Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

DW: Πώς θα ψηφίσουν οι φτωχές περιοχές της βόρειας Αγγλίας;

DW: Πώς θα ψηφίσουν οι φτωχές περιοχές της βόρειας Αγγλίας;
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αγγλία, Βρετανία, Εκλογές, Εκλογές Βρετανία 2017, Ηνωμένο Βασίλειο, Ντέιβιντ Κάμερον, Τερέζα Μέι,

Ήταν κυρίως οι πρώην βιομηχανικές περιοχές της Βόρειας Αγγλίας που ψήφισαν υπέρ του Brexit. Οι κάτοικοι βιώνουν στο πετσί τους τις κοινωνικές ανισότητες και βρίσκονται σε δίλημμα για το τι θα ψηφίσουν στις εκλογές, σύμφωνα με την DW.

Κάθε Παρασκευή στην κοινότητα Άρμουρθορνε της πόλης Σέφιλντ στη Βόρεια Αγγλία, εθελοντές προετοιμάζουν ένα δωρεάν ζεστό γεύμα για όσους το επιθυμούν. Για πολλούς είναι το μόνο ζεστό γεύμα της εβδομάδας. Η συνοικία Άρμουρθορνε είναι μια από τις πιο φτωχές της βόρειας Αγγλίας. Περίπου το 50% των παιδιών εδώ μεγαλώνουν στην ανέχεια. Στο Σέφιλντ, μια πόλη με 500.000 κατοίκους λειτουργούν συνολικά 18 συσσίτια.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, μετά από τη μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικών παροχών του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, ο αριθμός εκείνων που δεν έχουν στη διάθεσή τους αρκετά τρόφιμα έχει αυξηθεί σημαντικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Trussel Trust, το μεγαλύτερο δίκτυο συσσιτίων στην Μεγάλη Βρετανία, ανακοίνωσε ότι προσέφερε μόνο πέρυσι γεύματα για συνολικά μισό εκατομμύριο ανθρώπους.

Παρά την ανέχεια που καταγράφεται σε πολλές περιοχές της βόρειας Αγγλίας, η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι έχει να παρουσιάσει θετικά αποτελέσματα ως προς την πορεία της οικονομίας. Από το 2013 μέχρι σήμερα, ο δείκτης ανάπτυξης βρίσκεται στο 2% ετησίως και η ανεργία στη Βρετανία ανήκει στις χαμηλότερες της ΕΕ. Συνήθως όμως οι περισσότερες νέες θέσεις εργασίας αφορούν την χαμηλόμισθη απασχόληση.

Επιπλέον, από την οικονομική ανάπτυξη δεν ωφελήθηκαν όλες οι περιοχές της χώρας. Είναι ενδεικτικό ότι το ίδρυμα Resolution διαπιστώνει τα τελευταία χρόνια την μεγαλύτερη αύξηση ανισοτήτων από την δεκαετία του ΄80. Ήδη τότε οι ιδιωτικοποιήσεις και η αποβιομηχανοποίηση που προώθησε η τότε πρωθυπουργός Μάργκαρετ Θάτσερ έπληξαν κυρίως το βόρεια τμήμα της Αγγλίας.

Μειώσεις στο εισόδημα μέχρι και 5% λόγω Brexit

Στον προεκλογικό τους αγώνα και τα δύο κόμματα υποσχέθηκαν περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη. Ο Μάθιου Φλίντερς, πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Σέφιλντ, εκτιμά ότι η συζήτηση για το Brexit, αλλά και ζητήματα ασφαλείας, μονοπώλησαν την προεκλογική περίοδο. Κατά την άποψη του βρετανού καθηγητή, μεγάλο μέρος του πληθυσμού της χώρας αισθάνεται ολοένα και πιο έντονα στην καθημερινότητά του τις εντεινόμενες ανισότητες.

Κυρίως εκείνοι που ψήφισαν πέρυσι τον Ιούνιο υπέρ του Brexit, στα παραδοσιακά προπύργια των Εργατικών, βρίσκονται σήμερα σε δίλλημα για το τι θα ψηφίσουν. Διότι η Τερέζα Μέι κατάφερε κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα να κάνει το σκληρό Brexit σημαία των συντηρητικών. Από την πλευρά τους οι Εργατικοί είχαν δυσκολίες να πείσουν τους παραδοσιακούς τους ψηφοφόρους με μια νέα εκδοχή της κοινωνικής δικαιοσύνης, εκτιμά ο βρετανός πολιτικός επιστήμονας Μάθιου Φλίντερς.

Ας σημειωθεί ότι οι συντηρητικοί έχουν παγώσει τις περισσότερες κοινωνικές παροχές μέχρι το 2019. Την ίδια στιγμή στον απόηχο του δημοψηφίσματος για το Brexit, το κόστος ζωής αυξάνεται και λόγω της χαμηλότερης ισοτιμίας της λίρας από το περασμένο καλοκαίρι. Το γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Μελετών προειδοποιεί μάλιστα για πραγματικές μειώσεις στο εισόδημα των βρετανικών νοικοκυριών κατά περίπου 5%.

Σχετικά άρθρα