Επίθεση στην κυβέρνηση ότι είναι η χειρότερη που γνώρισε ο τόπος μετά τη μεταπολίτευση εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, που επανέλαβε ότι θα κατατεθεί αίτημα Εξεταστική Επιτροπή σε ό,τι αφορά τις συνομιλίες του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου με τον ισοβίτη για την υπόθεση του Noor 1.
Κατηγόρησε την κυβέρνηση για το καθυστερημένο κλείσιμο της αξιολόγησης, ενώ δήλωσε ότι είναι υπέρ των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα σε τομείς όπως η αποκομιδή των απορριμμάτων.
Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Star τόνισε για την οικονομία ότι «φτάσαμε στο σημείο να δεχθούμε μέτρα που ένα χρόνο πριν κανείς δεν μας ζητούσε. Περικοπή του αφορολόγητου μείωση των εισοδημάτων περικοπές στα ειδικά μισθολόγια από το 2019 και μετά» και πρόσθεσε ότι στο ζήτημα του χρέους «δεν κερδίσαμε τίποτε. Δεν πήραμε τίποτε στην ποσοτική χαλάρωση».
Δεσμεύτηκε ότι η Ν.Δ. ως επόμενη κυβέρνηση θα υιοθετήσει το μεταρρυθμιστικό σχέδιο του προγράμματος. «Όχι μόνο θα το υιοθετήσει αλλά θα το ενισχύσει. Απελευθερώσεις αγορών, στήριξη της επιχειρηματικότητας, χρειαζόμαστε μία μείωση φορολόγησης» τόνισε.
«Για να μπορέσουμε να περικόψουμε φόρους θα πρέπει να περικόψουμε δαπάνες. Στον τομέα της Υγείας, στα συστήματα προμηθειών, υπάρχει περιθώριο να περικοπούν δαπάνες» είπε.
Για τα πλεονάσματα
Ερωτηθείς για τα πλεονάσματα χαρακτήρισε υπερβολική τη δέσμευση που ανέλαβε ο κ. Τσίπρας καθώς «δεν δίνει περιθώρια στην οικονομία. Υιοθετώντας ένα τολμηρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων θα κερδίσει αξιοπιστία και μετά υπάρχει περιθώριο να διαπραγματευτεί εκ νέου τους όρους. Αφού έχουμε δώσει δείγματα γραφής» πρόσθεσε.
«Η κυβέρνηση δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των πολιτών, υπονομεύει και την ποιότητα της δημοκρατίας, είναι η χειρότερη κυβέρνηση που γνώρισε το τόπος από τη μεταπολίτευση» είπε επαναλαμβάνοντας το αίτημα για εκλογές.
Με αφορμή τους συμβασιούχους και τον τομέα της καθαριότητας των δήμων που απασχόλησε την επικαιρότητα, ο κ. Μητσοτάκης τάχθηκε υπέρ των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Δήλωσε υπέρμαχος των αποκρατικοποιήσεων καθώς όπως είπε πιστεύει στη δύναμη της επιχειρηματικότητας.
«Ο κανόνας 1 προς 5 στις προσλήψεις θα πρέπει να παραμείνει για 5 χρόνια. Εμείς δεν θέλουμε μία νέα στρατιά συμβασιούχων. Λέμε ξεκάθαρα υπογράφεις σύμβαση ορισμένου χρόνου ισχύει για τη διάρκεια των μηνών που υπογράφεις, μετά φεύγουν αυτοί και έρχονται άλλοι αν χρειάζονται. Για μένα οι συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα, όπως στην αποκομιδή απορριμμάτων, εάν το θέλουν οι δήμοι θα πρέπει να προχωρήσουν» σημείωσε.
Επανέλαβε την πρόθεση για περιορισμό του Δημοσίου χωρίς απολύσεις καθώς όπως εκτίμησε υπάρχει περιθώριο εξορθολογισμού.
Τι είπε για τον Βαγγέλη Μαρινάκη
Με αφορμή τις κατηγορίες για επαφές με τον επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη υπογράμμισε ότι δεν έχει «καμία ιδιαίτερη σχέση». «Οι σχέσεις μου με τους επιχειρηματίες ορίζεται από τον θεσμικό μου ρόλο. Ο κ. Τσίπρας και ο κ. Παππάς συναντούσε τον κ. Μαρινάκη και πανηγύριζε για την επιτυχία του διαγωνισμού για τις άδειες. Σε μία δημοκρατία το ποιος είναι ένοχος το κρίνει η δικαιοσύνη» πρόσθεσε.
Χαρακτήρισε απαράδεκτο να επικοινωνεί Υπουργός με ισοβίτη και επανέλαβε ότι η Ν.Δ. θα καταθέσει αίτημα για Εξεταστική Επιτροπή.
Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι οι τρομοκρατικές οργανώσεις οι οποίες δραστηριοποιήθηκαν στην Ελλάδα από τη μεταπολίτευση και μετά, έχουν αναφορές «στον χώρο της άκρας – άκρας αριστεράς», ενώ διευκρίνισε ότι πολιτική βία υπάρχει και από την άκρα δεξιά.
Όπως είπε, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ήταν μάρτυρες υπεράσπισης στη δίκη της «17 Νοέμβρη»
Καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι «έχει στην ουσία εκχωρήσει τα Εξάρχεια σε παρέες αντιεξουσιαστών», ενώ ερωτηθείς τι διαφορετικό θα έκανε ο ίδιος, απάντησε: «Εγώ θα επέβαλα τον νόμο».
Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι υπάρχουν «σημαντικές εστίες ανομίας» και στη δυτική Αττική.