Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Ρωσία θεωρεί απαράδεκτη μια λύση του Κυπριακού με οποιοδήποτε κόστος

Η Ρωσία θεωρεί απαράδεκτη μια λύση του Κυπριακού με οποιοδήποτε κόστος
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Κυπριακό Ζήτημα, Κύπρος, Μαρία Ζαχάροβα, Ρωσία,

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών διέψευσε τους ισχυρισμούς ορισμένων δυτικών ΜΜΕ ότι η Ρωσία προσπαθεί να αποτρέψει την επανένωση της Κύπρου.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, η εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, είπε ότι «τέτοιου είδους ισχυρισμοί αντανακλούν την δυσαρέσκεια ορισμένων πολιτικών δυνάμεων που επικεντρώνονται σε ορισμένους κύκλους στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο για τη θέση αρχής μας για το κυπριακό ζήτημα.

»Η θέση αυτή παραμένει αμετάβλητη: είμαστε υπέρ της επίτευξης μιας συνολικής, δίκαιης και βιώσιμης διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος προς όφελος όλων των κατοίκων του νησιού.

»Θα στηρίζουμε εκείνη την λύση που θα βρεθεί από τους ίδιους του Κύπριους.

»Θεωρούμε απαράδεκτη κάθε προσπάθεια να επηρεαστεί η διαπραγματευτική διαδικασία έξωθεν με στόχο την τεχνητή επιτάχυνση της και την εξεύρεση λύσης στο κυπριακό ζήτημα με οποιοδήποτε κόστος.

»Χαιρετίζουμε την επιστροφή των ηγετών των κυπριακών κοινοτήτων στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

»Παρακολουθούμε εκ του σύνεγγυς την εξέλιξη της νέας φάσης του διακοινοτικού διαλόγου και ευχόμαστε σε αυτήν επιτυχία».

Αναφερόμενη ιδιαίτερα στους “αντι-ρωσικούς υπαινιγμούς” δυτικών ΜΜΕ, η Μαρία Ζαχάροβα έκανε λόγο για ενός είδους “προπέτασμα καπνού”, εννοώντας προσπάθεια απόκρυψης της αλήθειας ή αποπροσανατολισμού από «τα πραγματικά προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν στο πλαίσιο της κυπριακής διευθέτησης, και ιδιαίτερα, οι εξωτερικές πτυχές ασφάλειας του κυπριακού κράτους».

«Μας προκαλεί απογοήτευση το γεγονός ότι στη συζήτηση αυτών των θεμάτων δεν συμμετέχουν τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», συνέχισε η Μαρία Ζαχάροβα, προσθέτοντας ότι είναι προφανές ότι το σύστημα εγγυήσεων που επιβλήθηκε στους Κυπρίους με τις συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου το 1960, απέδειξε την αναποτελεσματικότητα του.

«Πιστεύουμε ότι η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της μελλοντικής ενωμένης Κύπρου μπορούν να εξασφαλιστούν πιο αξιόπιστα με εγγυήσεις από πλευράς Συμβούλιου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

«Θα ήθελα να τονίσω για άλλη μια φορά την πεποίθησή μας ότι η διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος μπορεί να είναι πράγματι μακροπρόθεσμη και σταθερή μόνο σε περίπτωση που αυτή είναι αποτέλεσμα έκφρασης πολιτικής βούλησης, τόσο των Ελληνοκυπρίων, όσο και των Τουρκοκυπρίων, και γίνει δεκτή από τον πληθυσμό του νησιού.

»Με αυτή την άποψη, εξ όσων μπορούμε να κρίνουμε, συμφωνούν οι ηγέτες των δύο κυπριακών κοινοτήτων. Η προσέγγιση αυτή υπαγορεύεται από την κοινή λογική.

»Οι ισχυρισμοί δε περί ορισμένων προσπαθειών της Ρωσίας να επιβραδύνει τη διαπραγματευτική διαδικασία δεν υποστηρίζονται από κανένα γεγονός και είναι απλά παράλογοι.

»Αναπτύσσουμε με επιτυχία τις σχέσεις με τη Δημοκρατία της Κύπρου σε διάφορους τομείς και είμαστε βέβαιοι ότι θα συνεχίσουν να ενισχύονται και μετά την επανένωση του νησιού.

»Γνωρίζουμε τη διάθεση της κυπριακής ηγεσίας για σταθερή προώθηση της συνεργασίας μας.

»Πιστεύουμε ότι οι επιθέσεις ορισμένων ΜΜΕ κατά της Ρωσίας δεν ωφελούν τη διαδικασία αυτή και δεν είναι προς το συμφέρον των ίδιων των Κυπρίων», κατέληξε η Μαρία Ζαχάροβα.

Σχετικά άρθρα