Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μαξίμου: Γιατί πήγε ο Τσίπρας στο Impact Ηub Athens

Μαξίμου: Γιατί πήγε ο Τσίπρας στο Impact Ηub Athens
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Ανεργία, Άνεργοι, Μέγαρο Μαξίμου,

Έμφαση στην επίσκεψη που πραγματοποίησε την Πέμπτη ο Αλέξης Τσίπρας στο Impact Ηub Athens δίνει το Μαξίμου.

Κυβερνητικές πηγές προβάλλουν την ταυτότητα του hub λέγοντας ότι αποτελεί τμήμα ενός παγκόσμιου δικτύου με μέλη σε 120 πόλεις, σκοπός του οποίου είναι να προσφέρει στήριξη (υποδομές, συμβουλευτική κ.λπ.) σε εγχειρήματα Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας (ΚΑΛΟ).

Κατά τις ίδιες πηγές, η επίσκεψη του πρωθυπουργού σε μία δομή η οποία υποστηρίζει την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας μέσα από προγράμματα ανάπτυξης επιχειρηματικών μοντέλων με θετικό κοινωνικό αντίκτυπο, σηματοδοτεί τη σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση στην Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία, τη συνεργατική – συνεταιριστική επιχειρηματικότητα, που έχει πρωταρχικούς σκοπούς:

• την κάλυψη κοινωνικών αναγκών

• την κάλυψη των βιοποριστικών αναγκών των ίδιων των εργαζομένων

• τη δημιουργία αξιοπρεπών θέσεων εργασίας.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο κ. Τσίπρας, απευθυνόμενος στα μέλη του δικτύου, τόνισε ότι η Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση, ενώ επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει ενισχύσει και θα συνεχίσει να ενισχύει την ΚΑΛΟ θεσμικά και χρηματοδοτικά.

Τονίζοντας τη σημασία που έχει για την κυβέρνηση η ΚΑΛΟ, σημείωσε ότι προβάλλουν έναν άλλο τρόπο ζωής, ένα διαφορετικό σύστημα αξιών. Οι λέξεις-κλειδιά στην Αλληλέγγυα Οικονομία δεν είναι ο ανταγωνισμός και το κέρδος, αλλά η συνεργασία, η συνεργατικότητα, η αλληλοβοήθεια, η καινοτομία, η κοινωνική επιχειρηματικότητα και η κοινωνική ανταποδοτικότητα.

Τέτοια εγχειρήματα, σημείωσε, τα οποία στηρίζονται στη συνεργασία, την αλληλοβοήθεια, πειραματίζονται, και καινοτομούν, ενισχύουν την οικολογική συνείδηση, έχουν κοινωνικό όφελος και συμμετέχουν νέοι, είναι τα απαραίτητα συστατικά για τη δημιουργία ενός ευοίωνου μέλλοντος.

Οι κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι η σημασία της Αλληλέγγυας Οικονομίας αρχίζει να αποκτά ιδιαίτερη δυναμική στη χώρα μας, την ώρα που σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες (π.χ. Γαλλία, Ισπανία) συμβάλλει πάνω από 10% στο ΑΕΠ τους. Συγκεκριμένα η Αλληλέγγυα Οικονομία συμβάλλει:

• στην αύξηση της απασχόλησης

• προσφέρει θέσεις εργασίας με δικαιώματα

• αποτελεί δημιουργική διέξοδο και ενισχύει την έμπνευση των νέων ανθρώπων

• φρενάρει το brain drain και

• το «προϊόν» έχει κοινωνικό όφελος.

Μέτρα υπέρ ενίσχυσης ΚΑΛΟ

Αναφορικά με τη στήριξη και την ενίσχυση που προσφέρει η κυβέρνηση στην Κοινωνική Αλληλέγγυα Οικονομία, τονίζουν συγκεκριμένα:

• Με το νόμο 4430/2016, διεύρυνε το πεδίο δραστηριοποίησης των ΚΑΛΟ. Δεν απευθύνονται πλέον μόνο στις ευάλωτες ομάδες, αλλά σε όλους τους πολίτες και σε όλες τις παραγωγικές δραστηριότητες. Οι νέες επιχειρήσεις δεν δραστηριοποιούνται μόνο στους παραδοσιακούς κλάδους (πρόνοια, εστίαση) αλλά και σε σύγχρονους παραγωγικούς τομείς όπως η πληροφορική, οι νέες τεχνολογίες, η παραγωγή και η μεταποίηση αγροτοδιατροφικών προϊόντων και αποτελεί πεδίο ευκαιρίας για πολλές καινοτόμες επιχειρήσεις.

• Ίδρυσε Ειδική Γραμματεία ΚΑΛΟ, χαρτογράφησε για πρώτη φορά το πεδίο της Κοινωνικής Οικονομίας και προσφέρει χρηματοδότηση, ασφαλιστικά και φορολογικά κίνητρα για την ίδρυση επιχειρήσεων ΚΑΛΟ.

• Τον Οκτώβριο του 2017, ενεργοποιείται το Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας, με αρχικό κεφάλαιο 25 εκ. ευρώ. Με στόχο την υποστήριξη φορέων ΚΑΛΟ που αποκλείονται από τον τραπεζικό δανεισμό με την παροχή μικροδανείων, εγγυήσεων μεγαλύτερων δανείων, εγγυητικές επιστολές κ.λπ.

• Παράλληλα, την ίδια περίοδο, ενεργοποιείται δράση επιχορήγησης προϋπολογισμού 25 εκατ. ευρώ αποκλειστικά για φορείς/επιχειρήσεις ΚΑΛΟ (μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος, λειτουργικά έξοδα, δαπάνες εξοπλισμού). Επιπλέον, οι επιχειρήσεις ΚΑΛΟ έχουν δυνατότητα ένταξης σε όλα τα προγράμματα ΕΣΠΑ και τα προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ.

• Μέχρι το τέλος του έτους θα λειτουργούν περισσότερα από 100 Κέντρα Πληροφόρησης και Στήριξης των κοινωνικών συνεταιριστικών εγχειρημάτων σε ολόκληρη τη χώρα.

Σχετικά άρθρα