ, καθώς 1.634 οφειλέτες συγκεντρώνουν το 28% των οφειλών.

Συνολικά, το 50% των οφειλών προέρχεται από 18.146 μεγαλοοφειλέτες, με χρέη άνω των 150.000 ευρώ, οι οποίοι αντιστοιχούν μόλις στο 2,26% του συνόλου των οφειλετών (802.402 οφειλέτες με χρέη 23,31 δισ. ευρώ). Η συντριπτική πλειονότητα των οφειλών έχει δημιουργηθεί πολύ πριν από την κρίση, ενώ ένα σημαντικό μέρος αυτών εκτιμάται ότι θα αποδειχθεί «ανεπίδεκτο είσπραξης» καθώς προέρχεται από επιχειρήσεις που είναι ουσιαστικά «νεκρές».

Ήδη, στο ΚΕΑΟ είναι υπό επεξεργασία και αξιολόγηση οφειλές που χαρακτηρίζονται μη άμεσα εισπράξιμες και περιλαμβάνουν: οφειλέτες που εμφανίζονται στο μητρώο να είναι σε οριστική διακοπή, πτώχευση ή εκκαθάριση καθώς και οφειλέτες (κοινές επιχειρήσεις, οικοδομοτεχνικά έργα, οφειλέτες ΟΑΕΕ, ειδικές κατηγορίες, εργοδότες ΟΓΑ, άλλες περιπτώσεις καταλογισμένων οφειλών) με οφειλές μέχρι και το 2003 που δεν έχουν υποβάλει ΑΠΔ μετά το συγκεκριμένο έτος.

Σχετικά άρθρα