Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Όλο τo σχέδιο μεταρρύθμισης του Μακρόν στην αγορά εργασίας – Tι ανακοίνωσε

Όλο τo σχέδιο μεταρρύθμισης του Μακρόν στην αγορά εργασίας – Tι ανακοίνωσε
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η «επανάσταση» που υπόσχεται ο Εμανουέλ Μακρόν στην αγορά εργασίας προκειμένου η Γαλλία να αποκτήσει την ανταγωνιστικότητα της και να μειώσει την ανεργία είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα προκαλέσει την πρώτη μεγάλη «επανάσταση» συνδικάτων και εργαζομένων εναντίον της κυβέρνησής του. Και το πρώτο μεγάλο πολιτικό στοίχημα για εκείνον αν μπορεί να βάλει την Γαλλία στην ίδια οικονομική ταχύτητα με την Γερμανία.

Το σχέδιο της μεταρρύθμισης που εκπόνησε η κυβέρνηση και παρουσιάστηκε λεπτομερώς νωρίτερα την Πέμπτη στις εργοδοτικές ενώσεις, στα συνδικάτα περιλαμβάνει ανώτατο όριο στις αποζημιώσεις μισθωτών για απόλυση και μεγαλύτερη ευελιξία για να προσαρμόζουν τους μισθούς και το ωράριο εργασίας στις συνθήκες της αγοράς

«Οι μεταρρυθμίσεις μας στην αγορά εργασίας σημαίνουν έναν βαθύ μετασχηματισμό και, όπως υποσχέθηκα, πρέπει να είναι φιλόδοξες και αποτελεσματικές ώστε να επιτυγχάνουν τον στόχο της μείωσης της ανεργίας», ανέφερε την Τετάρτη ο κ. Μακρόν, μιλώντας στο γαλλικό περιοδικό Le Point.

Ο Μακρόν έχει δεσμευθεί για «επανάσταση» που θα απελευθερώσει την απασχόληση στη Γαλλία, διευκολύνοντας τόσο τις προσλήψεις όσο και τις απολύσεις.

Και είναι προετοιμασμένος για πολύμηνη αντίσταση στις μεταρρυθμιστές του προτάσεις.

Ο γάλλος πρόεδρος έχει ήδη λάβει έγκριση από το κοινοβούλιο να «περάσει» τη μεταρρύθμιση μέσω προεδρικού διατάγματος, ενώ έχει αναπτύξει και καλές σχέσεις με τα δύο από τα τρία μεγαλύτερα συνδικάτα της χώρας.

Επιφυλακτικά τα μεγάλα συνδικάτα – στο δρόμο η αριστερή συνομοσπονδία

Τα σοσιαλδημοκρατικά συνδικάτα FO και CFDT, εμφανίζονται να μην επιθυμούν ευθεία σύγκρουση με την κυβέρνηση, ενώ επικεφαλής των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων αναμένεται να τεθεί η αριστερή συνομοσπονδία CGT και πολιτικά ο αρχηγός της αριστερής «Ανυπότακτης Γαλλίας» Ζαν-Λουκ Μελανσόν.

Τα συνδικάτα επιβεβαίωσαν τις προθέσεις τους μετά την παρουσίασή της μεταρρύθμισης το πρωί της Πέμπτης από τον γάλλο πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ και την υπουργό Εργασίας

Το μεγαλύτερο γαλλικό συνδικάτο, η σοσιαλδημοκρατική CFDT, ανακοίνωσε ότι είναι απογοητευμένη απ’ αυτή τη «χαμένη ευκαιρία» για τη βελτίωση των εργασιακών σχέσεων, ωστόσο δήλωσε ότι δεν θα καλέσει σε απεργία εναντίον των μεταρρυθμίσεων.

«Η μεταρρύθμιση δεν βρίσκεται στο ύψος των περιστάσεων», δήλωσε απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της CFDT Λοράν Μπερζέ, αλλά πρόσθεσε: «Το να βγούμε στους δρόμους δεν είναι ο μόνος τρόπος δράσης για τα συνδικάτα».

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του συνδικάτου FO, ο Ζαν-Κλοντ Μαγί, δήλωσε πως εξακολουθούν να υπάρχουν «σημεία ασυμφωνίας» έπειτα απ’ αυτούς «τους τρεις μήνες των συνεννοήσεων» ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους κοινωνικούς εταίρους και πως το συνδικάτο του «θα εξετάσει τώρα προσεκτικά τα κείμενα».

«Ανέκαθεν λέγαμε πως υπάρχουν τρεις στήλες: τι επιτύχαμε, τι αποφύγαμε και σε τι διαφωνούμε, υπάρχουν στοιχεία και για τις τρεις», επανέλαβε.

«Όλοι οι φόβοι που είχαμε επιβεβαιώθηκαν και ο επιπλέον φόβος είναι προφανής: πρόκειται για το τέλος των συμβάσεων εργασίας», δήλωσε καλώντας «τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τους νέους να βγουν στους δρόμους στις 12 Σεπτεμβρίου», ημερομηνία που η CGT έχει οργανώσει κινητοποίηση.

«Αυτό που μας παρουσίαζαν σαν μια επανάσταση, είναι η συνέχεια αυτού που γινόταν προηγουμένως», πρόσθεσε ο Μαρτινέ.

Η δέσμευση Μακρόν να φτάσει την ανεργία στο 7%

Στη Γαλλία η ανεργία αγγίζει το 9,5%, ποσοστό διπλάσιο των υπόλοιπων μεγάλων ευρωπαϊκών οικονομικών και ο κ. Μακρόν έχει δεσμευθεί να το μειώσει στο 7% μέχρι τη λήξη της θητείας του, το 2022.

Ο εργατικός κώδικας της χώρας εκτείνεται σε 3.000 σελίδες και θεωρείται από πολλούς γραφειοκρατικός και ανασταλτικός παράγοντας για την απασχόληση.

Μεταξύ των μεγαλύτερων μεταρρυθμίσεων βρίσκεται η παροχή στις επιχειρήσεις μεγαλύτερης δυνατότητας για ευελιξία στον καθορισμό των μισθών και των εργασιακών όρων. Οι βασικές διαπραγματεύσεις με τα σωματεία θα γίνεται σε επίπεδο επιχείρησης και όχι σε πανεθνικό επίπεδο.

Οι εργοδότες που απασχολούν λιγότερα από 20 άτομα θα είναι σε θέση να διαπραγματεύονται απευθείας με τους εργαζόμενους για τους κανόνες εργασίας, ακόμη και εν τη απουσία των συνδικάτων.

«Αγκάθι» οι απολύσεις

Ένα από τα δυσκολότερα προβλήματα για τη γαλλική κυβέρνηση είναι η διευκόλυνση των απολύσεων. Αναμένεται να τεθεί ανώτατο όριο στην ατομική αποζημίωση, ωστόσο αυτό θα είναι υψηλότερο απ’ όσο είχε προταθεί αρχικά.

Η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα θέσει ανώτατο όριο στις αποζημιώσεις μισθωτών για απόλυση και θα δώσει στις εταιρείες μεγαλύτερη ευελιξία για να προσαρμόζουν τους μισθούς και το ωράριο εργασίας στις συνθήκες της αγοράς

Ο εργοδότης δεν θα «τιμωρείται» από τα εργατικά δικαστήρια, για τυχόν τεχνικά λάθη σε μορφές απόλυσης, αλλά η απόλυση θεωρείται δικαιολογημένη. Θα εισαχθεί μια νέα απλοποιημένη μορφή απόλυσης.

Τα εργατοδικεία αξιολογούν επί του παρόντος την οικονομική ευρωστία των επιχειρήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο για να αποφασίσουν αν είχαν οικονομικούς λόγους να απολύσουν εργαζομένους.

Τώρα στο πλαίσιο μπαίνουν περιορισμοί – Θα μειωθεί μόνο στο εθνικό επίπεδο, όπως συμβαίνει στις περισσότερες άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δίνοντας μεγαλύτερα περιθώρια στις πολυεθνικές εταιρείες να προσαρμόσουν τα επίπεδα του προσωπικού στη Γαλλία.

ι εργαζόμενοι θα έχουν πλέον ένα έτος για να προσβάλουν την απόλυση στα δικαστήρια, αντί της διορίας μέχρι δύο έτη σήμερα.

Η μεταρρύθμιση, η οποία αποτελεί το πρώτο μείζον πολιτικό στοίχημα του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν μετά την εκλογή του τον Μάιο, αποτελεί επίσης την πρώτη μεγάλη δοκιμασία των σχεδίων του να μεταρρυθμίσει τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

Επί δεκαετίες κυβερνήσεις της αριστεράς και της δεξιάς προσπαθούσαν να μεταρρυθμίσουν την αυστηρή εργατική νομοθεσία της Γαλλίας, όμως πάντα έβαζαν νερό στις μεταρρυθμίσεις τους καθώς βρίσκονταν αντιμέτωποι με μαζικές διαδηλώσεις.

Η υπουργός Εργασίας Μιριέλ Πενικό περιέγραψε τις μεταρρυθμίσεις ως «αλλαγή των εργατικών κανόνων σε κλίμακα άνευ προηγουμένου».

Ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ δήλωσε πως οι μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες για να καταπολεμηθεί η επίμονα υψηλή ανεργία.

«Η αλήθεια είναι πως για τα αφεντικά, ιδιαίτερα μικρών εταιρειών, και για τους ξένους επενδυτές, η υφιστάμενη εργατική νομοθεσία θεωρείται τροχοπέδη για τις προσλήψεις και την επένδυση», δήλωσε ο Φιλίπ.

Τα διατάγματα δίνουν στις εταιρείες περισσότερη ισχύ ώστε να προσαρμόζουν το ωράριο εργασίας και τους μισθούς στις συνθήκες της αγοράς βάσει συμφωνιών ανάμεσα στους εργοδότες και τους εργαζόμενους που επικυρώνονται με απλή πλειοψηφία.

Η αποζημίωση για απόλυση που κρίνεται άδικη από το εργατοδικείο θα ορίζεται σε μισθούς τριών μηνών για απασχόληση δύο ετών στην εταιρεία και το ποσό θα αυξάνεται σταδιακά ανάλογα με τον χρόνο που εργάζεται ο εργαζόμενος στην εταιρεία, λένε συνδικάτα.

Σε μια παραχώρηση προς τα συνδικάτα, η κανονική αποζημίωση απόλυσης αυξάνεται, από 20% του μισθού για κάθε χρόνο στην εταιρεία, σε 25%.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

ΥΠΕΞ Κούρδων Συρίας (AANES): Αμερικανικά και γαλλικά στρατεύματα θα μπορούσαν να διασφαλίσουν τα βόρεια σύνορα της Συρίας

Ο Εμ. Μακρόν θα μεταβεί πολύ σύντομα στον Λίβανο – Συγχαρητήρια στον πρόεδρο Αούν για την εκλογή του

Γιατί ο Έλον Μασκ διεξάγει σταυροφορία κατά της woke ατζέντας

Μακρόν: Η Δύση δεν πρέπει να είναι αφελής με την τζιχαντιστική κυβέρνηση της Συρίας – Η Γαλλία στο πλευρό των Κούρδων

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ τονίζει τον σημαντικό ρόλο των Κούρδων στη νέα Συρία

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr