Την αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του συστήματος επιλογής δικαστών για το Ανώτατο Δικαστήριο ψήφισε το κάτω σώμα (Σέιμ) του πολωνικού κοινοβουλίου, παρά τις αντιδράσεις διαδηλωτών, αντιπολίτευσης και Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το ελεγχόμενο από το κυβερνών, δεξιό κόμμα «Νόμος και Δικαιοσύνη» σώμα ψήφισε με 235 ψήφους υπέρ, 192 κατά και 23 αποχές τον νέο νόμο, ο οποίος δίνει το δικαίωμα στον υπουργό Δικαιοσύνης να επιλέγει υποψηφίους δικαστές για το Ανώτατο Δικαστήριο.
Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς έκανε λόγο για αύξηση του συστημικού κινδύνου για το κράτος δικαίου στην Πολωνία, ενώ η κεντρώα – κεντροδεξιά αντιπολίτευση, «Πλατφόρμα Πολιτών», από την οποία προέρχεται πολιτικά και ο νυν πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, έκανε λόγο για «πραξικόπημα».
Η Πολωνία έχει απειληθεί με στέρηση του δικαιώματος ψήφου της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μέτρο το οποίο δεν έχει ληφθεί ποτέ στην ιστορία του διακρατικού οργανισμού.
Το μέτρο πρέπει να περάσει και από τη Γερουσία, άνω σώμα του κοινοβουλίου το οποίο επίσης ελέγχεται από τη συντηρητική Δεξιά και τέλος να υπογραφεί από τον πρόεδρο της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα για να γίνει νόμος του κράτους.
Ο κ. Ντούντα αρνήθηκε, όπως έγινε γνωστό, να συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος αποτελεί «κόκκινο πανί» για την σημερινή πολωνική κυβέρνηση, καθώς η τελευταία τον κατηγορεί ότι συγκάλυψε, ως πρωθυπουργός της Πολωνίας, ρωσικές ευθύνες για τον θάνατο του προέδρου της Πολωνίας σε αεροπορικό δυστύχημα, το 2010.
Τουσκ:Οπισθοδρομική η μεταρρύθμιση στο δικαστικό σύστημα της χώρας
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας, τόνισε ότι οι μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό σύστημα της χώρας τις οποίες προωθεί η κυβέρνηση στη Βαρσοβία συνιστούν μια «οπισθοδρόμηση», αντίκεινται στις ευρωπαϊκές αξίες και εγείρουν τον κίνδυνο η χώρα να περιθωριοποιηθεί στην ΕΕ.
Ο Τουσκ επισήμανε ακόμη σε μια γραπτή ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του ότι ζήτησε από τον πρόεδρο της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα να συναντηθεί μαζί του για να συζητήσουν για την «πολιτική κρίση» στη μεγαλύτερη ανατολικοευρωπαϊκή χώρα της ΕΕ.
Η συντηρητική πολωνική κυβέρνηση αψήφησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η κάτω Βουλή ενέκρινε το αμφιλεγόμενο σχέδιο νόμου για το Ανώτατο Δικαστήριο, ένα κείμενο που η αντιπολίτευση καταγγέλλει κάνοντας λόγο περί ενός «πραξικοπήματος» το οποίο απειλεί την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και υπονομεύει τη δημοκρατία.
Το κυβερνών κόμμα του Νόμου και της Δικαιοσύνης (PiS) θα υποβληθεί πλέον προς συζήτηση και έγκριση στη Γερουσία. Το PiS διαθέτει την πλειοψηφία των εδρών και στα δύο σώματα του κοινοβουλίου της Πολωνίας.
Η πολωνική κυβέρνηση και το πολωνικό κοινοβούλιο αψηφούν έτσι την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία χθες προειδοποίησε τη Βαρσοβία να «αναστείλει» τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, απειλώντας σε διαφορετική περίπτωση να επιβάλει κυρώσεις χωρίς προηγούμενη.
Το σχέδιο νόμου εγκρίθηκε αφού 235 βουλευτές ψήφισαν υπέρ, 192 κατά και 23 μέλη της κάτω Βουλής απείχαν.
Στο πλευρό της Πολωνίας η Ουγγαρία
Πριν από λίγο ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Πέτερ Σιγιάρτο τάχθηκε στο πλευρό της Πολωνίας και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μην υπερβαίνει τα όρια της δικαιοδοσίας της.
Σύμφωνα με τον Σιγιάρτο, η Κομισιόν αναμιγνύεται σε εσωτερικές υποθέσεις της Πολωνίας και θα όφειλε να πάψει να «ενεργεί σαν πολιτικός οργανισμός».
«Στεκόμαστε στο πλευρό της Πολωνίας και καλούμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μην υπερβαίνει τη δικαιοδοσία της», επέμεινε ο επικεφαλής της ουγγρικής διπλωματίας.