Να δικαστεί για το αδίκημα της ενεργητικής δωροδοκίας ο πρώην ισχυρός άνδρας της Siemens, Μιχάλης Χριστοφοράκος, ζητεί ο εισαγγελέας Εφετών, Στέλιος Κωσταρέλλος, αναφορικά με την προμήθεια του συστήματος ασφάλειας C4I, εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, έργο που είχε ανατεθεί στην κοινοπραξία SAICTEAM, με υποκατασκευαστή την εταιρεία Siemens.
Ο εισαγγελικός λειτουργός σύμφωνα με τοcapital.gr ,μετέβαλε την πρότασή του, μετά την παρέμβαση του Συμβουλίου Εφετών, το οποίο διαφώνησε ευθέως με την προηγούμενη άποψη που είχε διατυπώσει τον Μάρτιο του 2016, με την οποία ζητούσε να απαλλαγεί όχι μόνο για το αδίκημα της απάτης, αλλά και της δωροδοκίας.
Όπως σημείωνε τότε ο Χριστοφοράκος, δεν δωροδόκησε κρατικούς υπαλλήλους, αλλά τα εκατομμύρια που δόθηκαν για να κλείνει όλες τις μεγάλες δουλειές στη χώρα μας η γερμανική εταιρεία, ήταν δωρεά (!) προς τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με την νέα 1464/17 πρότασή του προκύπτουν ενδείξεις ότι ο Μιχάλης Χριστοφοράκος μαζί με τα πρώην στελέχη της μητρικής Siemens, Ράιχαντ Σίκατζεκ και Μίκαελ Κουτσενρόιτερ, δωροδοκούσαν από το 2003 έως το 2009 άγνωστους – έως τώρα – δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι εμπλέκονταν στην ανάθεση και παραλαβή του συστήματος C4I.
Απαλλαγή για απάτη και κατάργηση ενταλμάτων
Ο εισαγγελέας, πάντως, ζητεί εκ νέου να μην γίνει κατηγορία κατά του Χριστοφοράκου και πρώην στελέχους της Siemens Διον. Δενδρινού για απάτη και εγκληματική οργάνωση. Επίσης, να μην δικαστούν οι δυο προαναφερόμενοι για ηθική αυτουργία σε απιστία σε βάρος του Δημοσίου, αλλά και τα στελέχη της Siemens, Grant Lawrsnce Clark, Russell Michael Maghew για το ίδιο αδίκημα.
Η απαλλαγή όμως Χριστοφοράκου για το αδίκημα της απάτης (όπως και του Διον. Δενδρινού), για το οποίο θεωρεί πως δεν στοιχειοθετείται οδηγεί και στο αίτημά του να καταργηθούν τα δύο εντάλματα σύλληψης, που είχαν εκδοθεί εις βάρος του Χριστοφοράκου, για αυτό το αδίκημα το 2009.
Υπενθυμίζεται πως ο πρώην ισχυρός άνδρας της Siemens δεν είχε εμφανιστεί να απολογηθεί για την υπόθεση στον 4ο ειδικό ανακριτή και διέφυγε στη Γερμανία, όπου από τότε κυκλοφορεί ελεύθερος. Ζητεί όμως ταυτόχρονα να διατηρηθεί η ισχύς νεός εντάλματος σύλληψης για τον Μιχάλη Χριστοφοράκο και τα πρώην στελέχη της μητρικής Siemens, Ράιχαντ Σίκατζεκ και Μίκαελ Κουτσενρόιτερ.
Για τον ίδιο λόγο πάντως (της απαλλαγής από το αδίκημα της απατης), ζητεί να αρθεί η κατασχεση περιουσιακών στοιχείων που είχε επιβληθεί στον Διονύση Δενδρινό και να αντικατασταθούν οι περιοριστικοί όροι με εγγύηση 250.000 ευρώ, όπως και στους Grant Lawrsnce Clark και Russell Michael Maghew.
Ζητεί επισης να μην γίνει κατηγορία κατά των Ελευθέριου Λώλου, Γεράσιμου Βασιλάτου, Παναγιώτη Αναστόπουλουυ, Ιωάννη Πετρόπουλου και Παναγιωτη Μέρτη για απιστία σε βάρος του δημοσίου, παθητική δωροδοκία και συσταση εγκληματικής οργάνωση.
Προτείνει να απαγορευθεί η έξοδος από τη χώρα στους Γεωργιο Καραμανη, Εμμανουήλ Βαρδάκη, Ελευθέριο Λώλο, Γεράσιμο Βασιλάτο, Παναγιώτη Αναστόπουλο, Ιωάννη Πετρόπουλο, Παναγιωτη Μέρτη
Ο εισαγγελέας ζητεί να παραπεμφθούν σε δίκη για επιμερους αδικήματα συνολικά 18 ατομα και συγκεκριμένα:
1.Μιχάλης Χριστοφοράκος,
2. Michael Kutshenreufpr,
3. Reinhard Siekacek,
4.Διονύσης Δενδρινός,
5. Grant Lawrsnce Clark,
6.Russell Michael Maghew,
7.Αλέξανδρος Λέτσας,
8. Γιωργος Καλδής,
9. Σάββας Γιαννακάκης,
10. Αθανάσιος Ράμμος,
11. Βασίλειος Τυρογαλάς,
12. Γεωργιος Καραμανης,
13. Εμμανουήλ Βαρδάκης
14. Ελευθέριος Λώλος,
15.Γεράσιμος Βασιλάτος,
16.Παναγιώτης Αναστόπουλος,
17.Ιωάννης Πετρόπουλος,
18. Παναγιωτης Μέρτης.