Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Νεκρός με μια σφαίρα στο στήθος βρέθηκε Iσπανός τραπεζίτης

Νεκρός με μια σφαίρα στο στήθος βρέθηκε Iσπανός τραπεζίτης
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ισπανία, Τράπεζες,

Iσπανός τραπεζίτης, το όνομα του οποίου είχε φτάσει να συμβολίζει τη χρηματοπιστωτική κρίση και τη «φούσκα των ακινήτων» στη χώρα του, βρέθηκε νεκρός μέσα σε εξοχική κατοικία στην επαρχία της Κόρδοβας, όπως αποκάλυψε μέλος της οικογένειάς του.

Το πτώμα του Μιγκέλ Μπλέσα, που είχε γεννηθεί το 1947 και ήταν πρώην επικεφαλής του ταμιευτηρίου Caja Madrid, έφερε τραύμα από πυροβολισμό στο στήθος, είπε ο συγγενής, ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία του.

Εκπρόσωπος των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης της Ανδαλουσίας επιβεβαίωσε ότι βρέθηκε ένα πτώμα, αλλά απέφυγε να ανακοινώσει την ταυτότητα του θανόντος. Ο δικηγόρος του Μπλέσα δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος για κάποιο σχόλιο.

Είχε καταδικαστεί σε 13 χρόνια για εμπλοκή σε σκάνδαλο

Τον περασμένο Φεβρουάριο, ο Μπλέσα καταδικάστηκε σε κάθειρξη έξι ετών για την εμπλοκή του σε σκάνδαλο κατάχρησης πιστωτικών κρατών την εποχή που ήταν διοικητής της Caja Madrid. Είχε ασκήσει έφεση στην καταδικαστική απόφαση. Υπήρξε πρόεδρος της τράπεζας αυτής από το 1996 μέχρι το 2010, την περίοδο δηλαδή της οικονομικής άνθισης στην Ισπανία και της επακόλουθης «φούσκας» που οδήγησε τη χώρα σε κρίση.

Ο Μπλέσα και άλλοι μεγαλοτραπεζίτες, όπως και ο πρώην διευθυντής του ΔΝΤ Ροντρίγκο Ράτο, κατέληξαν να συμβολίζουν το πόσο είχε αποκοπεί η ισπανική ελίτ από τους απλούς ανθρώπους κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης που σημαδεύτηκε από ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στην Ευρώπη. Το 2013, στο αποκορύφωμα της ύφεσης, διέρρευσαν στον Τύπο φωτογραφίες που έδειχναν τον Μπλέσα να συμμετέχει σε εξωτικά σαφάρι, γεγονός που προκάλεσε σάλο στην Ισπανία.

Σε κάποιες από αυτές πόζαρε, με το όπλο στο χέρι, δίπλα στα πτώματα ζώων που είχε σκοτώσει, όπως μιας αρκούδας, ενός λιονταριού, μιας αντιλόπης, ενός ιπποπόταμου…

Η Caja Madrid συγχωνεύτηκε το 2010 με άλλα έξι ταμιευτήρια και δημιούργησαν την Bankia. Ωστόσο, η «βαριά κληρονομιά» της Caja Madrid και τα τεράστια στεγαστικά δάνεια που είχαν χορηγήσει τα άλλα ταμιευτήρια ανάγκασαν το ισπανικό κράτος να παρέμβει το 2012, στη μεγαλύτερη διάσωση τράπεζας που είχε γίνει ποτέ.

Σχετικά άρθρα