Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Γκάμπριελ: Η Ε.Ε. είναι απέναντι στις ΗΠΑ για τις κυρώσεις στη Ρωσία

Γκάμπριελ: Η Ε.Ε. είναι απέναντι στις ΗΠΑ για τις κυρώσεις στη Ρωσία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βόρεια Κορέα, Γερμανία, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ιράν, Ρωσία,

Η Ευρώπη «δεν θα δεχτεί» να πληγούν οι ευρωπαϊκές εταιρείες από τις νέες κυρώσεις που ενέκρινε η αμερικανική Γερουσία σε βάρος της Ρωσίας, του Ιράν και της Βόρειας Κορέας, προειδοποίησε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

«Δεν θα δεχτούμε με κανέναν τρόπο την εξωχώρια εφαρμογή αυτών των αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος ευρωπαϊκών εταιρειών», τόνισε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

«Ο πρόεδρος (των ΗΠΑ Ντόναλντ) Τραμπ το γνωρίζει, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επίσης, όπως και η αμερικανική κυβέρνηση», συνέχισε ο Γκάμπριελ, αναγνωρίζοντας όμως ταυτόχρονα ότι είναι σημαντικό να συνεχιστούν οι «πιέσεις» στη Μόσχα για τον ρόλο της στην ουκρανική κρίση. Σημείωσε πάντως ότι τώρα «θα αποφασίσει για τη συνέχεια» ο Αμερικανός πρόεδρος.

Η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε αργά το βράδυ της Πέμπτης νέες κυρώσεις για την υποτιθέμενη ανάμιξη της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές. Επαφίεται πλέον στον πρόεδρο Τραμπ να επικυρώσει ή να απορρίψει τον νόμο.

Τα μέτρα αυτά, που αφορούν επίσης το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα, επικρίνονται και από τις Βρυξέλλες επειδή μπορεί να πλήξουν τις ευρωπαϊκές εταιρείες και, μακροπρόθεσμα, τον εφοδιασμό της Ευρώπης με ρωσικό φυσικό αέριο. Στην ουσία, ο νόμος δίνει το δικαίωμα στον Αμερικανό πρόεδρο να επιβάλει κυρώσεις στις εταιρείες που εργάζονται (κατασκευή, συντήρηση, εκμετάλλευση κ.λπ) στους αγωγούς που προέρχονται από τη Ρωσία. Για παράδειγμα, μπορεί να περιορίσει την πρόσβασή τους στις αμερικανικές τράπεζες ή να τις αποκλείσει από δημόσιους διαγωνισμούς στις ΗΠΑ.

Στο επίκεντρο των ανησυχιών της Ευρώπης βρίσκεται το σχέδιο κατασκευής του Nord Stream 2, του αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία μέσω της Βαλτικής. Για την κατασκευή του εργάζονται ο ρωσικός κολοσσός Gazprom και πέντε ευρωπαϊκοί όμιλοι: ο γαλλικός Engie, οι γερμανικοί Uniper (πρώην EON) και Wintershall (BASF), ο αυστριακός OMV και ο αγγλοολλανδικός Shell.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την πλευρά της προειδοποίησε ότι θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και το πώς θα εφαρμοστεί ο αμερικανικός νόμος, εφόσον τελικά αποφασιστεί κάτι τέτοιο. «Ασφαλώς παρατηρήσαμε ότι ορισμένα στοιχεία, που μας ανησυχούσαν, ελήφθησαν υπ’ όψη στο παρόν νομοσχέδιο, όμως όπως είπα παραμένουμε σε επαγρύπνηση», είπε ένας εκπρόσωπος της Κομισιόν, ο Αλεξάντερ Βιντερστάιν.

Όταν ρωτήθηκε αν η Επιτροπή θα ήθελε να θέσει βέτο ο πρόεδρος Τραμπ στον συγκεκριμένο νόμο, ο Βιντερστάιν απάντησε ότι «δεν είναι δουλειά της ΕΕ να παρεμβαίνει στη νομοθετική διαδικασία στις ΗΠΑ». «Δεν είναι τώρα η στιγμή για να κάνουμε εικασίες. Ας περιμένουμε και ας παραμείνουμε σε επαγρύπνηση», επέμεινε.

Σχετικά άρθρα