Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Σπύρος Σιδέρης
Δημοσιογράφος, Συγγραφέας

Ποια σοβαρά ζητήματα ασφαλείας συζητήθηκαν στο Gymnich – Ποιες οι χώρες που τροφοδοτούν τη Βόρεια Κορέα

Ποια σοβαρά ζητήματα ασφαλείας συζητήθηκαν στο Gymnich – Ποιες οι χώρες που τροφοδοτούν τη Βόρεια Κορέα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ευρωπαϊκή Ένωση, Νίκος Κοτζιάς, Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, Υπουργείο Εξωτερικών,

Κάθε συνάντηση των ΥΠΕΞ της ΕΕ, αναδεικνύει την αναγκαιότητα για ενιαία εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας.

Οι νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στο εσωτερικό της ΕΕ, η δημιουργία μικρών συνασπισμών χωρών, έναντι των κυρίαρχων κρατών της Ένωσης και η αποχώρηση της Βρετανίας «αναγκάζουν» σε επαναπροσδιορισμό της πολιτικής άμυνας και εξωτερικής πολιτικής.

Παραδοσιακά το Gymnich, είναι η ζύμωση των θεμάτων εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής της ΕΕ.

Το μεγάλο πρόβλημα σε αυτές τις συναντήσεις, είναι ότι τα κράτη μέλη προσέρχονται ως ομιλητές κι όχι ως συζητητές. Ένα φαινόμενο που επαναλαμβάνεται τακτικά σε συνεδριάσεις των ευρωπαϊκών οργάνων.

Στη συνάντηση του Ταλίν, οι Υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών, είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για περιφερειακά και διεθνή θέματα.

Το ενδιαφέρον της Ελληνικής πλευράς εστιάστηκε στο ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται επιλεκτικά ενώ έγινε παρουσία και σύγκριση χωρών που επιλεκτικά «διώκονται» από της ΕΕ ενώ άλλες μένουν στο απυρόβλητο.

Όσον αφορά τι χώρες Ανατολικής Γειτονίας, όπως επίσης και τις τέσσερις υποψήφιες για ένταξη χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και την Τουρκία έγινε ανταλλαγή γνωμών για το πώς μπορεί να προωθηθεί ο ευρωπαϊκός τους δρόμος.

Όλα αυτά βέβαια κάτω από συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις, που έχουν σαφέστατα περιγραφεί στα πορίσματα της ΕΕ.

Πιο συγκεκριμένα για την Τουρκία ο Νίκος Κοτζιάς τόνισε ότι «υπάρχουν φωνές που μιλάνε για διακοπή και φωνές που μιλάνε για αναβολή, αλλά υπάρχει και μία συμφωνία, που πρέπει να δούμε με σοβαρότητα το θέμα της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με την ΕΕ».

Όπως ήταν αναμενόμενο ένα από τα ζητήματα που απασχόλησαν επί μακρόν τις συνομιλίες ήταν η Βόρεια Κορέα, όπου ο Νίκος Κοτζιάς σημείωσε ότι δεν πρέπει να μην εστιαστεί η ΕΕ μόνο στην Βόρεια Κορέα, αλλά και στις χώρες που της παρέχουν υλική, τεχνική και γνωστική βοήθεια, όπως έχει αποδειχτεί για το Πακιστάν και την Ουκρανία.

Εντύπωση επίσης προκάλεσε η στοχοποίηση της Ρωσίας κατά την σύνοδο των μελών των κοινοβουλίων των χωρών μελών της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του γράφοντος, έγινε ενημέρωση των μελών των κοινοβουλίων για τις θέσεις που έχουν αναπτύξει οι ρωσικές ένοπλες στα δυτικά τους σύνορα.

Όπως τόνισαν στον γράφοντα άτομα που συμμετείχαν, έμοιαζε περισσότερο με ενημέρωση στρατιωτική για επίθεση παρά σχεδιασμό πολιτικής άμυνας, αφήνοντας να εννοηθεί την διείσδυση του ΝΑΤΟ στην ΕΕ.

Το παρήγορο στις συναντήσεις του Gymnich ήταν σύμφωνα με πληροφορίες μας, η διερεύνηση που έγινε ώστε να ενισχυθούν οι νέοι της Ευρώπης και να μην γίνονται θύματα της ριζοσπαστικοποίησης τρομοκρατικών ομάδων.

  • Ο Κυριάκος αρχηγός!
    Εκπαιδευτικός, E.E. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Αντιπρόεδρος
    «ΤΟ ΠΕΤΑΞΕ κάποιος στην παρέα. αλλά θα μπορούσε να είναι κουίζ μιας εφημερίδας, τίτλος ενός αφιερώματος ή αντικείμενο στοιχημάτων: ποιος θα είναι πρωθυπουργός της Ελλάδας σε τρία χρόνια;» Μ. Μητσός, ΤΑ ΝΕΑ Ο εκ δεξιών -ή εξ ευωνύμων ανάλογα πως το...
  • Στα 2100 μ.Χ. Για Ευρωπαίους να μιλούμε τώρα!
    Εκπαιδευτικός, E.E. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Αντιπρόεδρος
    «…Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε. Η ισορροπία του τρόμου ανατράπηκε. […] αν ανατρέξει κανείς στην ιστορία, θα διαπιστώσει ότι κάθε φορά που υπήρξε μονοκρατορία στην παγκόσμια σκακιέρα, πριν καταστραφεί ο ίδιος […] είχε δημιουργήσει τεράστια προβλήματα σε ολόκληρη την Υφήλιο…»....
  • Για να αντιμετωπιστεί η βία των ανηλίκων χώρες απαγορεύουν τα social media στα ανήλικα – Στην Ελλάδα πότε Πιερρακάκη;
    Αρθρογράφος, Συγγραφέας
    Ένα πολύ σημαντικό μέτρο για να «παταχθεί» η ζούγκλα των ανηλίκων. Απαγόρευση των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης στα ανήλικα. Η τοξικότητα των social media διαφθείρει και δηλητηριάζει τα παιδιά μας. Κι επίσης, να μην ξεχνάμε ότι, τα social media «σκοτώνουν» τα βιβλία, δηλαδή...