Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ένας κροίσος με περιουσία δισ. δολαρίων ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και βουτηγμένος στα σκάνδαλα

Ένας κροίσος με περιουσία δισ. δολαρίων ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και βουτηγμένος στα σκάνδαλα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Μεχμέτ Χακάν Αττίλα, Μουμπαρίζ Μανσίμοφ, Ρεζά Ζαράμπ - Ριζά Σαράφ, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Σκάνδαλο, Τουρκία, Φετουλάχ Γκιουλέν,

Ένας πραγματικός κροίσος με περιουσία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία μόνο νόμιμα δεν απέκτησε, είναι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το 2008 πήρε δωράκι ένα τάνκερ αξίας 25 εκ. δολαρίων από τον Αζέρο δισεκατομμυριούχο Μουμπαρίζ Μανσίμοφ, ο οποίος δύο χρόνια πριν και με παρότρυνση του ίδιου του Ερντογάν είχε πάρει την τουρκική υπηκοότητα αλλάζοντας το επώνυμό του σε Γκουρμπάνογλου.

Η συμφωνία είναι σύνθετη αλλά, με λίγα λόγια, συμβαίνει το εξής: Ο Μανσίμοφ αγόρασε ένα δεξαμενόπλοιο και σύστησε το 2007 μια εταιρεία για να το ελέγχει στη Μάλτα.

Τον Οκτώβριο του 2008, μια άλλη εταιρεία με έδρα τη Νήσο του Μαν που ανήκε στον γαμπρό του Ερντογάν και στον γιο του αγόρασε όλες τις μετοχές της έναντι 25 εκατ. δολαρίων.

Την επόμενη μέρα, η επιχείρηση αυτή έλαβε δάνειο ύψους 18,4 εκατ. δολαρίων από τον Μανσίμοφ. Όλα φυσιολογικά μέχρι στιγμής.

Ωστόσο, τα έγγραφα δείχνουν ότι ο Μανσίμοφ υποσχέθηκε να πληρώσει για ολόκληρο το επταετές δάνειο μαζί με τους τόκους, με αντάλλαγμα τα δικαιώματα εκμίσθωσης έως το 2015 (τα υπόλοιπα 7 εκατ. δολάρια της τιμής αγοράς πληρώθηκαν από στενό προσωπικό φίλο του Ερντογάν για άγνωστους λόγους).

Η εταιρεία του Μανσίμοφ, η οποία ελέγχει τα δύο τρίτα των θαλάσσιων μεταφορών πετρελαίου του Εύξεινου Πόντου, παρέτεινε τη μίσθωση μέχρι το 2020 για 1,2 εκατ. δολάρια τον χρόνο.

Έτσι, η συμφωνία ανέρχεται σε 21,2 εκατομμύρια δολάρια με μεταφορά μετρητών από τον Μανσίμοφ στην οικογένεια του Ερντογάν.

Παρά την υποτιθέμενη πώληση του δεξαμενόπλοιου στον στενό φίλο που πλήρωσε τα 7 εκατ. δολάρια το 2011, σε τρεις περιπτώσεις από τότε, ο γαμπρός του Ερντογάν υπέγραψε έγγραφα που βεβαιώνουν ότι είναι ο «μοναδικός πραγματικός ιδιοκτήτης» του δεξαμενόπλοιου.

Το μονοπάτι μέσα σε αυτό το μπλεγμένο δίκτυο συναλλαγών ξεκινά από τα «Malta Files», μιας έρευνας που διεξάγεται από το EIC, με βάση μια διαρροή 150.000 κρυφών εγγράφων από έναν πάροχο νομικών, χρηματοπιστωτικών και εταιρικών υπηρεσιών με έδρα τη Μάλτα, μαζί με μια περιορισμένη έκδοση του δημόσιου μητρώου επιχειρήσεων της Μάλτας.

Συνολικά, περιλαμβάνονται περισσότερες από 50.000 εταιρείες. Το έργο έφερε κοντά 49 δημοσιογράφους από 13 οργανισμούς μέσων μαζικής ενημέρωσης σε 16 χώρες, όπως οι Intercept Brasil, L’ Espresso, Le Soir, NRC, Der Spiegel, Romanian Centre for Investigative Journalism/TheBlackSea.eu, Mediapart, Politiken, NewsWeek Serbia, El Mundo, Expresso, Dagens Nyheter, Malta Today και Agência Sportlight.

Οι φήμες αλλά και οι υποψίες λένε ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι σήμερα ένας εξαιρετικά πλούσιος άνδρας με περιουσία ύψους αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ.

Την περιουσία του την απέκτησε από το 2003 και μετά, όταν πήρε την εξουσία στην Τουρκία.

Τα σκάνδαλα της οικογένειας Ερντογάν άρχισαν να βγαίνουν στη φόρα τον Δεκέμβριο του 2013, εξαιτίας των αποκαλύψεων για τις σχέσεις του ισχυρού άνδρα της Τουρκίας με τον Αζέρο ιρανικής υπηκοότητας επιχειρηματία Ρέζα Ζαράμπ και τη μεγάλη υπόθεση δωροδοκίας τεσσάρων Τούρκων υπουργών.

Ο Ζαράμπ συνελήφθη από τις διωκτικές Αρχές στην Κωνσταντινούπολη με κατηγορίες για δωροδοκία και λαθρεμπόριο, αλλά σύντομα απελευθερώθηκε.

Η εισαγγελική έρευνα δεν προχώρησε ποτέ γιατί ο Ερντογάν κατηγόρησε ότι πίσω της βρισκόταν το δίκτυο του αυτοεξόριστου ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν που επιχείρησε να τον ανατρέψει με σκανδαλολογία.

Τότε το καθεστώς Ερντογάν άρχισε να αποκαλεί τους γκιουλενιστές “παράλληλο κράτος” και έτσι ξεκίνησε το “μίσος” μεταξύ Ερντογάν και Γκιουλέν, που μέχρι πριν ήταν σύμμαχοι.

Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016, ο γκιουλενιστές βαφτίστηκαν εκ νέου από το τουρκικό καθεστώς ως “τρομοκρατική οργάνωση FETO”.

Η αποκάλυψη των σκανδάλων του Ερντογάν το 2013 θεωρείται από τους προπαγανδιστές του καθεστώτος ως η πρώτη απόπειρα πραξικοπήματος των γκιουλενιστών.

Τελικά ο Ρέζα Ζαράμπ συνελήφθη από τις αμερικανικές Αρχές στο Μαϊάμι τρία χρόνια αργότερα, στις 19 Μαρτίου του 2016, κατηγορούμενος για παραβίαση του εμπάργκο εναντίον του Ιράν και για ξέπλυμα «βρώμικου χρήματος».

Ο Ζαράμπ έχει στενές σχέσεις με την οικογένεια Ερντογάν, καθώς μεταξύ άλλων προσέφερε ποσό 4,5 εκατομμυρίων δολαρίων σε φιλανθρωπικό οργανισμό που ίδρυσε η σύζυγος του Τούρκου προέδρου, Εμινέ.

Στα τέλη Μαρτίου 2017 συνελήφθη στις ΗΠΑ και ο αντιπρόεδρος της μεγαλύτερης τουρκικής κρατικής τράπεζας Halkbank, Mεχμέτ Χακάν Ατίλα, σχετικά με την υπόθεση των παράνομων συναλλαγών με το Ιράν όπου εμπλέκεται ο Ρέζα Ζαράμπ.

Ο συλληφθείς Ατίλα φέρεται να είναι ο “ταμίας” του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Και ο Μεχμέτ Χακάν Ατίλα είχε εμπλακεί στο μεγάλο σκάνδαλο δωροδοκίας των τεσσάρων Τούρκων υπουργών το 2013.

Και οι τέσσερις οδηγήθηκαν σε παραίτηση, αλλά δεν τιμωρήθηκαν ποτέ. Όταν παραιτήθηκαν οι υπουργοί του, ο Ερντογάν ήταν ακόμα πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής είχε υποστηρίξει ότι έπεσαν “θύματα συνωμοσίας” του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν.

Ο Ερντογάν είχε κατηγορήσει το 2013 τον Γκιουλέν ότι επηρέαζε την Αστυνομία και τη Δικαιοσύνη, με στόχο να τον πλήξει προσωπικά και πολιτικά.

Ο Ερντογάν άσκησε ασφυκτικές και έντονες παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη. Οι διώξεις εναντίον των Τούρκων υπουργών αποσύρθηκαν και η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο.

Η Halkbank ελέγχεται απόλυτα από το περιβάλλον του Τούρκου προέδρου και είναι μέρος της οικονομικής πολιτικής που ασκεί η Τουρκία στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή.

Ο Ατίλα κατηγορείται από τον εισαγγελέα των ΗΠΑ πως βοήθησε τον συνέταιρο της οικογένειας Ερντογάν, τον Ρεζά Ζαράμπ να παρακάμψει τις κυρώσεις εναντίον του Ιράν και να σταλούν με παράνομο τρόπο εκατομμύρια δολάρια.

Σχετικά άρθρα