Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η αλήθεια για τους ισλαμιστές που κάνουν απεργία πείνας στις ισραηλινές φυλακές

Η αλήθεια για τους ισλαμιστές που κάνουν απεργία πείνας στις ισραηλινές φυλακές
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ισραήλ, Μαρουάν Μπαργούτι, Παλαιστίνη, Παλαιστίνιοι,

Πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας ρεπορτάζ στον διεθνή και ελληνικό Τύπο για την απεργία πείνας που έχουν ξεκινήσει τουλάχιστον χίλιοι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι.

Η απεργία πείνας με αρκετά αιτήματα πυροδοτήθηκε από τον Παλαιστίνιο ηγέτη και κρατούμενο, Μαρουάν Μπαργούτι (Marwan Barghouti), με τον ισχυρισμό ότι οι Παλαιστίνιοι δεν τυγχάνουν δίκαιης μεταχείρισης.

Μάλιστα, οι New York Times φιλοξένησαν πρόσφατα άρθρο του Μπαργούτι με τους ισχυρισμούς του περί άδικης μεταχείρισης.

Η παρουσίαση των NYT διαστρέβλωσε τελείως την αλήθεια καθώς δεν διασταύρωσε καθόλου τα λεγόμενα του, ούτε ανέφερε το γεγονός ότι ο Barghouti έχει καταδικαστεί σε φυλάκιση για την δολοφονία Ισραηλινών.

Το δημοσίευμα προκάλεσε την οργή της Ισραηλινής Κυβέρνησης και καταδικάστηκε από τον ίδιο τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό, κ. Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Κάποια άλλα μέσα στην Ευρώπη έφτασαν ακόμα και στο σημείο να χαρακτηρίσουν τον Μαρουάν Μπαργούτι ως τον «Παλαιστίνιο Μαντέλα». Αυτό όμως απέχει πολύ από την πραγματικότητα.

Ο Μαρουάν Μπαργούτι, δεν είναι ένας απλός Παλαιστίνιος ηγέτης, αλλά έχει καταδικαστεί σε φυλάκιση για συμμετοχή σε δολοφονίες και τρομοκρατία.

Ήταν ένας από τους ηγέτες της Δεύτερης Ιντιφάντα (2001-2005), χαρακτηριστικό της οποίας ήταν οι τρομοκρατικές ενέργειες Παλαιστινίων εναντίον Ισραηλινών πολιτών με βομβιστές αυτοκτονίας και ένοπλες επιθέσεις.

Ο Μαρουάν Μπαργούτι ήταν ο ιδρυτής της τρομοκρατικής οργάνωσης Ταξιαρχίες Μαρτύρων του Άλ Άκσα που προκάλεσε τον θάνατο δεκάδων Ισραηλινών σε βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας και ένοπλες επιθέσεις κατά την διάρκεια της Δεύτερης Ιντιφάντα.

Ήταν επίσης ο ηγέτης της Tanzim, της ένοπλης πτέρυγας της παλαιστινιακής οργάνωσης Fatah, η οποία επίσης προχώρησε σε επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών πολιτών.

Στα εγκλήματα στα οποία συμμετείχε ή που πραγματοποιήθηκαν υπό την ηγεσία του Barghouti ως ηγέτη τρομοκρατικών οργανώσεων περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

• Η δολοφονία του Έλληνα Μοναχού, Γερμανού Τσιμπουχτσάκη, στην Ιερουσαλήμ στις 12 Ιουνίου 2002. Το δικαστήριο έκρινε πως ήταν άμεση η συμμετοχή του Μαρουάν Μπαργούτι στην δολοφονία.

• Η δολοφονία της Ισραηλινής Yoela Hen στην Ιερουσαλήμ στις 15 Ιανουαρίου 2002. Το δικαστήριο έκρινε πως ήταν άμεση η συμμετοχή του Μαρουάν Μπαργούτι στην δολοφονία της.

• Επίθεση με πυροβολισμούς σε τελετή εβραϊκής θρησκευτικής ενηλικίωσης Bat Mitzha σε αίθουσα δεξιώσεων της Ισραηλινής πόλης Hadera στις 17 Ιανουαρίου 2002. Έξι Ισραηλινοί σκοτώθηκαν και 26 τραυματίστηκαν.

• Επίθεση με πυροβολισμούς στον Οδό Jaffa της Ιερουσαλήμ στις 22 Ιανουαρίου 2002. Δύο Ισραηλινοί σκοτώθηκαν και 27 τραυματίστηκαν. Το δικαστήριο έκρινε πως ήταν άμεση η συμμετοχή του Barghouti στην επίθεση.

• Ένοπλη επίθεση στην συνοικία Neve Ya’acov της Ιερουσαλήμ στις 25 Φεβρουαρίου 2002 κατά την οποία σκοτώθηκε μία Ισραηλινή αστυνομικός και τραυματίστηκαν 9 Ισραηλινοί πολίτες.

• Η δολοφονία Ισραηλινού σε εργοστάσιο παραγωγής καφέ στην βιομηχανική ζώνη Atarot της Ιερουσαλήμ στις 27 Φεβρουαρίου 2002.

• Βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας που πραγματοποιήθηκε από τον Παλαιστίνιο Daryan Abu Aysha στο σημείο ελέγχου Maccabim κατά την οποία σκοτώθηκαν δύο αστυνομικοί. Το δικαστήριο έκρινε πως ήταν άμεση η συμμετοχή του Barghouti στην επίθεση.

• Ένοπλη επίθεση σε ψαροταβέρνα στο Τελ Αβίβ στις 5 Μαρτίου 2002, κατά την οποία σκοτώθηκαν τρεις Ισραηλινοί και τραυματίστηκαν 31.

Οι Ισραηλινοί που έχασαν ζωή τους ήταν ο Eli Dahan, ο Yosef Habi και ο Salim Barakat. Το δικαστήριο έκρινε πώς ήταν άμεση η συμμετοχή του Barghouti στην επίθεση.

Ο Μαρουάν Μπαργούτι συνελήφθη τελικά από τις Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις σε επιχείρηση στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης στις 14 Απριλίου 2002.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι παραπάνω επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν μετά τις σημαντικές διαβουλεύσεις ειρήνης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων που πραγματοποιήθηκαν στο Camp David των ΗΠΑ το 2000 υπό την αιγίδα του τότε Αμερικανού Πρόεδρου, Μπιλ Κλίντον, οι οποίες προέβλεπαν την δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους.

Εάν η Παλαιστινιακή ηγεσία και ο Barghouti πράγματι επεδίωκαν την δημιουργία παλαιστινιακού κράτους που θα ζούσε ειρηνικά δίπλα στο Ισραήλ, θα είχαν υποστηρίξει τις προτάσεις του Camp David καθώς και τις άλλες προτάσεις ειρήνης του Ισραήλ στα χρόνια που ακολούθησαν.

Αντ’ αυτού, μετά την απόρριψη των προτάσεων του Camp David, η παλαιστινιακή ηγεσία και ο Μαρουάν Μπαργούτι επέλεξαν τον δρόμο της βίας, διαλύοντας την ειρηνευτική διαδικασία.

Στις 20 Μαϊου 2004, ο Μαρουάν Μπαργούτι καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης πέντε φορές ισόβια για πέντε υποθέσεις δολοφονίας αθώων Ισραηλινών πολιτών συν 40 χρόνια κάθειρξης για την απόπειρα δολοφονίας Ισραηλινών από ποινικό δικαστήριο του Ισραήλ.

Αθωώθηκε για άλλες 21 υποθέσεις δολοφονιών σε 33 άλλες επιθέσεις βάσει έλλειψης στοιχείων παρά τις μεγάλες υποψίες συμμετοχής του σε αυτές.

Κατά την διάρκεια της δίκης του, o Barghouti δεν έδειξε καμία μεταμέλεια για τα εγκλήματά του. Μάλιστα, μετά την φυλάκισή του, έχει συνεχίσει τις εκκλήσεις του για ένοπλο αγώνα κατά του Ισραήλ.

Τον Νοέμβριου του 2014, απηύθυνε έκκληση στην Παλαιστινιακή Αρχή να σταματήσει την συνεργασία της σε θέματα ασφάλειας με το Ισραήλ και να εξαπολύσει μια Τρίτη Ιντιφάντα.

Σε ότι αφορά στους ισχυρισμούς περί άδικης μεταχείρισης των κρατουμένων στις Ισραηλινές φυλακές, πρέπει να τονιστεί ότι οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι έχουν όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο.

Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις, οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι απολαμβάνουν προνόμια πέραν των δικαιώματά τους στην Συνθήκη της Γενεύης.

Παραδείγματος χάριν, ο Μαρουάν Μπαργούτι, ολοκλήρωσε το διδακτορικό του από ισραηλινό πανεπιστήμιο κατά την διάρκεια της κράτησής του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μαρουάν Μπαργούτι έχει επιβραβευθεί από τους Παλαιστινίους για τις εγκληματικές πράξεις του.

Ενώ βρίσκεται στην φυλακή, συνεχίζει να λαμβάνει μισθό από την Παλαιστινιακή Αρχή.

Υπολογίζεται ότι μέχρι την ηλικία των 85, ο Μπαργούτι, θα έχει λάβει σχεδόν 1.000.000 δολάρια σε μισθούς από την Παλαιστινιακή Αρχή, ο προϋπολογισμός της οποίας χρηματοδοτείται εν μέρει από τα λεφτά φορολογούμενων πολλών δημοκρατικών χωρών.

Ο ισχυρισμός του Μαρουάν Μπαργούτι ότι 200 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι έχουν πεθάνει στις Ισραηλινές φυλακές από το 1967 δεν έχει καμία βάση.

Οι φυλακισμένοι και κρατούμενοι στο Ισραήλ αντιμετωπίζονται με ανθρωπισμό σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.

Την τελευταία δεκαετία μόλις ένας κρατούμενος έχει πεθάνει με βίαιο τρόπο κατά την διάρκεια εξέγερσης.

Η απεργία πείνας του Μπαργούτι αποτελεί μέρος της προσπάθειάς του να ανακτήσει κάποιο ρόλο στην εσωτερική παλαιστινιακή πολιτική σκηνή.

Ο ίδιος βρίσκεται εκτός δημοσιότητας τα τελευταία χρόνια και τον περασμένο Φεβρουάριο απέτυχε να κατακτήσει την θέση του Αναπληρωτή Προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στην απεργία πείνας συμμετέχουν και 400 στελέχη της ισλαμικής τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς.

Ως γνωστόν, η Χαμάς απορρίπτει εξ ολοκλήρου την ειρηνευτική διαδικασία με το Ισραήλ.

Ευθύνεται επίσης για την δολοφονία τουλάχιστον χιλίων Ισραηλινών πολιτών και την ρίψη δεκάδων χιλιάδων ρουκετών εναντίον του Ισραήλ από την Λωρίδα της Γάζας, την οποία κατέλαβε δια της βίας το 2007.

Η ρίψη ρουκετών από την Χαμάς έχει οδηγήσει σε τρεις πολέμους με το Ισραήλ.

Με αυτά τα δεδομένα, και ενώ οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι αντιμετωπίζονται σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο στις Ισραηλινές φυλακές, δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ο Υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας του Ισραήλ, Gilad Erdan, απέρριψε τις απαιτήσεις των Παλαιστινίων κρατουμένων, καθώς είναι αδύνατον το Ισραήλ να υποκύψει στους εκβιασμούς του Μαρουάν Μπαργούτι και μελών τρομοκρατικών οργανώσεων που ευθύνονται για την δολοφονία εκατοντάδων Ισραηλινών πολιτών.

Σχετικά άρθρα