Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Παυλόπουλος: Πρέπει να κρατήσουμε όρθιους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς

Παυλόπουλος: Πρέπει να κρατήσουμε όρθιους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Eurogroup, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Πορτογαλία, Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος,

Ο Προκόπης Παυλόπουλος μίλησε στην επετειακή εκδήλωση των 10 ετών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου στην οποία συμμετείχαν και ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρζιο Ματαρέλα και ο Πρόεδρος της Πορτογαλικής Δημοκρατίας Μαρτσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα .

Η ευρωπαϊκή οικονομική κρίση έχει αγγίξει βαθύτατα ευρωπαϊκούς θεσμούς που πρέπει να τους κρατήσουμε όρθιους. Έχουν υποστεί σημαντικές βλάβες οι θεσμοί του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, οι οποίοι σχετίζονται με την αντιπροσωπευτική δημοκρατία, με τη δημοκρατική αρχή, με το κράτος δικαίου, με το κοινωνικό κράτος δικαίου. Πρέπει να υπερασπιστούμε αυτούς τους θεσμούς γιατί αν δεν υπερασπιστούμε το θεσμικό υπόστρωμα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος δεν μπορεί να υπάρχει ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Και αν δεν υπάρξει ευρωπαϊκή ολοκλήρωση δεν έχει νόημα το οικοδόμημα που χτίστηκε από τους πατέρες ΕΕ» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Μιλώντας για τη χρησιμότητα του Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου είπε ότι εκτείνεται σε τέσσερα πεδία που είναι: η αναζωογόνηση της εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Δικαίου, η εναρμόνιση της όσο το δυνατόν μεγαλύτερης σύγκλισης του Δημόσιου Δικαίου των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η τροποποίηση του πρωτογενούς Ευρωπαϊκού Δημόσιου Δικαίου -όπου τούτο καθίσταται αναγκαίο λόγω και των ραγδαίων εξελίξεων στην πλήρως πλέον παγκοσμιοποιημένη οικονομία και τεχνολογία και η κατάλληλη προετοιμασία των προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση κρατών.

«Πρέπει να συμπληρώσουμε τους κανόνες που αφορούν στην οργάνωση και στη λειτουργία του Eurogroup. Δεν μπορεί να θεωρείται, ένα κορυφαίο όργανο από πλευράς σημασίας, άτυπο όργανο, κατά τη νομολογία του δικαστηρίου της ΕΕ επειδή λειτουργεί υποτίθεται στη σκιά του Ecofin, αλλά στην πραγματικότητα είναι το Ecofin στο τετράγωνο.

Επίσης δεν μπορεί να λειτουργήσει η ΕΚΤ με τα μέσα που έχει σήμερα σε ότι αφορά την τόνωση της ρευστότητας ή την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. Πρέπει να υπάρξουν σημαντικές μεταβολές ιδιαίτερα ενόψει του νέου ρόλου του ESM, ο οποίος θα αντικαταστήσει εξωγενείς θεσμούς όπως το ΔΝΤ» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Τέλος ο κ . Παυλόπουλος εκφράζοντας την αγωνία του για το μέλλον της Ευρώπης είπε ότι άλλο πράγμα είναι ο ευρωσκεπτικισμός και άλλο η ευρωαγωνία. “Ευρωσκαπτικισμός σημαίνει ότι δεν θέλεις να αγωνιστείς για κάτι το οποίο δεν αξίζει τον κόπο, ευρωαγωνία σημαίνει ότι έχεις την προτεραιότητα να αγωνιστείς για κάτι το οποίο σε αγγίζει τόσο βαθιά που έχεις υπαρξιακή αγωνία.

Όλοι εδώ έχουμε αυτή την αγωνία και θέλουμε τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό ως σύμμαχο για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την αγωνία και να την μετατρέψουμε σε ελπίδα και αισιοδοξία για την Ευρώπη” τόνισε.

Τι είπε ο Πορτογάλος Πρόεδρος

Ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρζιο Ματαρέλα αναφέρθηκε στις αρχές και τους στόχους της Ευρώπης, μίλησε για την ελευθερία της έκφρασης η οποία όπως είπε “είναι ένα θέμα επίκαιρο καθώς είμαστε σε μια εποχή που εγείρονται ερωτηματικά γύρω από τα όρια της θεμελιώδους αυτής ελευθερίας, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με προκλήσεις ανελεύθερες από τη μία και προκλήσεις ανθρώπινης συνύπαρξης, εξαιτίας της τρομοκρατίας, από την άλλη”.

Υπογράμμισε ότι υπάρχει διάχυτος σκεπτικισμός στους λαούς της Ευρώπης κυρίως γύρω από την ικανότητα της να αντιμετωπίσει τα προβλήματα και να σταθεί στο πλευρό των πολιτών της.

Ο κ. Ματαρέλα κατέληξε λέγοντας ότι “η απογοήτευση για την ΕΕ οφείλεται και στο γεγονός ότι οι κοινωνίες μας σφυρηλατήθηκαν στη βάση ενός αλληλέγγυου μοντέλου που σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δυστυχώς, με δυσκολία υλοποιείται” πρόσθεσε ότι “πρέπει να δούμε σε ποια βάση θα γίνουν οι αλλαγές που επιβάλλονται” και υπογράμμισε ότι “δεν μπορούν μόνο οι δυνάμεις της αγοράς να κυριαρχούν και καθορίζουν την οικονομία. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε εγκατάλειψη και αποκήρυξη χιλιετιών νομικής παράδοσης της Ευρώπης. Θα σήμαινε περισσότερη απομάκρυνση των πολιτών από την Ευρώπη”.

Ο Πρόεδρος της Πορτογαλικής Δημοκρατίας Μαρτσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα μίλησε για τις αρχές του ευρωπαϊκού δικαίου σημειώνοντας ότι “σήμερα που υπάρχουν σημάδια σταθεροποίησης στην Ευρώπη, που υπάρχουν σημάδια ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας, έχουμε τη δυνατότητα να επαναπροσδιορίσουμε την Ευρώπη και το ρόλο της για τα επόμενα χρόνια”.

Υποστήριξε ότι η Ευρώπη αντέδρασε πολύ αργά στις αλλαγές που γίνονται παγκοσμίως αλλά και μέσα στην Ευρώπη και τόνισε ότι “θα πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε για να συνεννοηθούμε παρά το ότι υπάρχουν θέματα στα οποία διαφωνούμε, όπως το προσφυγικό, ο κοινός υπουργός Οικονομικών κλπ. Είναι περισσότερα αυτά που μας ενώνουν από αυτά που μας χωρίζουν” είπε.

Τέλος ο Πρόεδρος της Πορτογαλικής Δημοκρατίας απένειμε στον καθηγητή Σπύρο Φλογαϊτη, ένα μετάλλιο της χώρας του “ως ένα δείγμα ευγνωμοσύνης για τη δουλειά που κάνει για την Ευρώπη” όπως τόνισε.

Σχετικά άρθρα