Με “γαλλικό” κλειδί την πρόταση του Παρισιού, την οποία επιχειρεί να εμπλουτίσει με το αίτημα για αναπτυξιακές δράσεις η Αθήνα, ο Αλέξης Τσίπρας προετοιμάζει το έδαφος για το επικείμενο Eurogroup και την επίτευξη μίας λύσης που θα ανοίξει καθαρό διάδρομο στην ελληνική οικονομία.
Στο πλαίσιο αυτό σήμερα ο Πρωθυπουργός αλλά και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υποδέχονται τον Γάλλο υπουργό Μπρούνο Λεμέρ, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα είχε κύκλο επαφών με τους Γερούν Ντάισελμπλουμ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Πιερ Κάρλο Παντοάν καθώς και με την επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία θα δώσει το παρόν στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου.
Η παρουσία της σιδηράς κυρίας του ΔΝΤ από μόνη της αποτελεί σαφή ένδειξη για “λευκό καπνό” την προσεχή Πέμπτη, με την Αθήνα να επιχειρεί μέσα από την πρόταση για αναπτυξιακές δράσεις να γεφυρώσει τις διαφορετικές προβλέψεις μεταξύ ΔΝΤ και ευρωπαϊκών θεσμών, ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
Η γαλλική πρόταση στηρίζεται στη λογική της σύνδεσης ελάφρυνσης του χρέους με την ανάπτυξη, με τις παρεμβάσεις ελάφρυνσης του χρέους να περιορίζονται, όταν ο ρυθμός ανάπτυξης θα ενισχύεται και αντιστρόφως.
Αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα ξεκινήσει σειρά τηλεφωνικών επαφών με όλους τους «βασικούς παίκτες» στο θέμα του ελληνικού χρέους και στο Eurogroup.
Αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Μπρούνο Λεμέρ, πληροφορίες του TRIBUNE αναφέρουν πως ο Αλέξης Τσίπρας θα ξεκινήσει έναν νέο γύρο πολιτικών επαφών σε ανώτατο επίπεδο με όλους τους βασικούς παίχτες του ελληνικού προγράμματος.
Στο πλαίσιο αυτό, αν και το Μαξίμου κρατά κλειστά τα χαρτιά του, θεωρείται βέβαιο πως ο κ. Τσίπρας θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον Πιερ Μοσκοβισί, ενώ πιθανότατα και με την Κριστίν Λαγκάρντ και τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν.
Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να υπάρχει νέος ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας και με την Καγκελαρία και την Άνγκελα Μέρκελ, την ώρα που το Βερολίνο έχει επιδείξει θετική στάση ως προς την πρόταση της Αθήνας για αναπτυξιακό “γεφύρωμα” των διαφορών για την ανάπτυξη και το χρέος.
Όπως έγραψε ήδη από το Σάββατο το TRIBUNE, στόχος της Ηρώδου Αττικού είναι τις προσεχείς ημέρες να καταθέσει τη δική της πρόταση, στη βάση της γαλλικής για ρήτρα ανάπτυξης και με τις απαραίτητες “προσθήκες” που θα γεφυρώσουν τις διαφορές Ευρώπης και ΔΝΤ για τις προβλέψεις της ανάπτυξης και για τα απαιτούμενα μέτρα για το χρέος.
Το Μαξίμου φέρεται, πάντως, να εκτιμά ότι στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, μπορεί να επιτευχθεί μια συμφωνία, που θα επιτρέπει υπό προϋποθέσεις στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να εντάξει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ώστε να υπάρχει ανοικτή η προοπτική εξόδου στις αγορές έστω και δοκιμαστικά, έστω και στο τέλος του έτους.
Επιδιώκει, επίσης, στο σχέδιο συμπερασμάτων του Eurogroup, η προβλεπόμενη παράταση της μέσης σταθμισμένης διάρκειας «από 0 έως 15 χρόνια» να αλλάξει και να γίνει «έως 20 χρόνια» ή, έστω «έως 18 χρόνια», αυξάνοντας δηλαδή το χρονικό όριο και σβήνοντας το «0».
Επιπλέον, επιθυμεί και να απαλειφθεί η φράση ότι η μη χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ οφείλεται στις αμφιβολίες που έχει το Ταμείο για τη βιωσιμότητα του χρέους.
Τέλος, η Αθήνα ζητεί μεγαλύτερη δόση από τα 8 δισ. που γίνεται λόγος, ευελπιστώντας πως το ύψος της μπορεί να ανέλθει και στα 11 δισ. ευρώ!
«Θέλω λύση στο Eurogroup, δεν είναι επιθυμία μου να πάω το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής, αλλά αν χρειαστεί, θα το κάνω», τόνισε μεταξύ άλλων στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλ. Τσίπρας δίνοντας στο στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων.
“Όλες οι πλευρές εργάζονται για μία λύση στο Eurogroup και πλέον υπάρχουν σαφείς προϋποθέσεις για να επιτευχθεί αυτό” σημειώνει στο TRIBUNE κυβερνητικός αξιωματούχος, υπενθυμίζοντας ωστόσο πως εάν δεν καταστεί εφικτό, ο δίαυλος επικοινωνίας με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, είναι ανοιχτός ενόψει της 22ηας Ιουνίου.