Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η πρώτη αντίδραση του Μαξίμου – Όλο το παρασκήνιο για το “κλείδωμα” της συμφωνίας

Η πρώτη αντίδραση του Μαξίμου – Όλο το παρασκήνιο για το “κλείδωμα” της συμφωνίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Eurogroup, Αλέξης Τσίπρας, Άνγκελα Μέρκελ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Γερούν Ντάισελμπλουμ, Μάλτα, Μέγαρο Μαξίμου, Μνημόνιο,

Επετεύχθη ο στόχος για μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο των μέτρων και αντιμέτρων για το 2019 και το 2020, σημειώνουν κυβερνητικές πηγές σχετικά με την καταρχήν συμφωνία που υπήρξε στη συνεδρίαση του Eurogroup στη Μάλτα.

Όπως αναφέρουν, στα εργασιακά συμφωνήθηκε η επαναφορά στην ευρωπαϊκή κανονικότητα με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις από τον Σεπτέμβριο του 2018, τόσο με την αρχή της επεκτασιμότητας όσο και με αυτή της ευνοϊκότερης ρύθμισης. Υπογραμμίζουν ότι αποκρούστηκαν: λοκ άουτ και αύξηση ορίου ομαδικών απολύσεων.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως «τα θετικά δημοσιονομικά αποτελέσματα του 2016 καθώς και οι συνομιλίες του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα σε κορυφαίο επίπεδο, συνέβαλαν καθοριστικά στο να βρεθεί κοινό έδαφος και λύση στο Eurogroup».

Τέλος, υπογραμμίζουν ότι στην τελική συμφωνία θα περιλαμβάνεται πακέτο θετικών μέτρων ύψους 2% του ΑΕΠ που θα αφορούν την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, καθώς και σειρά αλλαγών στον ΕΝΦΙΑ και τη φορολογία εισοδήματος.

Την ίδια ώρα, από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα εξαπολύεται σδοφρή επίθεση στη ΝΔ, με κυβερνητικούς αξιωματούχους να τονίζουν πως “το βέρτιγκο της ΝΔ δεν έχει προηγούμενο. Μέχρι χθες ήθελε να κλείσει η συμφωνία, χωρίς καμιά διαπραγμάτευση, και ζητούσε «τόσα και άλλα τόσα μέτρα».

Στο ίδιο μήκος κύματος, από το γραφείο Τύπου του Αλέξη Τσίπρα αναφέρεται πως “σήμερα που επιβεβαιώθηκε ο μηδενικός δημοσιονομικός αντίκτυπος των μέτρων και η επαναφορά της εργασιακής κανονικότητας, η ΝΔ στέρεψε από επιχειρήματα και εγκαλεί την κυβέρνηση γιατί έκλεισε τη συμφωνία! Έμεινε με το διαρκές αίτημα των εκλογών, για να επιβεβαιώσει το φόβο των ίδιων των στελεχών της ότι καταντούν γραφικοί.

Λευκός καπνός στη Μάλτα: Επιστρέφουν οι θεσμοί – «Κλείδωσε» η συμφωνία

«Πράσινο φως» από τη Βαλέτα της Μάλτας, με την απόφαση του Eurogroup για επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων να επιβεβαιώνει την κυβερνητική αισιοδοξία για λύση στο σημερινό Eurogroup.

Εάν ένα πράγμα επιβεβαιώθηκε από το Eurogroup της Μάλτας αλλά και τις επαφές του Αλέξη Τσίπρα καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, είναι ότι όσο και αν ορισμένοι επιμένουν στις τεχνοκρατικές διαβουλεύσεις, η συμφωνία για την τυπική ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης πέρασε πρωτίστως από το πολιτικό κόσκινο όλων των πλευρών.

Πληροφορίες του TRIBUNE αναφέρουν πως η επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων για να κλειδώσουν τις εκκρεμότητες στο ευρύτερο συμφωνημένο πολιτικό πλαίσιο θα γίνει πιθανότατα τη Μεγάλη Δευτέρα.

Η συμφωνία, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, επετεύχθη στη βάση της πρότασης για 1+1% μέτρα και αντίμετρα για το 2019 και το 2020, με το δημοσιονομικό μείγμα να παραμένει ισοσκελισμένο, δηλαδή μηδενικού δημοσιονομικού αποτελέσματος.

Από το Μέγαρο Μαξίμου προσδοκούν πλέον την τάχιστη ολοκλήρωση των τεχνικών διαβουλεύσεων, ώστε να επιτευχθεί άμεσα το Staff Level Agreement, προκειμένου να υπάρξουν θετικές εξελίξεις στον μεγάλο στόχο που είναι η ολοκλήρωση της συνολικής συμφωνίας, εί δυνατόν και εντός Απριλίου.

Η επίτευξη δηλαδή συμφωνίας και για το μεσοπρόθεσμο διάστημα μετά το 2018 αλλά και για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος, τα οποία με τη σειρά τους θα διασφαλίσουν την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE της ΕΚΤ και θα στείλει σαφές μήνυμα οριστικής ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας στις διεθνείς αγορές.

«Μετά το stuff level agreement θα επιστρέψουμε στις συζητήσεις για το χρέος για να έχουμε συνολική πολιτική συμφωνία που πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό. Τα μεγάλα ζητήματα έχουν επιλυθεί» ανέφερε χαρακτηριστικά στο ίδιο μήκος κύματος ο επικεφαλής του Eurogroup,Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης.

Στην επίτευξη συμφωνίας στο σημερινό Eurogroup συνέτειναν τόσο οι αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επικοινωνίες του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα από το περασμένο Σάββατο με ανώτατους αξιωματούχους (Πιερ Μοσκοβισί, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Κριστίν Λαγκάρντ), όσο και με την Άνγκελα Μέρκελ για να αποφευχθούν τυχόν νέες δυσάρεστες εκπλήξεις από τον «πυρομανή» του Βερολίνου, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ενδεικτικό της σιγής ασυρμάτου που είχε σημάνει η Ηρώδου Αττικού, για να μην υπάρξουν νέες επιπλοκές στις διαπραγματεύσεις λόγω διαρροών, είναι το γεγονός ότι το Μέγαρο Μαξίμου ουδέποτε επιβεβαίωσε την ονοματολογία για τις επαφές του πρωθυπουργού, αρκούμενο να σχολιάζει πως «οι επαφές είναι διαρκείς και σε όλα τα επίπεδα».

Στο ίδιο πλαίσιο των πολιτικών πιέσεων ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε, σε υψηλούς τόνους, να ανασύρει το «χαρτί» της έκτακτης Συνόδου Κορυφής παρουσία του Ντόναλντ Τουσκ, ενώ δύο ημέρες μετά από τα Τέμπη σημείωσε χαρακτηριστικά πως «τα παιχνίδια των καθυστερήσεων τελειώνουν εδώ».

Παρά τη συμφωνία πάντως στη Μάλτα, άπαντες στο Μέγαρο Μαξίμου τελούν σε κατάσταση αυξημένου συναγερμού, καθώς έχουν πάντοτε στο μυαλό τους πως ο διάβολος κρύβεται στις… εναπομείνασες – έστω και τεχνικές – λεπτομέρειες.

Για αυτό το λόγο και ο Αλέξης Τσίπρας κρατά παρά πόδα την εναλλακτική της έκτακτης Συνόδου, για το ενδεχόμενο που θα πέσουν σε νέο ναρκοπέδιο της τελευταίας στιγμής.

Nτάισελμπλουμ: Έχουμε κατ’αρχήν συμφωνία

«Tα μεγάλα ζητήματα έχουν επιλυθεί. Μένουν μικρές λεπτομέρειες, γι’αυτό πλέον θα προχωρήσουμε γρήγορα» τόνισε ο επικεφαλής του Eurogroup Γ.Ντάισελμπλουμ αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης στην Μάλτα.

Όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής του Eurogroup έχει επέλθει μεγάλη πρόδος αφού συμφωνήθηκε από όλες τις πλευρές το ύψος των δημοσιονομικών μέτρων 1% του ΑΕΠ στο συνταξιοδοτικό για το 2019 και 1% του ΑΕΠ για την μεταρύθμιση του φορολογικού το 2020.

Ο ίδιος ανέφερε πως οι επικεφαλής της αποστολής στην Αθήνα θα επιστρέψουν το «συντομότερο δυνατό», προκειμένου να επιτύχουν μια «ολοκληρωμένη τεχνική συμφωνία» για να συμπληρώσει στην συνέχεια απαντώντας σε διευκρινιστική ερώτηση ότι «δεν θα μπορούσα να μιλήσω για συμφωνία, αν δεν είχε ταχθεί υπέρ και το ΔΝΤ».

«Θέλω να χαιρετήσω την κατ’ αρχήν συμφωνία μετά από πολλούς μήνες δύσκολων διαπραγματεύσεων. Αυτή η συμφωνία θα επιτρέψει την ταχύτερη επιστροφή των θεσμών στην αθήνα για να ολοκληρωθεί η συμφωνία» επεσήμανε ο Π.Μοσκοβισί σημειώνοντας ότι πρέπει να θέσουμε τέλος στην αβεβαιότητα. Χαρακτήρισε τη συμφωνία αυτή «ισορροπημένη» καθώς πέρα από την επιπλέον δημοσιονομική προσπάθεια που καλείται να κάνει η Ελλάδα το 2019 και το 2020, υπάρχει η προοπτική ενός πακέτου αντισταθμιστικών μέτρων που είναι σημαντικό για τη στήριξη των κοινωνικών ομάδων που έχουν χτυπηθεί από την κρίση.

Από την πλευρά του ο Μπενουά Κερέ επεσήμανε ότι το επόμενο διάστημα θα εξεταστούν οι πτυχές της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε σε συνάντηση με τους ομολόγους του ότι «υπάρχει συμφωνία μεταξύ των θεσμών και ελληνικής κυβέρνησης για τα πολιτικά μέτρα. Γι΄ αυτό πιστεύω ότι διανύσαμε το μεγαλύτερο μέρος του δρόμου και τώρα θα μπορούσε πράγματι να γίνει (η τελική συμφωνία)».

Σχετικά άρθρα