Επίθεση στην Τουρκία αναφορικά με το Κυπριακό εξαπέλυσε ο Νίκος Αναστασιάδης από το βήμα της Γ.Σ. του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη.
“Η Τουρκία ήθελε να μειώσει την Κύπρο και να την κάνει τουρκικό προτεκτοράτο’ είπε ο Κύπριος Πρόεδρος και αποκάλυψε πώς και πότε θα επέστρεφε στις συνομιλίες για το Κυπριακό.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε, στην ομιλία του, στον ισχυρισμό του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση, ότι το αποτυχημένο αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων στο Κραν Μοντάνα οφειλόταν “στην αδιανόητη στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς”, θέτοντας μια σειρά ερωτημάτων προς τον Τούρκο Πρόεδρο:
Είναι αδιανόητο να φιλοδοξεί κανείς την εγκαθίδρυση ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους, χωρίς ξένες εγγυήσεις, οποιοδήποτε παρεμβατικό δικαίωμα από μια τρίτη χώρα και ελεύθερου από την παρουσία κατοχικών στρατευμάτων;
Είναι παράλογο να διεκδικείς εγκαθίδρυση ενός κανονικού κράτους, στο οποίο όλες οι αποφάσεις θα λαμβάνονται μόνο από τους πολίτες του ελεύθερα μακριά από ξένες εξαρτήσεις;
Είναι χωρίς λογική μια χώρα μέλος της ΕΕ θα συμμετέχει αποτελεσματικά στη λήψη αποφάσεων της ένωσης;
Είναι ανήκουστο να οραματίζεσαι τον τερματισμό της αναχρονιστικής Συνθήκης Εγγυήσεων και να εγκαθιδρύσεις ένα σύγχρονο σύστημα Ασφάλειας, βασισμένο στον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ και στις Συνθήκες της ΕΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης;
Είναι ενάντια σε κάθε αρχή τα ΗΕ και τα σχετικά όργανα της ΕΕ να διασφαλίζουν την ομαλή και ασφαλή υλοποίηση των προνοιών μιας λύσης;
Είναι παράδοξο να απορρίπτει κανείς την επιμονή της Τουρκίας ότι θα πρέπει να έχει το ρόλο αυτό;
Υπάρχει οποιοδήποτε ομόσπονδο κράτος στο Σύνταγμα του οποίου να αναγράφεται ότι για να ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση σε ομοσπονδιακό επίπεδο χρειάζεται μια θετική ψήφος από μέλος μιας από τις συνιστώσες πολιτείες; Πόσο μάλλον, όταν τα μέλη ελέγχονται από ένα τρίτο κράτος;
Μπορεί κανείς να εγγυηθεί ότι το να φτάναμε σε μια συμφωνία βασισμένη στις προτάσεις της Τουρκίας θα οδηγούσε στη δημιουργία λειτουργικού και βιώσιμου κράτους;
Ετοιμότητα για συνέχιση της διαδικασίας
“Σε αντίθεση με τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, είναι πρόθεσή μου, στην αυριανή συνάντηση με τον γ.γ ΟΗΕ, να εκφράσω την ετοιμότητα για άμεση συνέχιση των διαπραγματεύσεων, σε συνάφεια με το πλαίσιό του και πάντα σε συνάρτηση με τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών”, ανέφερε στην ομιλία του ο Κύπριος Πρόεδρος, για να συνεχίσει λέγοντας ότι “μέσα σε αυτό το πλαίσιο είναι ευρέως παραδεκτό ότι για να συγκληθεί μια νέα Σύνοδος για την Κύπρο και για να αποφύγουμε την επανάληψη απρόοπτων του παρελθόντος, θα πρέπει να υπάρξει ενδελεχής και στέρεα προετοιμασία και ισχυρή πολιτική βούληση και αποτελεσματικότητα από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και πλευρές, για να διασφαλιστεί ότι θα οδηγηθούμε σε θετικό αποτέλεσμα”.
Στόχος μας θα πρέπει να είναι η δημιουργία ενός κράτους που να είναι απαλλαγμένο από τις όποιες επεμβάσεις και εξαρτήσεις από τρίτα κράτη, ένα κανονικό κράτος, όπως έχει πει και ο Γενικός Γραμματέας πολύ ορθά. Ένα κράτος που να ελέγχεται από τους Κύπριους για τους Κύπριους”, επεσήμανε ο Νίκος Αναστασιάδης.
Στην προσπάθεια αυτή δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι ο Γενικός Γραμματέας και τα μόνιμα μέλη του Σ.Α θα προσφέρουν τη στήριξη και τη βοήθειά τους, τόνισε.
Έκανε λόγο για “μια λύση που δεν θα αφήνει νικητές και ηττημένους, με πλήρη σεβασμό και να απαντά στις ευαισθησίες και τις ανησυχίες των δυο κοινοτήτων”.
Παρότρυνε μάλιστα την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μου, να αντιληφθούν ότι είναι μέσα από τον αμοιβαίο σεβασμό και τους συμβιβασμούς και όχι στην επιμονή σε απόλυτες αποτυχημένες πρακτικές, που θα πετύχουμε βιώσιμη και διαρκή λύση στο Κυπριακό
Όχι σε μονομερείς ενέργειες που επηρεάζουν αρνητικά τη διαδικασία
Αντί να αναλώνεται σε μονομερείς ενέργειες, οι οποίες να φορτίζουν αρνητικά τη διαδικασία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε σε λήψη κοινά αποδεκτών ΜΟΕ, τα οποία να είναι συμβατά με τα ψηφίσματα του Σ.Α ΟΗΕ και τις εκθέσεις του Γ.Γ. ΟΗΕ, όπως η επιστροφή των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους.
“Ένα μέτρο που θα μπορούσε να αλλάξει προς το καλύτερο τη δημιουργία εποικοδομητικού κλίματος για συνέχιση των διαπραγματεύσεων, με τον στόχο να φτάσουμε σε μια συνολική διευθέτηση”, επεσήμανε.
Έκανε αναφορά και στο θέμα των αγνοουμένων για το οποίο είπε ότι θα πρέπει να υπάρξει πρόοδος. “Καλώ την Τουρκία να συνεργαστεί πλήρως για να επιλυθεί επιτέλους αυτό το τραγικό ζήτημα. Με αυτή την ευκαιρία, καλώ όλες τις χώρες που ενδεχομένως να έχουν στοιχεία, να ανοίξουν τα αρχεία τους για να στηρίξουν τις προσπάθειες δίνοντας τέλος σε αυτή την τραγική πτυχή του κυπριακού προβλήματος”, επεσήμανε.
Η Κυπριακή Δημοκρατία βιώνει την κατάφωρη παραβίαση θεμελιωδών αρχών των ΗΕ
Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μια από τις χώρες που βιώνει την κατάφορη παραβίαση των θεμελιωδών αρχών των Ηνωμένων Εθνών, καθώς από τη στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας στο νησί από το 1974 παραμένει υπό κατοχή, επεσήμανε ο Νίκος Αναστασιάδης.
“Πρόφαση για την εισβολή ήταν η αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης, μετά την προσπάθεια για πραξικόπημα ενάντια στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, από τη ελληνική στρατιωτική χούντα”, όπως είπε.
“Αντί της αποκατάστασης της συνταγματικής τάξης, όπως έλεγε, η Τουρκία κατέχει το 37% των εδαφών του νησιού, με τη βία ξερρίζωσε από τις πατρογονικές τους εστίες περισσότερο από το ένα τρίτο των Ελληλοκυπρίων, με χιλιάδες νεκρούς, ενώ από το 1974 περισσότεροι από 1000 Ελληνοκύπριοι αγνοούνται”, τόνισε.
“Στο ίδιο πλαίσιο και μέσω συνεχούς παρουσίας πάνω από 40 χιλιάδων Τούρκων στρατιωτών και εποίκων, σε μια συνειδητή προσπάθεια αλλοίωσης του δημογραφικού χαρακτήρα του νησιού, η Τουρκία δημιούργησε μια παράνομη οντότητα η οποία βρίσκεται κάτω από πλήρη πολιτικό, οικονομικό, πολιτισμικό και θρησκευτικό έλεγχο και υποταγή της Τουρκίας στο νησί”, επεσήμανε.